Новини

Божидар Димитров: Радев да свикне, че е протоколна фигура, да не се меси в политиката, както ужасно иска


Божидар Димитров: Радев да свикне, че е протоколна фигура, да не се меси в политиката, както ужасно иска

11-03-2018 12:05

Проф. Божидар Димитров, „Кан Кубрат", в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3, коментира актуалните политически теми:


Разменените подаръци.

    Божидар Димитров подари на водещата ананас. На нейния въпрос какъв символ е това той отговори: „Символ е, че българският народ, след като ме избере за президент и управлявам 4-5 години, ще яде ананаси!". „Това символ на благоденствие ли е?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Символ на благоденствие е. Ако си спомняте един друг ни обещаваше да ходим на Малдивите след 4 години управление. И хората ще ходят при мен!". Божидар Димитров подари на Илиана Беновска и три свои книги - „Българската християнска цивилизация", „12-те мита в българската история" и „За кожата на едно ченге".

   Илиана Беновска подари на своя гост здрава българска ябълка и книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. Божидар Димитров благодари и каза, че ще я прочете и може да каже, че знае много неща за Ахмед Доган. „Знам, че той изпълни блестящо последната задача, която му възложих, а тя беше да овладее огромната негативна енергия, събрала се при българското турско население, то беше 800 000 човека тогава, и да я насочи по демократичен път, а не някакви въстания от косовски тип и прочие дивотии!", обясни бившият директор на НИМ.


Каква трябва да бъде реакцията на премиера Бойко Борисов на избирането на Путин за президент на Русия?

    „Чухте ли ми коментара, като говорим за Ахмед Доган, аз поставих въпроса за това, че другата неделя за четвърти пореден път ще имаме президент на Русия Путин. Споменахте етническия модел и Косово. Каква реакция трябва да очакваме от политиците, когато изберат Путин? От Борисов каква реакция?", попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че политиците отдавна са свикнали с мисълта, че ще бъде избран Путин и вероятно вече са подготвили своите действия. „Каква е Вашата прогноза - какво ще промени Борисов в политиката си?", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че Бойко Борисов води умерена политика. Според Димитров сегашният български премиер се движи по линията на цар Борис III. „Русия е една голяма мечка, ние сме една буболечка. Мечката дори и да не иска да ни направи нещо лошо, само да се обръща от хълбок на хълбок може да ни смачка. Затова добри отношения с Русия! Когато аз стана президент ще правя същото!", обясни основателят на движение „Кан Кубрат".

   „Кажете ми моля Ви една основателна причина, само една, поради която ние трябва да се дзверим на Русия? Какво ни е направила Русия, та трябва всеки момент флотилията ни от водни колелета с по една ракета отзад да бъде готова да тръгне от Варна към Севастопол?", попита на свой ред Божидар Димитров водещата Илиана Беновска. Водещата отвърна, че иска да отговори с изречението, което е отправила към премиера Борисов - дали той ще иновира политиката си към Русия и дали ще бъде толкова сърцат в защитата на Путин пред Европа, колкото е сърцат в защитата на Ердоган пред Европа. Гостът отвърна, че според него Борисов не защитава кой знае колко Ердоган пред Европа. „Защитава го достатъчно и с дипломатична мярка!", отговори водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров обясни, че стокообменът ни с Русия се е увеличил 4 пъти, като това става през съседни държави, които не са членове на ЕС.


Реакцията на президента Румен Радев на избирането на Путин за президент на Русия.

   „А каква трябва да е реакцията на президента Радев на избора на Путин? Той вероятно ще се състезава с Борисов кой ще покани Путин в България? И нека да напомня, че той обвини иронично Борисов, че може би ще се превърне в „разносвач на шербет" по повод предстоящата на 26-ти март среща на Ердоган с представители на европейското ръководство. Но дали Радев ще се възприеме като „разносвач на чай", ако Путин отговори на неговата покана да дойде в България?", попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че подобни приказки не са достойни за един президент, визирайки израза на Радев „разносвач на шербет". Той продължи, че самият той никога не би ги употребил и съветва и президента Радев да не го прави. „И е време да свикне, че е само една протоколна фигура, че не може да се меси в политиката, както ужасно иска да се меси. Ако не, да основе една партия, която да се бори за президентска република, и да се присъедини към нас, ще го приемем с удоволствие! И тогава да се бори за повече правомощия, да се меси в политиката и т.н.! Да стои мирно там, когато освещават знамена, вдигат знамена и прочие и да не се бърка в неща, които не са негова работа", заяви основателят на „Кан Кубрат".


Действията на председателя на БСП Корнелия Нинова.

   „Веднага ще развием темата защо Радев, в лично качество или като президент, като институция, трябва да бъде протоколна фигура, както казвате, но още един въпрос преди това. Корнелия Нинова ще успее ли да размрази своята невидимост - да не я забелязват от Русия? Нека не забравяме, че тя освен всичко изхвърли от активната политика, просто го дистанцира и махна, почетния консул на Русия в България Георги Гергов, нейния меценат и благодетел. Ако изберат Путин за четвърти път, Корнелия Нинова ще може ли да стопли отношенията си с Русия?", попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че Корнелия Нинова не е постъпила така само с Георги Гергов. Той обясни, че много негови познати, които са на високи и средни нива в БСП, се питат дали Корнелия Нинова не е установила някакви тайни отношения с Борисов и не работи за съсипването на БСП. „Вие сте шегобиец!", отвърна водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Не, не съм! И тези, които ми говорят, не ми приличат на шегобийци. Тя работи за Бойко Борисов!".

    „Тоест Корнелия Нинова е тайното оръжие на Борисов да разруши БСП?", попита водещата. Божидар Димитров заяви, че това е точно така. Той продължи, че е бил член на Висшия съвет на БСП, когато се е появила Корнелия Нинова. Тогава не някой друг, а Антон Кутев е питал как ще я избират за член на Висшия съвет, след като Нинова не е член на БСП.

   „Това се говори упорито, но няма доказателства. Може ли да се докаже с документи, да се види с протоколи кога е станала член на партийната организация на „Оборище"?", попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори: „Не знам, да ги покаже, но във всеки случай това се говори! Антон Кутев, който сега й е солташак, беше най-възмутен от всички! Но мен тези неща не ме интересуват!".


Идеите на Божидар Димитров за превръщането на България в президентска република.

    Божидар Димитров заяви, че в момента президентството е излишно и само харчи пари. „Само ми отговорете - излишен е президентът Радев като личност, или цялата институция?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че има предвид цялата институция, защото нищо не решава, а в нашия живот са важни институциите и хората в тях, които вземат отговорни решения. Единственото, което президентът може да направи, е да наложи вето на някой закон, който след две седмици отново се прегласува.

   „Добре, но Вие изпадате в противоречие, създавате движение „Кан Кубрат" и ще обясните защо „кан", което ще се бори за президентска република!", заяви водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров обясни, че основаното от него движение ще се бори президентът да има същите правомощия, каквито имат президентите в най-големите президентски републики - САЩ, Русия, Франция и Турция. Президентът ще може да назначава правителството и министрите и ще носи лична отговорност за тях. „Защото сега никой не носи лична отговорност. Можеш ли да ми кажеш кой трябва да бъде гонен за това, че е запазил само 33% от ЧЕЗ? Има ли отговорен човек след като решението е колективно?", попита Божидар Димитров. Водещата отговори: „На края на предаването ще ми гостува новият председател на ВАС. Вие професоре знаете ли, че ако някой не изпълни решение на съд и ако той е колективен орган, както например е МС, както може да бъде КЕВР, тези институции носят глоба от 500 лева на колективния орган? Направете алюзия тогава като ме питате кой носи отговорност за продажбата на 33%-те процента от ЧЕЗ!".

    Божидар Димитров изрази мнение, че България е изпадала в подобна ситуация като сегашната през 1935 г. и тогава царят е постъпил великолепно - назначавал е правителства от професори. Тогава страната ни за 8 години е направила такъв скок напред, какъвто не е направила за предишните 60. „Аз ще направя същото - ще назначавам професори. Имам ги вече, те са над 200!", категоричен бе основателят на „Кан Кубрат".

    Божидар Димитров прочете текста на манифеста на държавния преврат от 19 май 1934 г., който гласи: „Досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата, народното стопанство. Последен изход от това състояние е днешната е днешната гавра на партийните хора с народ и държава. Това състояние не позволява да се създаде една стабилна и творческа власт. Партийните и лични разпри не дадоха възможност не само да се разрешат, но и да се поставят държавните и стопански въпроси". Димитров попита водещата Илиана Беновска има ли нещо в този текст, което да не е валидно и днес. Той продължи, че изходът тогава е бил царят да назначава професорски правителства и вследствие на това България е направила своя скок.

   „На няколко пъти говорите от първо лице, единствено число - тоест Вие ще станете президент?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че учредителите на неговото движение искат именно това. „А как ще променим законовата база, която Ви позволява това?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това може да направи Велико Народно събрание. За тази цел трябва да се организира референдум с един въпрос - „Съгласни ли сте да се свика Велико Народно събрание, което да промени формата на управление на България от парламентарна република на президентска?".

   „Кога може да стане това, питам Ви, защото има още 4 години до избора на следващия президент, ако сегашният изпълни целия си мандат?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че от неговото движение не искат нещата толкова да се забавят и имат намерение още на следващите избори, които да догодина, да поставят въпроса за този референдум с допълнителна бюлетина.

   „Говори се обаче още нещо - че Бойко Борисов също иска да се кандидатира за президент. Как ще победите Бойко Борисов?", попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори: „Народът ще реши. Ако народът реши Бойко Борисов - да си го управлява Бойко Борисов!". „Не, тук не става въпрос за борба между Бойко Борисов и Божидар Димитров. С какви аргументи, с какви тези?", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че при сегашните коалиционни управления партиите не могат да осъществят идеите си. Той обясни, че „Патриотите" са имали идея с един замах да решат демографския въпрос. Междувременно се е появил още един въпрос, който може да се реши с един замах - този за липсата на работна ръка. „Ако бяха приели един закон, който и аз подготвих, и който го приеха унгарци и румънци, щяха на 500 000 българи от диаспората годишно да дават българско гражданство. Не го прокараха този закон и нямат намерение да го вкарват!", заяви Божидар Димитров. Той обясни, че през миналата година Илияна Йотова е дала гражданство на 3380 души. Това обаче е 4 пъти по-малко от предходната година. Според бившия директор на НИМ  това е антинационално действие. Той заяви: „В отчета си те това нещо не го казаха. Не си посипаха главите с пепел! В отчета си президентът и вицепрезидентът говориха какво не е свършил Бойко. Отчетоха друг човек, не себе си, защото за себе си нямаха какво да отчетат! Гласувахме 5 вета, много важно!". Димитров припомни, че докато е бил министър без портфейл е дал гражданство на близо 18 000 души. 


Неизбежната самоотбрана.

   „Като бившо ченге ще дам съвет на тези, които трябва да стрелят, а те трябва да стрелят, за да не се мъчи човекът, да не му изпразват цял пълнител в корема, а да стрелят в главата, в главата винаги е сигурно! В главата човекът ще бъде ако не убит, то изкаран от строя!", заяви Божидар Димитров. „Може ли по-ясно? Вие „за" това ли сте, когато някой проникне в моя имот, застраши ме, аз да си извадя оръжието, пистолета и да го застрелям?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Да, като препоръчвам да се стреля в главата!". На въпроса на водещата какво става, ако оръжието е незаконно, той отговори, че това вече е друг въпрос и засяга режима за придобиване на оръжие. Димитров заяви: „Отиваш при една хубава лекарка, обикновено млада, която започва да те пита за какво ти е оръжието. Аз понеже бях подстриган късо и не бях толкова известен, когато вземах моето, казах й - живея на гара „Пионер", там има много цигани, искам да убия 5-6. Тя каза - а, как ще ги убиваш, те работят, щом са на гара „Пионер". Да, ама викам, много викат като се напият, а те са постоянно пияни!". „Не профанирайте развора!", призова водещата своя събеседник. Той отговори, че е искал малко да го развесели.


Атака срещу Сергей Скрипал.

    Божидар Димитров заяви: „Искам да Ви кажа, пак като ченге, че нито Георги Марков, нито Литвиненко, нито този нещастник са убити или е направен опит да бъдат убити от Държавна сигурност! Държавна сигурност, която и да е тя, източна или западна, се действа по един начин, по един принцип - в рамките на 3 секунди след началото на изпълнението на присъдата човекът трябва да бъде мъртъв!


Как ще повлия принадлежността му към ДС на бъдещата му кандидатура за президент?

    „Значи Вие се гордеете, че сте бил секретен сътрудник на 14-ти отдел на Първо главно управление на ДС през периода 1973 - 1990 г.?", попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че се гордее с този факт. Тя го попита това как ще бъде посрещнато, когато се обсъжда неговата кандидатура за президент. Той попита от кого. Водещата отговори, че сред хората има много почитатели на бившата ДС, както и много противници, а младото поколение изобщо не знае за какво става дума. Основателят на „Кан Кубрат" заяви, че е работил за България, за разлика от множество сегашни политици, които са работели за Гърция, Турция, Сърбия, САЩ или Русия. „Нали се сещаш за приказките - Българската държавна сигурност работеше за Русия. Да, много се интересуваха руснаците от българските католици през 17-ти век, от историята на Петър Богдан, най-старата история, която намерих, и други подобни документи! Въобще не се интересуваха, но България се интересуваше от това и правилно!", завърши Божидар Димитров разговора си с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3 на 11 март 2018 година.

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска отново ще пита в неделя, 17 февруари 2019 г. , в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява България?