Новини

Велислава Кръстева: ДПС помага  всеки читател и зрител да може да разбере  кой говори и  защо говори


Велислава Кръстева: ДПС помага всеки читател и зрител да може да разбере кой говори и защо говори

11-02-2018 10:55

Велислава Кръстева, народен представител и ПР на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал коментира актуалните политически теми:


Предложените от Делян Пеевски и група народни представители промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

    Беновска посрещна своя гост с думите: „Политиката Ви разхубавява, парадокс!". Тя попита народния представител от ДПС: „От какво се вдъхновявате? Дали сте се вдъхновила сега от законопроекта, който внесохте с Вашите колеги Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатните и други произведения, каквото и да означава това за обикновения човек като название на закон? Или да Ви задам просто въпроса на Вашите опоненти - искате ли да затворите медиите на Прокопиев, медиите на грантаджиите на „Америка за България", на Сорос? Това ли е целта на този закон?". Велислава Кръстева отговори, че ако започне отзад напред трябва да каже, че всичко това е „смешен плач". А що се отнася до вдъхновението, според нея е хубаво когато политиците се опитват да променят света, в който живеем. „Смелостта да пристъпиш към промяната е едно от водещите в политиката и в печеленето на доверие, в значението на политиката, в нейното отражение в нашето ежедневие, неща!", категорична бе Велислава Кръстева. Тя беше категорична, че с въпросния законопроект се прави крачката към осигуряването на прозрачност и осветяването на собствеността в медиите, които са един много важен сектор от обществено-политическия живот.

   „Дайте по-конкретно!", призова своя гост водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че неслучайно наричаме медиите четвърта власт и както хората искат с основание да знаят какво се случва зад кулисите на властта, то не по-малък интерес представлява за цялото гражданско общество въпросът какво се случва зад кулисите на медийната власт. „"Смешният плач", за който споменахте, идва от средите на тези медии и организации, които в продължение на години си вадят хляба упражнявайки се по тази тема, които от години пишат доклади, организират кръгли маси, книги в които настояват от Европа, пред Европа, с Европа едно - нека да е ясна, казват те, собствеността на медиите! Нека да е прозрачно финансирането на медиите! Обаче през всичките тези години нито един път никаква законодателна инициатива. Е, казахме ние, добре, безспорно това е важна тема, безспорно Европа се вълнува от това, но Европа казва - решете този проблем с промени във вътрешното си законодателство. Това ще гарантира и плурализма в медиите, това ще гарантира и свободата на словото!".

    „Може ли да Ви кажа една моя хипотеза? Според мен, ако всичко това се осъществи и се гласува този законопроект, ние вече няма да имаме нужда от такива изследвания за индекса на свободата на словото в България, защото ми се струва, че в замисъла ви е залегнало естественото прочистване на медийната среда от медии, които защитават корпоративни интереси, нападат в защита на своите корпоративни интереси институции, управляващи, прокуратура и т.н., издържат се от грантове и са проводници на чуждо неправомерно влияние и фактически влияят върху народопсихологията, културата, създават фалшиви новини и заблуждават хората. Така ли е?", попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че самата тя не би използвала думи като „прочистване". „Като отворим прозореца не се ли проветрява стаята?", попита водещата. Гостът й обясни, че целта на законопроекта е прозрачност и публичност, всеки читател и зрител да може да разбере от събрана на едно място информация кой говори, да може да си даде отговор на въпроса защо говори.

   Велислава Кръстева заяви, че вносителите на законопроекта замислят три прости промени. На първо място деклариране на действителните собственици на медиите и вписването им в регистър, който е на сайта на Министерството на културата.

   „Стоп веднага! По Закона за радио и телевизия например собствениците на медиите са обикновено търговски дружества, а не физически лица, и те са регистрирани в СЕМ, в КЗК и там няма тъма! Говоря за електронните медии. Но за вестниците и сайтовете няма закон!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева обясни, че вносителите на законопроекта са се постарали да обхванат всички медии и това е записано в предложението им. На първо място става въпрос за деклариране на действителния собственик. На второ място е деклариране на собствениците на така наречените разпространителски мрежи конкретно за печатните издания. „Какво е кучето, заровено там?", попита водещата. Народният представител отговори, че целта е да се наблюдава пазара за това дали се стига до изкривяване при което някой има господстващо или монополно положение или няма. „Противниците на Делян Пеевски упрекват именно Делян Пеевски, вносителят на този закон, че той е монополист в разпространителската мрежа!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че една такава регистрация ще даде точна картина на това как е разпределен пазарът на разпространителските фирми. Третата промяна предвижда деклариране на финансови средства, които са получени от нетърговска дейност - става дума за даренията и грантовете, които не попадат в обхвата на данъчните и търговските закони.

   „Веднага въпрос - какво лошо има в грантовете? Нищо незаконно няма! „Америка за България" виждате ли законно поддържа вече 6 години минимум „Капитал" и сега тази година ще подпише за още 1,5 милиона. Те го правят явно, на тях не им пука, разбирате ли? Ще напишем в регистъра, че „Капитал" се финансира от грантове, виждам една табличка, и какво от това?", попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че тогава всички, които четат въпросната медия, могат да си направят извод за това защо дадено нещо е представено по един начин и защо някои личности присъстват традиционно с едва ли не сатанински вид в тези медии, а други личности отсъстват, независимо от това, че са интересни за прокуратурата и следствието.

   „Тоест кажете го по-пряко - ще разберем кой кого и защо манипулира, това ли искате да кажете?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че е точно така - ще разберем кой говори и защо говори. „Вие против американското влияние ли сте?", продължи водещата. Велислава Кръстева отговори, че в никакъв случай не е против, но подобна практика изважда частните медии от традиционната конкурентна среда. „Ще Ви дам прост пример. Разговарях наскоро с един собственик на интернет медия, новинарска медия, който ми каза следното нещо - Водих преговори с голяма европейска компания да ми станат рекламодатели. Те обаче ме предупредиха и поставиха условие, че искат да направят одит на съдържанието, който да е една година назад и след това да вземат решението си дали ще рекламират при нас, независимо от това, че ние им предоставихме импресии, обхват и цялата маркетингова информация, която се дължи. Даже отвъд бяхме готови да предоставим тази информация, но не, те си го направиха със собствени експерти, със собствени преводачи този одит. Одитът продължи повече от два месеца и едва след това сключихме договор за реклама", разказа Велислава Кръстева.

   „Да Ви прекъсна, понякога тези собствени експерти на одитиращите организации, на външни институции, не медии, са „наши момчета и момичета", които имат ясно поставена задача да манипулират фактите, не е ли така?", попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че в конкретния случай този, който плаща, поръчва музиката, а това е валидно почти през цялото време. На въпроса по какъв критерий е направен този одит народният представител от ДПС отговори, че в конкретния случай той е бил равната отдалеченост от всички политически играчи. Това е критерият на бизнеса, който плаща тази реклама. Какви са критериите на донорските организации вече е друг въпрос.

   „Какви са критериите на донорските организации? Вие какво против имате „Америка за България" да финансира „Капитал"?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Аз не знам защо непрекъснато се опитвате да ми извадите от устата, че имам нещо против този или онзи? Не, г-жо Беновска! Нямам нищо против! Просто искам да е ясно. Искам да бъде осветена тази информация. Това е нашето желание, това е нашата воля като законотворци! Затова внасяме този законопроект. Нека всяка донорска организация и всеки частен дарител да си вземат своите решения, защото те разполагат с ресурс, за чието разходване те носят отговорност не пред мен и не пред Вас! Но аз искам ние да направим така, като законотворци, че тази връзка да бъде ясна, да бъде видима!". Народният представител обясни, че технологиите, които са направили информацията изключително лесно достъпна, както и човешката природа и може би недостатъчните правила са направили така, че много лесно информацията може да се превърне в манипулация, а коментарът да се трансформира в пропаганда. „Тези процеси изкристализират не само по отношение на въпросната група неправителствени организации и медии. Тези процеси изкристализират, впрочем те деформират целия демократичен процес и се стига до такива явления, впрочем когато едно явление се повтаря много пъти то вече е симптоматика, че тази изключително погрешно съставена коалиция, за което ние предупреждаваме повече от една година, днес е най-големият си враг в лицето на тиглавото чудовище, тройната коалиция на така наречените „Патриоти", националисти!", заяви Велислава Кръстева.


Истанбулската конвенция.

    „Впрочем едно от проявленията на манипулацията и пропагандата е това, което се случи с темата за прословутата Истанбулска конвенция. Защото не знам дали си спомняте откъде тръгна плашилото и аз ще Ви припомня, това беше декларация на ВМРО в която се говореше за „ирански травестити" и травестизъм. Дори бих отишла по-далеч - подобни експлоатации на страхове в обществото са по-опасни за възпитанието на децата, отколкото е опасна Истанбулската конвенция!", заяви Велислава Кръстева.


Имат ли право подсъдими да имат медии. Организирането на платени медийни форуми с участието на властта.

    „Имате ли вдъхновението да решите и друг въпрос - имат ли право подсъдими, обвиняеми да имат медии и не само да имат медии, а и да правят заплатени медийни форуми на които да довеждат срещу заплащане ръководството на държавата?", попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че това би трябвало да бъде предмет на една много сериозна предварителна дискусия. Желателно е той да бъде парламентарен и да участват всички представители и на медиите, и на гражданското общество. А що се отнася до платените форуми, според народния представител това е въпрос, на който трябва да отговорят тези, които са се съгласили да участват в такива платени форуми. „Отговорността и за това, и за тази крайно порочна формула на управление, която генерира токсичност в обществото и цена, която плащаме всички ние за съжаление, отговорността обаче ще бъде основно на министър-председателя и на управляващата партия ГЕРБ. Защото докато той говори в Брюксел, че води най-зеленото правителство, тук онова „недоразумение" и негов вицепремиер пише арогантни и просташки обръщения по отношение на евродепутат от зелената партия от Германия. Не коментирам предмета на спора. Докато Борисов обединява Западните Балкани, евродепутатът Ангел Джамбазки казва, че е готов да даде живота си за това Турция никога да не влезе в ЕС. Тоест проблемът остава отворен, а отговорността е тяхна!", завърши Велислава Кръстева разговора си с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3 на 11 февруари 2018 година.

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска отново ще пита в неделя, 17 февруари 2019 г. , в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява България?