Новини

Радостин Танев: Оптимист съм, че след подкрепата на Манфред Вебер ще отстоим своите позиции по промените в пакет „Мобилност”


Радостин Танев: Оптимист съм, че след подкрепата на Манфред Вебер ще отстоим своите позиции по промените в пакет „Мобилност”

16-05-2018 19:10

Радостин Танев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Очакванията му от срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

    „Смисъл и значение, очаквания и реалности, според Вас?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че наскоро е прочел интересен коментар, че тази среща ще остане за историята и според него това наистина е така. Това е една от най-важните срещи, която правим по време на председателството. Народният представител изрази своето очакване след нея да има позитивни новини както за Западните Балкани, така и по всички останали теми.

    Радостин Танев подчерта, че преди началото на европредседателството ни от опозицията са твърдели, че няма шансове евроинтеграцията на Западните Балкани да се случи, но подкрепата, която виждаме от страна на европейските лидери към този приоритет ясно показва, че това е възможно да се случи.


Ще успеем ли да отстоим своите позиции по промените в пакет „Мобилност"?

    „Още сме в „сезона" на българското европредседателство. Изпълняват се рутинни задачи от приетата програма. Действията са по предварително съгласувани приоритети. Посрещат се евроделегации. Наши политици и министри често прелитат до Брюксел и т. н., и т. н. Така стигаме до "парещия" въпрос за съдържанието, смисъла и качеството на най-голямата европейска проява на България? Какво ще остане след приключването й? Какво ще се промени у нас? Когато Вашите избиратели Ви попитат какво е най-важното за България след европредседателството, какво ще им кажете?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че важните неща са много, но като последен пример може да даде срещата в парламента с Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП, на която е станало ясно, че ЕНП ще подкрепи изцяло исканията на България, засягащи пакет „Мобилност". „Това е ясен знак за това колко важна е тази среща, че се провежда в България, на какво ниво е България в момента и начина, по който водим своите политики. Ясно показваме, че българското правителство, както и българският парламент, работата, която свършиха през последната една година, дава своя плод, а именно тази ясно изразена подкрепа от страна на г-н Вебер и ЕНП със сигурност ще помогне за това да решим този изключително важен проблем!", категоричен беше народният представител от ПГ на ГЕРБ.

   „Утре ще бъдат блокирани основните артерии на София и околовръстното шосе, с което превозвачите искат да покажат на всички чужденци, които ще дойдат на срещата, че ние имаме ясни и категорични изисквания към закона „Макрон", той стана така известен. Хайде сега по този закон да ми разясните какъв е проблемът?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че има няколко точки, които по никакъв начин не могат да бъдат подкрепени от българското правителство. Една от тях е предложението шофьорите три седмици да пътуват и една седмица да бъдат у дома. Народният представител обясни, че няма как да задължим един човек да си бъде у дома, все пак Европа е зона на свободно движение на хора и капитали. Освен това България чисто географски е в периферията на ЕС и разходите на шофьорите ни биха били доста големи. Друг важен въпрос е дали шофьорите могат да спят в кабините си, защото застрахователите не биха изплатили обезщетение, ако по време на кражба шофьорът не е бил при камиона си. „Българските превозвачи са намерили една доста голяма ниша в европейския пазар и са едни от предпочитаните, тъй като реагираме доста бързо, цените са ни доста добри, както и качеството на изпълнение на курсовете!", обясни Радостин Танев.

   „Ще успеем ли да отстоим нашата позиция, защото зад позицията на Макрон застанаха старите членки на ЕС, а ние новите членки сме сякаш по-разединени и не знам дали и другите ще ни подкрепят нас, каква е Вашата прогноза?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че преди днешното изказване на Вебер нещата чисто математически не са били в наша полза, защото броят на евродепутатите от големите страни е доста голям. След днешното изказване на председателя на групата на ЕНП нещата изглеждат по-оптимистични. Народният представител изрази своята надежда зад българските искания да застане и председателят на ПЕС Сергей Станишев.

    Радостин Танев обясни, че не можем да отхвърляме автоматично всичко, което се предлага в пакет „Мобилност", самите превозвачи са казали, че има неща, които наистина са полезни. Просто има няколко точки, които са напълно неприемливи за нас и ние бихме могли да съберем необходимата подкрепа те да не се приемат. „Искам още нещо да обясня, днес от опозицията казаха, че утре ще има протест, всъщност ясното изказване на превозвачите е, че те излизат на шествие с ясната идея за подкрепа на правителството и на мерките, които то предприема!", категоричен бе народният представител.

   „Още един тревожен факт, евродепутатът Петър Курумбашев е направил сметка на гласовете, някъде с двеста и няколко гласа водят тези, които подкрепят закона „Макрон" срещу тези, които не го подкрепят!", подчерта водещата. Събеседникът й отговори, че нещата са стояли така преди днешното изказване на Манфред Вебер, но в момента е оптимист.


Оценката му за първата година управление на кабинета „Борисов 3".

   „През последните дни тема 1 е една година управление на третия „отбор" на Бойко Борисов в сътрудничество с Обединени патриоти. Опозицията го определи като „нестабилно", ГЕРБ като успешно, стабилно и перспективно. Две диаметрално противоположни оценки за едно и също управление. А каква е истината? Каква е Вашата оценка?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че при даването на оценка трябва да бъдем реалисти и да имаме предвид базата, от която тръгваме. Той продължи, че има ръст на икономиката и намаляване на външния дълг, както и растеж на доходите. Много са важни и икономическите зони, които се развиват на много места в България.

   „Прави впечатление, че част от коалиционните ви партньори, имам предвид лидерите на ВМРО и НФСБ, които са и вицепремиери, започнаха да провеждат собствена законодателна политика, направиха и срещи с опозиционния лидер, има ли опасност за коалицията? По-разединена или по-стабилна става тя?", попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че коалицията е стабилна. „Когато говорим за националноотговорни теми нямаме никакви проблеми, когато говорим за рамката, която беше подписана при съставянето на правитеството, също нямаме проблеми. Нормално е, те са различни политически сили, които искат да предлагат по свой начин законите, но това по никакъв начин не влияе на стабилността на коалицията и то се вижда!", завърши Радостин Танев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" от 16 май 2018 г.

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска пита в неделя, 21 април 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?