Новини

Иван Таков: Сектор „Сигурност“ в Столична община е подценен


Иван Таков: Сектор „Сигурност“ в Столична община е подценен

12-06-2018 21:01

Иван Таков, общински съветник в СОС от групата на „БСП-лява България", в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Проектът „Бронзовата къща".

   „Към провал ли отива този проект, нужен ли е на София и съответно колко време ще остане?", попита водещата Деница Гацинска. Иван Таков отговори, че дали този проект е нужен на София е въпрос на субективна преценка, но за него лично изкуството е нужно на София. Той обясни, че проектът е бил замислен като подарък от страна на Австрия за европредседателството. Общинският съветник обаче поясни, че още при гласуването на доклада с колегите му са алармирали, че такава къща най-вероятно няма да бъде изградена. Впоследствие е станало ясно, че Столична община няма готовност за такава инсталация, а фундаментът на бившия мавзолей няма да издържи. Така преди няколко месеца са били вкарани в СОС нови доклади за отпускане на средства за укрепване на фундамента и тунелите под него. „Както виждате в момента седят 2-3 части от „Бронзовата къща", но „Бронзова къща" нямаме, а европредседателството почти приключи!", заяви общинският съветник.

   „Считате ли, че затова бяха отпуснати и похарчени средства за почистване и укрепване отдолу на бункерите под мавзолея и това пространство ще се използва ли въобще с някаква културна цел, имаше проект то да бъде част от градската художествена галерия?", попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че би било хубаво това пространство да се използва все пак за нещо. Според него е добре да има изкуство, но това трябва да става по ясно определени правила. „Не просто да се реши, че нещо трябва да се постави там и че то било дарение и Столична община няма да похарчи никакви пари. Нека, няма лошо за култура и изкуство да се харчат пари, но да се направи както трябва и да се направи с ясни и прозрачни правила!", призова Иван Таков.


Сигурността в София.

    „БСП ще атакува правителството с вот на недоверие по темата сигурност, считате ли, че има пробиви и на местно ниво в сферата на сигурността и на ниво София?", попита водещата Деница Гацинска. Иван Таков отговори, че БСП от години призовава да се назначи заместник-кмет по сигурността, защото не само в България, но и в световен мащаб рисковете за сигурността на гражданите непрекъснато се увеличават. Свидетели сме на непрекъснати терористични атаки в Европа и никой не е застрахован от това нещо. Във всички алтернативни бюджети през последните години социалистите са настоявали за повече средства за сигурност, включително повече видеонаблюдение, повече общинска полиция на места, които се считат за опасни. „За нас този сектор е подценен и има какво да се желае от кмета и управляващото мнозинство в СО!", категоричен бе общинският съветник.


Европредседателството.

   „Европредседателството отива към своя край, с какво ще запомним това първо за България европредседателство и какви са ползите за София?", попита водещата Деница Гацинска. Иван Таков отговори в шеговит тон, че поне са поставили указателни табели, така че вече и чужденците могат да се ориентират. Той продължи, че ако трябва да коментира сериозно, правителството е поставило като основен ангажимент присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, но от проведените срещи на високо равнище става ясно, че такъв ангажимент от страна на ЕС и ЕК няма. Говори се за постепенна интеграция, но не и за дата за започване на преговорите, което означава, че може би не сме си свършили толкова добре работата. „И също така разбира се ще запомним няколко паметни разходи по „Моста на влюбените" на европейските лидери тук в София! И не на последно място, преди да започне председателството многобройните скандали около плочките на НДК и сега ще изчакаме зимата да видим ефекта от цялото това бързо строителство, тези бързи ремонти, многомилионни, да видим накрая къде ще му излезе края!", завърши Иван Таков разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2 на 12 юни 2018 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“ –то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете?

Беновска: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“ –то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете?

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ 2019

ИЗПРАЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕЛЕГАЦИЯ