Новини

Румен Гечев: Социалната поляризация налага въвеждането на прогресивния данък


Румен Гечев: Социалната поляризация налага въвеждането на прогресивния данък

11-02-2018 10:43

Професор Румен Гечев, депутат от ПГ на БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3", заяви позиции по следните теми:

 

БСП се обявява за реформа в данъчното облагане.

 

„Професор Гечев, какво предлагате? Разкритикувахте ги, добре. Изложихте цифри, факти. Вече цяла седмица сте навсякъде по медиите, достатъчно стабилно изложихте своята теза, но какво предлагате БСП?", обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. „Това, което предлагаме БСП е нов модел на икономическа политика, свързана с бюджета и бюджетните приходи. Ще бъде промяна в подоходното облагане - за прогресивно данъчно облагане.", сподели роденият през 1956 г. в гр. Червен бряг политик.  

„Помните ли, че Вие предлагахте алтернативен бюджет, БСП имам предвид, от който Вие нежно се дистанцирахте, не участвахте така сърцато, на всяка цена да го защитите? Сега това, което казвате, пак звучи почти толкова бомбастично и неосъществимо. Хайде, разбийте го на части, какво предлагате? Вие въведохте плоския данък, кое Ви накара сега да се откажете?", попита водещата Илиана Беновска. „Няма как да звучи бомбастично нещо, което се прилага в 95% от страните по света, каквото е прогресивното данъчно облагане. Плоският данък се прилага в Казахстан, Узбекистан...! Тройната коалиция го е въвела, но това, че го е въвела не значи, че той не трябва да бъде променен.", отговори дипломираният икономист от Висшия икономически институт - „Карл Маркс" (сега УНСС - бел. авт.).

„Какво се е променило в обществото, за да няма нужда, даже да пречи плоският данък и да имаме нужда от прогресивен данък?", попита водещата Илиана Беновска. „В бюджета не влизат едни десет милиарда лева, не само заради подоходния данък, а заради това, което ще ви кажа след подоходния данък. Въвеждането на подоходния данък ще хармонизира данъчната политика на България с болшинството от страните на Европейския съюз и това, което много налага въвеждането на прогресивния данък, е изключителната социална поляризация.", анализира Румен Гечев, започнал академичната си кариера като преподавател в катедра Политикономия и военна икономика.

 

Истанбулската конвенция.


„Извинете ме за тънката забележка, но ако ратифицираме Истанбулската конвенция - това ще въведе България в хармония с много от европейските страни. Това не може да бъде аргумент.", провокира водещата Илиана Беновска своя събеседник. „По въпроси, които касаят бъдещето на българската нация, на българската култура, ние трябва да бъдем в хармония със себе си, като българи. Мисля, че българският народ няма да допусне приемането на такава конвенция, тъй като тя е против интересите ни - исторически, културни, нравствени, религиозни и традициите на българската държава. Над 90% от българите са против!", беше категоричен специализиралият в американските университети в Илинойс, Аризона и „Теймс Вели" във Великобритания икономист.

 

Социалната поляризация в обществото.

 

„Аз нямах намерение да говорим за конвенцията, а Ви казвам, че това не може да бъде мотив, че ние ще бъдем в хармонизирани отношения с множество от европейските държави. Трябва по-скоро икономически мотив да имаме.", продължи водещата Илиана Беновска. „Може да има хармонизиране на икономически политики, но не може да има хармонизиране на национални култури и на нравственост. Има неща, с които не бива да бъдем хармонизирани. Вчера БНБ публикува данни, че броят на милионерите в България расте и в същото време расте броят на бедните. Данните на Евростат, на Световната банка и на Международния валутен фонд показват, че най-бързо влошаване на коефициента Джини, това е поляризацията на бедни и богати, е отново в България. Така че ние сме страна, в която бедните стават все по-бедни, а богатите по-богати.", отчете министърът на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.

„Какво е съотношението в Русия и Съединените американски щати, погледнахте ли?", попита водещата Илиана Беновска. „Естествено средната класа е по-силна в Съединените щати, поради по-високите доходи. По коефициента Джини ние отстъпваме и на Румъния, която е предпоследна в Европейския съюз, а ние сме последни. Ние трябва да се сравняваме с бившите социалистически страни - Полша, Чехия, Словакия, Румъния.", поясни професорът от УНСС.


За и против влизането в Еврозоната.


„Това са едни държави, които не напират да влизат в чакалнята на Еврозоната, може би и това има значение", констатира водещата Илиана Беновска. „Други две развити страни - Швеция и Дания правеха референдуми и отказаха да влизат в Еврозоната. Аз не съм против влизането на България в Еврозоната, но съм против влизането в Еврозоната без разчети и без сметки.", каза народният представител.

