Новини

Димитър Главчев: Непослушанието на Нинова заради самото непослушание не е много умно поведение


Димитър Главчев: Непослушанието на Нинова заради самото непослушание не е много умно поведение

13-05-2018 20:34

Димитър Главчев, екс-председател на 44 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", заяви позиция по следните теми:


Принципи и компромиси в управлението на ГЕРБ и Борисов

Беновска посрещна госта си с темата за принципите и компромисите в третия кабинет на ГЕРБ и министър-председателя Бойко Борисов от 2009 до 2018. Главчев каза, че това е най-дълго управляващия министър-председател на България, който надминава и Стефан Стамболов. Водещата попита какви са рисковете на такова дълго управления свързано с много отговорности. Главчев отговори, че принципите работят, когато са балансирани от компромисите, но най-важното е да не се правят компромиси с принципите. Той отбеляза, че хората виждат, че принципите се спазват и оценяват свършената работа, а и няма как да се оспори фактът, че Борисов е най-дълго управлявалият министър-председател на България избран по демократичен път.


Консултативен съвет по законодателството

Беновска припомни, че когато Главчев е бил председател на 44 НС, са създали Консултативен съвет по законодателството, но той не е проработил - защото народните представители са сметнали, че е прекалено висока цената за консултациите по законите, а от друга страна председателя на съвета Герджиков и неговите членове са се оплакали, че е много слабо търсенето. Главчев обясни, че идеята на този съвет е била да се даде гледната точка на експерти на много високо ниво за законодателната дейност. Беновска го прекъсна и попита каква е причината да не им се плаща достатъчно при положение, че са на „топ ниво". Екс-председателят на НС отговори, че публичните организации се ограничават в определен бюджет. Беновска спомена субсидиите на партиит, но Главчев каза, че съветът функционира по друг начин, а такъв орган е имало и по времето на Георги Пирински. На въпроса на водещата какви възнаграждения са били уговорени с експертите юристи Главчев отговори, че при необходимост между първо и второ гласуване на законопроект след като е заявена волята на законодателя председателят на НС или председателят на водещата комисия се обръща към консултативния съвет за становище, а за възнагражденията не може да се говори, защото са различни. Той опроверга твърдението, че са очаквали експертите да работят благотворително, но от друга страна впечатлението, което той има за експертите е, че нямат големи изисквания. Главчев обясни механизма на работа - възлага се задача на консултативния съвет и след това те определят какво възнаграждение ще искат за нейното свършване, но това не означава, че то се приема автоматично от председателя на НС. Беновска попита дали това означава, че поради липса на качествена юридическа намеса в определени проектозакони те непрекъснато ще бъдат поправяни. Екс-председателят отрече това и каза, че създаването на консултативния съвет е бил с идеята да се повиши качеството на законодателството. Беновска попита колко закона са били консултирани от съвета. Главчев обясни, че от октомври 2017 до края на годината са прегледани 2 закона - единият по инициатива на Хасан Адемов, а другия по искане на Данаил Кирилов. Беновска каза, че случаят с консултативния съвет трябва да се преразгледа, защото обществото остава с усещането, че вместо да се дадат пари за качествени консултации, те се харчат за други неща. Главчев подчерта, че в бюджета на НС има отделно перо, което е за консултативния съвет. Водещата каза, че в момента се икономисват и парите, и качеството на законите. Главчев не се съгласи и отбеляза, че парите си остават пак с бюджета на НС.


Законът за собствеността и финансирането на медиите; Оценка за кабинет Борисов 3; Атаките на Нинова и колко послушен е Борисов?; Фалшивата новина за оставка на управлението

Беновска припомни, че преди минути Велислава Кръстева е поставила въпрос защо законът за собствеността и финансирането на медиите продължава да е извън дневния ред на парламента. Главчев каза, че редът се определя от даденото за обсъждане от комисиите, след като бъдат разгледани предложенията. Водещата каза, че законът е внесен в България преди на Европа „да ѝ дойде на ум миналата седмица да се занимава точно с този въпрос, точно през този ракурс - финансиране и собственост на медии - ерго връзка с фалшивите новини, които са един от жалоните на нашето Европредседателство". Главчев добави, че и със свободата на словото се занимават, но технологията на законопроектите е една и тя следва реда - разглеждане на законороекта във водещата комисия и в съпътстващите комисии. Беновска каза, че няма време да се повтаря едно и също, а това означава, че Главчев няма отговор. Тя попита госта си каква е оценката му за работата на парламента за първата година от третия мандат на ГЕРБ в управлението. Екс-председателят на НС определи работата като нормална, за разликата от миналия мандат на БСП с председател Орешарски, придружен от постоянни протести. Водещата попита каква е причината опозицията и по-конкретно Корнелия Нинова да атакува за липса на законодателна дейност и качество. Главчев припомни, че Нинова вчера се е изказала, че не трябва да бъдат толкова послушни в Европа. Гостът отбеляза, че това е било по повод на мобилния пакет за транспорт, който правителството ще защити. Водещата попита Главчев дали смята Борисов за послушен в Европа и подчерта, че сега предстои срещата на Върха на ЕС - Западните Балкани - събитие, което овенчава мисията ни на европредседатели и на Борисов като обединител на Западните Балкани и, може би, водач към ЕС и НАТО. Главчев смята, че опозицията е „изнервена", защото, по негови думи, председателството е перфектно, а сега предстои „поантата на това председателство". „Знаете, че към него президентът Макрон се обръща с „mon chéri".... и отстоява националните интереси" каза Главчев, а дали е послушен се разбира от позицията, която премиера има по въпроса с мобилния пакет. „Непослушание заради самото непослушание не е много умно поведение" подчерта екс-председателя, коментирайки поведението на Нинова.

Беновска припомни, че вчера Борисов в прав текст е заявил на Нинова, че няма да си подава оставката и да предизвиква предсрочни избори. Главчев коментира, че това е по повод на една фалшива новина, според която след края на Европредседателството правителството ще си подаде оставката. „Гладна кокошка просо сънува" обобщи Главчев. Водещата каза, че миналата седмица Каракачанов го е изпреварил и е отправил същата реплика към Нинова след разговорите за реформата в отбранителна на страната. Гостът каза, че не е лошо това, че с Каракачанов имат еднакви възгледи за поведението на лидера на БСП.


Коалицията ОП-ГЕРБ; Закона за вероизповеданията

Беновска попита госта си дали има аргументи, с които да защити коалицията ОП-ГЕРБ, която е подложена на постоянни критики основно от ДПС и спорадично от Нинова. Главчев отговори, че статистическите показателите са аргументите и няма да споменава и Европредседателството, за да не се спекулира, че управлението иска просто да го изкара. Той допълни, че за него оценките си дават Макрон и Меркел, както и съседните държави, но по повод вътрешното развитие на страната - показателите за БВП, безработицата, дълга и излишъка са свидетелство, че България има нужда от функционирането на управляващото мнозинство в този състав. „Скърца ли каручката, както се изрази един от ОП?" попита водещата. Глачев каза, че това е изказване на Каракачанов, който прекарва повече време в министерския съвет, където всичко функционира перфектно. Беновска спомена, че именно той е казал, че Цветанов прилага хитринки в парламента при търсене на мнозинства. Водещата попита дали е хитринка ГЕРБ, БСП и ДПС да внесат закон за вероизповеданията, при положение, че всички са били наясно с готвения закон от ОП, който е и по-всеобхватен. Главчев отговори, че логиката е проста, а хитринките не ги знае - по темата за вероизповеданията трябва да се търси максимално мнозинство, а дори и консенсус, но и двата законопроекта ще бъдат лесно приети - ще се вземе най-доброто от тях и ще отпаднат нещата, които не се приемат.


Какво се крие от президента Радев?

Беновска каза, че шеговито се е опитала да освети (с фенерче) политическата обстановка при разговора си с Георги Пирински. Водещата попита какво крият от президента Радев и какво правят в „тъмните ъгли". Главчев каза, че когато има слънчева светлина и всичко се извършва при такова осветление пускането на прожектори е напразно усилие, но където има нужда - трябва да се осветява, а по повод магистралите в разговора с Пирински, гостът обясни, че министър Нанков е дошъл веднага и е показал, че в България се строят най-евтините магистрали, почти два пъти по-евтини от следващата държава членка на ЕС - Румъния. Главчев каза, че според него плюсовете са налице и държавата върви напред, но оценките ще бъдат дадени от избирателите на следващите избори.


Така завърши разговорът между Димитър Главчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 13-ти май 2018 година.

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров ,кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта?

Беновска пита в неделя, 21 април 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?