Новини

Филип Попов: Правителството загуби много време и се съмнявам, че ще има реален резултат в полза на българските превозвачи


Филип Попов: Правителството загуби много време и се съмнявам, че ще има реален резултат в полза на българските превозвачи

16-05-2018 20:27

Филип Попов, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Очакванията му от срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

    „Какви са смисъл и значение, очакванията и реалностите, според Вас?", попита водещата Клара Маринова. Филип Попов отговори, че наистина интегрирането на страните от Западните Балкани е в интерес на всички, включително и на България, въпросът е доколко това може да се случи. Той заяви, че фокусирането в момента на Европа върху нашия регион е породено и от геополитически аргументи. „Защо не си го кажете направо - честната формулировка е, че защото отвъд океана искат да изтласкат Русия от Балканите и най-лесният начин е Западните Балкани да бъдат приобщени към евроатлантическите структури и на България е възложена главната роля да осъществи тази дейност?", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че не бива да пропускаме и други фактори, като Брекзит, като влиянието на Турция, Саудитска Арабия, Китай, развитието на конфликта в Близкия изток. Народният представител подчерта, че за страните от Западните Балкани присъединяването към ЕС би означавало стабилност и просперитет, а от страна на ЕС е свързано с геополитическата сигурност. „Всичко това е много сложен процес, въпросът е България ще успее ли в крайна сметка да извлече максимални дивиденти от своето председателство!", подчерта народният представител, но добави, че досега не е чул нищо конкретно, освен с какво ще гощаваме „големите от Европа". „Аз не виждам някакъв конкретен приоритет, да кажем - това свършихме, това постигнахме, България има лидираща роля по отношение на Западните Балкани и благодарение на тази роля България защитава и собствения си интерес! До този момент освен да посрещаме и да изпращаме и едно потупване по рамото, друго аз не видях!", категоричен беше Филип Попов.

   „Защо се ангажирахме само със Западните Балкани, а не сложихме като приоритет целия Балкански полуостров, който е много по-важен за нас?", попита водещата Клара Маринова. Филип Попов отговори, че според него приоритет са Западните Балкани, защото в момента геополитическата ситуация е такава. Той продължи, че Турция също е интересна за ЕС, но тя е отделен играч и се опитва чрез двустранни отношения да защитава своята политика. Самата Турция се опитва да разшири тези двустранни отношения на базата на общност на етническа основа и на религия и се справя успешно. Иначе наистина България има интерес целите Балкани да са във фокуса на ЕС.


Оценката му за първата година от управлението на кабинета „Борисов 3".

   „Вие оценявате третото правителство на Бойко Борисов с една дума - нестабилно. Докато ГЕРБ си го оценяват като успешно, стабилно и перспективно. Социолозите му дадоха оценка 3,71, Томислав Дончев даде оценка 4,33. Къде е истината, кой я отстоява тази истина и каква е вашата версия?", попита водещата Клара Маринова. Филип Попов отговори, че всеки българин сам може да прецени според ежедневието си - дали живее по-добре, дали се чувства по-сигурен, дали децата му имат достъп до по-качествено образование и т.н. Той беше категоричен, че още никой у нас не е усетил на практика в живота си кухите фрази на управляващите за икономическия растеж и повишаването на доходите. Според него малкият икономически растеж е без перспектива и се дължи на големите заеми, които правителството тегли.


Основните приоритети на БСП.

    Филип Попов заяви, че например по отношение на проблемите в здравеопазването позицията на БСП е, че фалитите на болници е можело да бъдат предотвратени и това е щяло да струва на държавата 500 милиона лева. Що се отнася до борбата с демографската катастрофа, предложението на БСП за връщане на 50 лева от данъците щеше да стимулира раждаемостта. Друго предложение на БСП, което е било отхвърлено, е увеличението на обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години на нивото на минималната работна заплата. Могло е да бъдат увеличени и енергийните помощи. Народният представител беше категоричен, че за всички тези политики има средства в държавата, въпросът е накъде ще бъдат насочени. До момента тези пари не се насочват правилно, защото само с постановления на МС са изхарчени 1,5 милиарда без да е ясно точно за какво.


Защитата на интересите на българските превозвачи срещу промените в пакет „Мобилност".

    „Утре основните артерии в столицата ще посрещнат гостите за голямата среща с подредени превозвачи, с техните тирове, с което искат да покажат, че България трябва да защитава интересите на своите международни превозвачи и да запази нишата си в международните превози, което влиза в дисонанс със закона „Макрон". Каква е вашата позиция?", попита водещата Клара Маринова. Филип Попов отговори, че БСП води тази борба в защита на българските превозвачи повече от година чрез своите евродепутати. Той обясни, че с предложенията в пакет „Мобилност" е заплашено съществуването на този сектор, който формира 17% от нашия БВП. Ударите биха били най-вече върху малките и средни предприятия, които разполагат с ограничен персонал и автопарк. Затова хората протестират и то с пълно право. БСП напълно подкрепя този протест. Лошото е, че досега правителството е проспало възможността да ангажира подкрепата на други заинтересовани държави, като например Румъния.

   Филип Попов обясни, че едва на 14-ти май тази година министърът на транспорта Ивайло Московски е заявил, че започват работа заедно с еврокомисаря Виолета Булц по конкретни текстове, засягащи пакет „Мобилност". Това е признание, че до момента нищо не е направено. Дори нещо повече - досега само сме изразявали своята подкрепа за по-нататъшния напредък по отношение на пакета. „Ние сега едва тепърва започваме да даваме нашите предложения. Това е загубено време, за съжаление безвъзвратно загубено. Аз се съмнявам, че ще има някакъв реален резултат в полза на българските превозвачи!", категоричен беше народният представител.

   „Току що получавам новина, Петър Курумбашев казва - изказването на Манфред Вебер относно позицията на ЕНП за българските превозвачи е абсолютна лъжа. Защо нарича той позицията на Манфред Вебер „абсолютна лъжа", впрочем Вебер заяви след среща с ГЕРБ, че ЕНП ще подкрепи българската позиция?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че той самият също е чул, че Манфред Вебер ще подкрепи българската позиция, но попита как ще стане това, след като самата българска позиция все още не е изработена. Народният представител заяви, че позицията на председателя на групата на ЕНП му се струва пресилена и може би в този смисъл Курумбашев е казал, че това е лъжа. „Аз се надявам и се моля ЕНП да подкрепи нашата позиция, но силно се съмнявам, защото ако имахме позиция, тя трябваше вече да е ясна, да е защитена, а не в последния момент да чакаме Вебер или някой друг да ни каже - ние ще направим всичко възможно да ви защитим, но видите ли в крайна сметка нищо няма да се получи!", завърши Филип Попов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" от 16 май 2018 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска пита в неделя, 21 април 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?