Новини

Маноил Манев: Опозицията се опитва да трупа точки като експлоатира теми, свързани с реалната сигурност на държавата


Маноил Манев: Опозицията се опитва да трупа точки като експлоатира теми, свързани с реалната сигурност на държавата

13-06-2018 20:38

Маноил Манев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Намерението на БСП да поиска вот на недоверие по тема сигурност.

    Маноил Манев заяви, че за съжаление сме свидетели в момента как теми, свързани с реалната сигурност на страната, се експлоатират за натрупване на политически точки, което изобщо не е добре. Той изрази мнение, че за последната една година МВР е показало, че има воля да променя нещата и иска да работи. Според народния представител проблеми в МВР наистина има, но те са свързани до голяма степен с едно „прочистване" на ведомството, извършено в периода 2013 -14 г. Много експерти са били изгонени само защото са били неприятни на БСП. „Когато техният министър дойде през 2013 г. първото нещо, което каза - ще направя 50% съкращения в МВР. Правенето на 50% съкращения в МВР беше политическа платформа на министъра на вътрешните работи. Никой не бива да се заблуждава, че в МВР като освободиш 100 или 200 човека и те са експерти, а не дай си Боже 1000 или повече, за 1, за 5 или за 10 години ще можеш да възстановиш това, което е излязло навън!", категоричен бе Маноил Манев.

   „След 10 години управление вече започва да не хваща дикиш това какво е правила тройната коалиция или Орешарски, защото много време управлявате вие!", отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в случая става дума за една конкретна система и един конкретен проблем. Той обясни, че системата на МВР е малко по-особена, там оперативната работа, работата с агентура се преподава от старите кадри, които са работили. Когато тях ги няма, няма как да се получи и работещ агентурен апарат. Народният представител подчерта също така, че в МВР има и тайна на работата, има неща, които няма как да бъдат видени от хората и да им се разкажат, което още повече засилва усещането, че нищо не се прави. На практика обаче това не е така и работа се върши. Затова е много важно хората, които нямат представа как работи системата на МВР, да не се упражняват по темата.

   „Но и министърът се дължи малко оперетно, не можеш да наречеш „малшанс" факта, че се изпозастреляха в Ботевград! Какъв „малшанс" - два месеца ги издирват и не могат да ги намерят и накрая ще ми говори той - на една стъпка бяхме, но малшанс!", категорична бе водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че не би искал да коментира конкретно министъра на вътрешните работи. Според него системите за издирване в МВР се нуждаят от решения. Те трябва да бъдат доверени на професионалното ръководство на МВР, защото в момента то е изключително добро.

   „Говори се, че чрез този вот на недоверие Валентин Радев си укрепва поста и дори и на инат Бойко Борисов няма да го махне!", продължи водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че е нормално опозицията да иска вотове на недоверие, защото това е нейната работа. Той обаче подчерта, че координираното искане на вотове точно в определени моменти, в началото на председателството и в неговия край, когато трябва да се отчитат положителни резултати, е режисура, която „ще спихне като спукан балон".


Проектите за модернизация на армията.

    „Има една тенденция напоследък в коментари на политолози и социолози, да се доказва, че разликите между ГЕРБ и БСП рязко са намалели. Позовават се на единодушното гласуване за АЕЦ „Белене", на единодушното гласуване за модернизацията на армията. Има ли опасност опозицията все повече да започне да прегръща вашите идеи и да окажем в ситуация, в която няма алтернатива, няма опозиционност, няма критика?", попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че конкретно за проектите за модернизация на армията му е много странно как в пленарна зала БСП ги гласува, а буквално на следващия ден започва да говори как не трябва да достигаме 2% от БВП за отбрана. „Не може постоянно да търсиш варианта да създадеш скандал, защото нямаш политики, това е големият проблем! А това, че сме гласували заедно за две неща, които са изключително важни, това е нормално, всеки отговорен български политик би трябвало да ги гласува!", категоричен беше народният представител.

   „Какво накара българските политици да потърсят съгласие по темата? Ще има ли истинска, реална модернизация, или ще си остане пак на книга? Трябват 3 милиарда, откъде ще дойдат?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че модернизацията на армията няма никаква алтернатива. Той изрази увереност, че пари ще се намерят, още повече, че икономическото състояние на държавата се подобрява. Народният представител още веднъж подчерта, че не трябва да се политизира този въпрос от опозицията.


Протестът на майките на деца с увреждания.

    Маноил Манев заяви, че проблемите, свързани с майките, отглеждащи деца с увреждания, са натрупвани с течение на времето. В момента обаче има развитие по въпроса. Част от тези майки са включени в работните групи, които изготвят новото законодателство. „Що се отнася до оставката на министъра, знаете, че това е задължение, привилегия и право на министър-председателя да приеме или не оставката на един министър! Не е работа на депутатите да коментират това!", категоричен бе народният представител.

   Маноил Манев подчерта, че не е специалист по темата, но от нещата, които е чел и чувал по въпроса, му се струва, че проблемът не е точно в парите. Има чисто експертни проблеми и точно затова е взето решение представители на тези майки да влязат в работните групи. Това е правилният подход. Водещата отбеляза, че оставките на Бисер Петков и Теменужка Петкова са имали малко водевилен характер и попита има ли напрежение в управляващата коалиция. Събеседникът й отговори, че този въпрос с оставките е единствено в компетенцията на премиера. „Той е доказал, че може да преценява хората, с които работи. Дали ще приема или няма да приема оставки ще реши само г-н Борисов. Между другото да му честитим рождения ден днес!", завърши Маноил Манев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 13 юни 2018 година. 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“ –то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете?

Беновска: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“ –то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете?

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ 2019

ИЗПРАЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕЛЕГАЦИЯ