Новини

Атанас Зафиров: До края на годината правителството ще си замине


Атанас Зафиров: До края на годината правителството ще си замине

13-06-2018 20:49

Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Внасянето на вот на недоверие към правителството по темата сигурност.

    В началото на разговора Атанас Зафиров изказа своите съболезнования към близките на двамата загинали български офицери. Той продължи, че тази трагедия е в контекста на поредица от събития, които предизвикват и този вот. Според него става все по-ясно, че правителството не може да осигури сигурността и спокойствието на българските граждани и така повече не може да се живее. Очаква се следващата сряда вотът да бъде внесен, а експертите на БСП работят много активно по мотивите.


Позицията на БСП по проектите за модернизация на армията.

  „Обвиниха ви в политизиране на трагичен факт, обвиниха и президента в същото, казват, че не е нормално да се използва такъв трагичен инцидент за политизация. Но днес проследих коментари на специалисти, включително и шефове на базата в Крумово, които твърдят, че нещата са невъзвратимо усложнени и влошени. В същото време вие подкрепихте искането на вицепремиера за модернизация на армията. Защо подкрепихте модернизацията, но това не беше санкционирано от висшия партиен орган?", попита водещата Клара Маринова. Атанас Зафиров обясни, че нещата са се стекли така, че управляващите са внесли точката в четвъртък, което е изпреварило пленума на БСП. Решението обаче е било разгледано от ИБ, както и от съвета по външна политика и международна дейност, така че е имало аргументи и в крайна сметка решението е било подкрепено и от пленума в неделя.

   Атанас Зафиров подчерта, че БСП по принцип винаги е била за модернизацията на армията. Имало е известни притеснения относно различни детайли в проектите на МО, но в известна степен има уверения, че те са намалени. Разбира се доверието на БСП е под условие и ако има и най-малки съмнения за корупционни схеми си запазват правото да гласуват по различен начин на ратификацията.

   На въпроса откъде ще се вземат парите членът на ИБ на БСП отговори, че би било много тъжно, ако се констатира, че една държава не може да отделя средства за сигурността си, още повече, че става дума и за живота на военнослужещите. Така че не трябва да се акцентира върху самата сума. Освен това проектите са разсрочени за достатъчно дълъг период от време, като по този начин се изпълнява и искането на БСП разходите за отбрана все още да не достигат 2% от БВП. „Тук не става въпрос за някакъв лукс или прищявка, а за оцеляване!", подчерта Атанас Зафиров.


Твърденията на политолози, че се наблюдава сближение между БСП и ГЕРБ.

    „Много политолози ви обвиняват, че противопоставянето между БСП и ГЕРБ рязко намалява и вие губите облика си на опозиция. От друга страна на пленума ви обвиниха, че се държите прекалено кресливо и това не носи никакви дивиденти. Какво се случва в БСП в момента? Какви са позициите на вътрешната опозиция и на ръководството?", попита водещата Клара Маринова. Атанас Зафиров отговори, че не харесва термина „вътрешна опозиция". Става дума за дебати, а силата на БСП е, че отстоява колективно своите решения. Той продължи, че няма как да се обвинява в сближаване с управляващите партия, която внася вот на недоверие след няколко дни. Рестартът на АЕЦ „Белене" също е стара теза на БСП и това, че тази теза е успешна, не може да бъде укоримо. По отношение на модернизацията БСП също от 15 години настоява за такива стъпки. Според него по-скоро политолозите трябва да се запитат не ги ли плаши опасното сближаване в тезите на Атака и ГЕРБ. Тук изниква въпросът какъв е залогът тази странна коалиция да продължи да съществува.


Предтоящото представяне на алтернативата на БСП за управление.

   Атанас Зафиров заяви, че само след месец на разширеното заседание на БСП, което най-вероятно ще се проведе във Велико Търново, ще бъде представена алтернативната визия на БСП и в нея социалният вектор ще бъде много силно застъпен. Той продължи, че не иска да влиза в подробности, но може да увери слушателите, че това ще бъде една реална и работеща алтернатива и тя веднъж завинаги ще сложи край на спора алтернатива ли е БСП.


Европредседателството.

    „Ще смеете ли да кажете къде са проблемите, ако ги виждате, след тази еуфория за голям успех!", попита водещата Клара Маринова. Атанас Зафиров отговори, че самият той е от хората, които още от самото начало не са придавали на европредседателството това голямо значение, защото става дума за една рутинна процедура. Той изрази мнение, че сме пропуснали нещо много важно - да се включим в спора между Гърция и Македония. Това граничи дори и с национално предателство, защото в бъдеще може да създаде проблеми, свързани с идентичността ни и националната ни сигурност.

   Членът на ИБ на БСП изрази мнение, че самата организация на европредседателството е била на ниво, вероятно евробюрократите са се насладили на своето пребиваване в една малко екзотична за тях страна. Няма обаче съществени резултати, няма развитие по нищо, което е било гръмко прокламирано от наша страна. Няма сериозен напредък по отношение на интеграцията на Западните Балкани.


Протестът на майките на деца с увреждания.

    „Омбудсманът някак си ви иззе ролята по отношение на протестите на майките на деца с увреждания, защо не се опитахте вие да внесете този законопроект?", попита водещата Клара Маринова. Атанас Зафиров отговори, че народните представители са в непрекъснат контакт с майките на деца с увреждания, а БСП е партията, която е внасяла най-много законопроекти в тяхна полза.

   „Как ще се развият нещата, вчера министър-председателят изпусна една реплика, която прозвуча много грозно - „решавайте там въпросите, за да ми се махат от главата", имаше предвид журналистите, тази реплика страшно обиди майките и с право, не може един министър-председател да казва да му „махат от главата" проблемите на децата с увреждания?", продължи водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че и като народен представител е имал възможност да контактува с тези хора и знае колко е тежък техният проблем. Диалогът с тях също е много труден, защото те са много обезверени и отчаяни и вече не вярват на нищо. Поведението на министър-председателя обаче е неприемливо, а за далеч по-безобидни фрази са си отивали цели правителства. „Учуден съм от липсата на реакция в обществото. То вече претръпна от толкова дебелашки изказвания. За съжаление е така, скандал след скандал. Трудно е да се прогнозира как ще се развият събитията, но защо пък това да не е капката, която ще прелее чашата на нашето търпение! В едно нещо съм убеден - повече така не може да се живее!", заяви Атанас Зафиров.

   Водещата допълни, че напоследък се увеличават протестите, като според някои наблюдатели само през последната година са били 49. Събеседникът й отговори, че само след около 20 дни ще има ново поскъпване на тока. Има и ръст на цените на горивата. „Стряскащи неща и учудваща индиферентност на обществото. Но пък гледайки в близката ни история тези процеси ескалират буквално за часове. Така че аз продължавам да смятам и да твърдя, че до края на годината това правителство ще си замине!", завърши Атанас Зафиров разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 13 юни 2018 година. 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“ –то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете?

Беновска: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“ –то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете?

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ 2019

ИЗПРАЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕЛЕГАЦИЯ