Новини

Бисер Петков: На 29.4. ще отговарям на въпроси на хората по „Канал  3“ и „Радио К2“ в “Беновска пита“


Бисер Петков: На 29.4. ще отговарям на въпроси на хората по „Канал 3“ и „Радио К2“ в “Беновска пита“

16-04-2018 11:04

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3", заяви позиции по следните теми:


Срещата между Бисер Петков и Кирил Домусчиев.

В интригуващо интервю на Илиана Беновска с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев бяха засегнати много проблеми, сред които беше диалогът между социалното министерство и работодателските организации: „Искам да изтъкна следното нещо - социалният министър не е нашият министър, той е министър на синдикатите. Така че имаме често спорове с него. Каквото и да каже - не смятайте, че ние сме съгласни с неговото мнение. Ние считаме, че сме доста далеко и че по-често социалният министър подкрепя синдикатите отколкото взима предвид нуждите на индустрията. Фактът, че не съм се срещал с него досега, при толкова години в КРИБ, трябва да Ви говори нещо. Всички останали министри имат нужда от разговори, от диалог, от идеи от страна на работодателските организации.", с разочарование довери Кирил Домусчиев. „Той ли не е пожелал да дойде или Вие не сте го канели?", заинтригува се Илиана Беновска. „Ами, в крайна сметка не сме имали допирни точки.", отсече магистърът по „Индустриален мениджмънт и маркетинг". „Как да нямате допирни точки, ей сега ще го попитам веднага за реформата в ТЕЛК!? Той е следващият събеседник - виждате го ,г-н Домусчиев...Колеги , покажете министър Петков!", удиви се водещата. „Какви допирни точки да имаме? Каквато и реформа да се предложи - в крайна сметка, под натиска на улицата и на определени синдикални лидери, които решиха да си направят PR, се прекратява. Имаме ли реформа в ТЕЛК - нямаме! От години говорим, че не трябва да ощетяваме инвалидите, но трябва да се спрат злоупотребите и далаверите, които се правят в ТЕЛК. Тука става дума за много пари, които спокойно могат да отидат за пенсии, могат да отидат за социални дейности, могат да отидат за други неща, където системата издъхва! Факт е, че ние, спрямо процента на инвалидите, спрямо броя работещи в България, сме на първо място в Европа, няма такова чудо.", безапелационен беше Кирил Домусчиев.

„Знаете ли, че ние имаме един милион инвалиди, преминали през тези комисии, квалифицирани като такива!?", отчете Илиана Беновска. „При три милиона работещи! Ако погледнете статистиката в Полша колко са работещите - не знам, ние ли сме толкова недъгави, какво става в тази държава, не разбирам...!?", с ирония заяви бизнесменът.

На финала на многоаспектното си интервю с Кирил Домусчиев - Илиана Беновска покани в студиото министър Бисер Петков: „Стойте, да поканя министър Петков, да Ви запозная.", направи плавен преход водещата. „Ние се познаваме, но аз използвам срещата, да Ви поканя лично. Знаете, че правим общи срещи.", сподели министърът на труда и социалната политика, здрависвайки се със собственика на ПФК „Лудогорец". „Ако има нещо позитивно да решаваме и да си говорим, ще съм на Ваше разположение и ще подкрепям.", с охота се съгласи учредителят на „Хювефарма" ЕООД.

В този момент между двамата застана водещата Илиана Беновска и каза: „Я сега да застана помежду Ви и да кажете кога ще бъде срещата.". „Аз правя покана за след сряда, защото от утре имаме няколко събития - неформалният съвет, една конференция „Социална икономика", на която съм ангажиран.", предложи Бисер Петков. „Добре, след сряда ще се видим.", джентълменски прие Домусчиев.

„С какъв пакет ще дойте Вие от предложения?", попита Илиана Беновска, обръщайки се към Кирил Домусчиев. „Ще видя моите експерти какво ще подготвят и няма да съм сам, ще доведа няколко човека с мене, за да можем нещо да свършим. Трябва да свършим някаква работа, която да е в полза на бизнеса и на обществото.", прие предизвикателството акционерът в „Параходство Български морски флот" АД.


Диалогът между КРИБ и Министерството на труда и социалната политика.

„Огромен е интересът към Вас, със зрителски и слушателски въпроси. Ще ми се да отделим време в следващата неделя да отговорим само на въпроси на хората, аз ще Ви ги предам. С Кирил Домусчиев обсъдихме много дълго Ваши проблеми. Хубаво стана, че се видяхте и се разбрахте да се видите, защото аз не приемам обвинението, че Вие сте министър на синдикатите.", обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. „Нека да ги получа щом като има интерес. Аз също не го приемам, защото за нас, в министерството - синдикатите и национално-представителните работодателски организации са социални партньори, с които заедно дискутираме, вземаме решения. Аз не правя разлика между двете групи национално-представителни организации. Всички срещи в министерството се правят заедно. От началото на годината сме имали три срещи. Има социален диалог. Доминиращите теми тази година са - прилагането на Европейския стълб за социални права, който миналата година беше приет в Гьотеборг и е водещото направление в социалното измерение на Европа, както и продължаваме да дискутираме механизма за определяне на минималната работна заплата, необходимите промени в трудовото законодателство.", отговори Бисер Петков.


Реформата в ТЕЛК.


„Тоест сега установихме, че Вие тази седмица ще се срещнете с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и ще обсъдите редица въпроси, които ще бъдат в интерес на обществото. Това е най-важната отправна гледна точка на тази среща. Много благодаря, че двамата проявихте хладнокръвие и кураж да го направите и ще искаме да чуем резултатите от тази среща. До тогава, може би, разговорите по реформата в ТЕЛК ще са напреднали?", продължи Илиана Беновска. „Това, с което приключи миналата седмица, бяха две срещи, които проведохме в четвъртък (12.04.2018 г. - бел. авт.) с  представителите на организациите на хората с увреждания. В петък се проведе среща на здравния министър, с участието на вицепремиера Симеонов. Тези срещи възстановиха диалога с организациите на хората с увреждания. Считам, че ние уточнихме спорните въпроси. Има ясен план за продължаване на реформата на медицинската експертиза. Министерството на здравеопазването е възстановило на сайта Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Има ясен срок, в който ще бъдат обсъдени някои спорни моменти в Наредбата за медицинската експертиза и ще бъдат отново качени за обществено обсъждане.", поясни магистърът по Икономика и организация на вътрешната търговия.

„Вие надали ще можете да се споразумеете за всичко. Аз няма да влизам в детайлите на зрителски и слушателски въпроси, но хората се плашат от драстичното намаляване на лимитите на социалните помощи. От това, че те може би няма да могат да закупят необходимите им апарати и така нататъка... Една майка изразява мнението на много родители и близки на хора с увреждания, която протестира срещу бюрократичния начин, по който се отнасят към страданията и как той се облича в една бюрократична форма, под форма на дневници, по това, че я карат да ходи с медицинско облекло до детето си и така нататъка... Всичко това ще Ви го предам като пакет и ще го обсъдим. Смятате ли, че е реално да удовлетворите нуждите на хората с увреждания, но и да запазите интересите на държавата. Не е възможно, според мен, да има един милион инвалиди в България!", анализира водещата Илиана Беновска. „Аз искам да уточня тази бройка, тя не е реална. Става дума за около 950 000 инвалидни пенсии, като 450 000 от тях са така наречените „четвъртинки", тоест 25%, или втори социални пенсии за инвалидност. Хората с увреждания и хората, които получават инвалидни пенсии в България са около 540 000, но броят на инвалидните пенсии е значително по-голям поради това, че едно лице с увреждане може да получава повече от една инвалидна пенсия. Имам предвид основна инвалидна пенсия плюс тази „четвъртинка". Отпускането на нови такива пенсии, от 2016 г., е преустановено. Броят на инвалидните пенсии намалява. Това го показва статистиката и данните на НОИ в последните две години.", каза Бисер Петков, специализирал Икономика на предприятието във Виенския университет, Австрия.


Преквалификация и създаване на нови възможности за трудова реализация на по-възрастните.


„Ще излъчим и по радиото, и по телевизията, неформалното заседание на министрите на Европейския съюз и социалната политика, което ще проведе на 17 и 18 април. Интересна е темата за повишаване на квалификацията и създаване на нови възможности за трудова реализация на по-възрастните. Тука всъщност опира въпроса и до преквалификацията.", смени темата на разговора Илиана Беновска. „Има няколко важни събития в програмата на Министерството на труда и социалната политика от календара на българското европредседателство. Бих искал да започна с конференцията на високо равнище, която се открива утре сутринта. Тя е посветена на социалната икономика. Тази конференция ще продължи и във вторник и на практика ще се прелее в неформалното заседание на Съвета на министрите по труда и заетостта. Социалната икономика е много важна тема за европейските държави. Тя има за цел да насърчи този модел на бизнес, който има социална мисия. В рамките на тази конференция ще има изложение, форум, в който социалните предприятия ще покажат своите производства, ще обменят добри практики. Аз искам да Ви подаря един сувенир, който е произведен от социално предприятие в България, който ще получат всички наши чуждестранни гости. Това показва, че социалните предприятия работят за доставка на социални услуги за уязвими групи от хората и за производство.", заяви доцентът от УНСС и подари на водещата Илиана Беновска традиционна национална шевица.


„Благодаря! При следващите наши срещи в ефир ще поговорим за една кампания за активизация и популяризиране, и изясняване, и привличане на хора към преквалификация.", анонсира едно от бъдещите си начинания водещата Илиана Беновска. „Да, това ще бъде след проведеното заседание, ще мога да споделя резултатите.", завърши Бисер Петков разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2" и „Канал 3" на 15 април 2018 година.

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска отново ще пита в неделя, 17 февруари 2019 г. , в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява България?