„Предлагате плоският данък да отпадне, да стане подоходен данък. Как предлагате да се преодолее индекса Джини? Предлагате да се влиза в Еврозоната с разчети, не спонтанно и не емоционално. Друго какво предлагате за оптимизация на управлението и финансовата стабилизация?", попита водещата Илиана Беновска. „Еврозоната има големи предимства, но крие определени рискове. Предлагам, нещо, което е проверено в икономическите политики на Европейския съюз и извън него - това е да се повиши делът на бюджета в брутния вътрешен продукт, защото една от причините за социалната поляризация е, че в България 10% по-малко от брутния вътрешен продукт, това са десет милиарда лева, минават през бюджета на българската държава, независимо кой  управлява, докато в Европа са 45%, стига се в отделни страни до 55%, а в България 35%. Трябва да се промени фискалната политика така, че делът на бюджета в брутния вътрешен продукт да расте и тогава българската държава ще има повече средства за образование, повече средства за здравеопазване, повече средства за българската армия.", заяви Румен Гечев.

 „Всъщност, какъв е скритият упрек, професор Гечев? Всъщност, Вие искате да лишите правителството, което не е на БСП, от правото то да управлява десет милиарда, както то намери за добре да ги разпредели?", попита водещата Илиана Беновска. „Това правителство не иска да прибере тези десет милиарда, тъй като в тяхната политика, бюджетна, и в тяхната програма - те са заложили, че този дял от 38 процента, 37 сега, ще слезе на 35 процента от брутния вътрешен продукт 2019 година. Това правителство движи България, по отношение на фискалната политика, в обратна посока на това, което правят нашите партньори в Европейския съюз. По този начин, след като не влизат тези средства, защо се учудваме - здравеопазването е в колапс, образованието е в колапс, армията, на практика, е приключила, защото ние имаме 4-5 изтребителя, южните ни съседки имат по 250-300 бойни изтребителя.", обясни експертът.

„Това, което предлагате, не е като алтернативния бюджет 2018-та, извинете ме за оценката, подчертах Вашата дистанцираност от този бюджет. Не трябва ли всичко това, за което се говори по студия и Вие усилено говорите вече десети ден, в най-различни аспекти от тези теми, да мине през Изпълнителното, „прословуто", бюро на БСП и да се насрочи национален съвет по тези теми, да се вземе решение, не да се занимавате Вие, БСП, с това колко Ви е дълъг носа, дали са гласували местните общини с ГЕРБ за местните бюджети и така нататък?", попита водещата Илиана Беновска. „Бих приел тази препоръка. Да, трябва да се работи много повече по детайлите на алтернативните варианти, които ние предлагаме по фискална политика. Сега предстои Националният съвет да обсъжда съвършено нова политика, нова система на здравеопазване. По принцип съм съгласен, че когато се атакува едно правителство, когато се критикува - най-добрата критика е не само като се разкриват отрицателните страни на управлението, но като се предлагат алтернативи.", коментира Румен Гечев.


Провалът на вота на недоверие на БСП.


„Няма нужда аз да Ви го казвам, Вие си го знаете и сигурно много по-тежки упреци, взаимни, имате и вътрешни - Вашият вот на недоверие беше един..., даже не можа да стане фарс. Нищо не излезе, смешки...", изрази мнение водещата Илиана Беновска. „Не бих казал така, защото излязоха много неща. Като споменахте за Истанбулската конвенция, нали разбирате, че въобще не беше случайно, че управляващите повдигнаха въпроса и го внесоха в парламентарните комисии, за да отклонят вниманието от вота на недоверие. Ние имаме 80 гласа, виждате каква е конфигурацията в Парламента и вотът нямаше никакъв шанс да мине.", отговори социалистът.

„Вие имате учени хора, оратори. Все още някои от Вас сте визионери, докато не Ви потъпкат, Вашите съпартийци. Така че не ми говорете, смешно е това, не сте по геополитическите конспирации.", безапелационна беше водещата Илиана Беновска. „Няма опасност да ни потъпкат, защото ние сме здрави момчета в прекия и преносния смисъл на думата и защитаваме тезите си.", довери политикът.

„Искам наистина да видя на следващия Национален съвет сериозни предложения да се обсъждат.", в заключение каза водещата Илиана Беновска. „Искам да препоръчам на управляващите - вгледайте се в публикациите и оценките на вашите партньори, които Ви потупват по рамото. Те Ви казват, че сте извън играта и на последно място. Не вярвайте на данайските дарове (Троянският кон, оставен от обединената гръцка коалиция, обсадила Троя при мнимото им отстъпление, станал символ на коварство и скрит замисъл - бел. авт.), които те Ви пращат.", завърши Румен Гечев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2" и „Канал 3" на 11 февруари 2018 година. 


Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви е малък, че не виждате - ДПС и ГЕРБ ви „теглиха шут“-а от властта?

Беновска отново ще пита в неделя, 17 февруари 2019 г. , в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява България?