Новини

Христо Проданов: БСП е готова да управлява България и то доста по-добре от сегашното правителство


Христо Проданов: БСП е готова да управлява България и то доста по-добре от сегашното правителство

11-01-2018 18:39

Христо Проданов, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приоритетите на ПГ на „БСП за България" през новата година.

    Христо Проданов заяви, че основните приоритети пред ПГ на „БСП за България" са здравеопазването и справянето с бедността. Ще бъдат предприети законодателни инициативи в сферата на здравеопазването, които да осъществят идеите и обещанията на левицата за това, че здравеопазването не може да бъде бизнес, а пациентите не са стока. Важно е да бъдат защитени конституционните права на всички български граждани да имат достъп до качествено здравеопазване. Не по-малко важни са и стъпките за увеличаване на доходите на българите.

   „Прави впечатление, че управляващите не се съобразяват с вашите приоритети, как на практика ще се преборите за по-добро здравеопазване и по-високи доходи?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ще се бъдат направени широки обсъждания относно алтернативата на БСП в сферата на здравеопазването. С разумни аргументи ще бъде обяснено на управляващите, че нещата не може повече да продължават по сегашния начин. Той изрази надеждата си за конструктивен диалог и чуваемост от отсрещната страна. „Управляващите ни обвиняват, че сме деструктивна опозиция, но истината е, че те трябва да свикнат с факта, че през следващите 6 месеца светлините на прожекторите ще бъдат насочени към България. А когато в мрака проникне светлина за съжаление се виждат и доста от негативите, които ние като български граждани за съжаление всеки ден виждаме. Така че управляващите трябва да свикнат и да не приемат нашите тези и забележки като деконструктивизъм, а по-скоро като протегната ръка, за да може да се справим с проблемите, които всеки ден съпътстват българските граждани!", категоричен бе народният представител от ПГ на „БСП за България".


Европредседателството.

   „Не мога да разбера защо с толкова много фанфари и обещания се ангажираха, с надъхване на населението с огромни надежди, защото не съм убедена, че имаше смисъл толкова много да се обещава във връзка с европредседателството, защото само след няколко седмици ще се разбере, че това е просто едно рутинно събитие в дневния ред на държавата и ЕС!", отбеляза водещата Клара Маринова. Христо Проданов се съгласи и добави, че наистина не е сериозно да се захранват толкова големи надежди. Въпреки това обаче ние трябва да използваме шансовете си и да защитим българския национален интерес. Трябва да се опитаме поне малко да задаваме дневния ред на Европа.


Вотът на недоверие.

     Христо Проданов беше категоричен, че конгресът е задължил ПГ да внесе вот на недоверие и те нямат право да не го направят. Темата също е определена и тя е корупция. В близките дни ще бъдат готови конкретните тези и предложения. Що се отнася до подкрепата на ДПС, народният представител коментира, че в речта си Ахмед Доган ясно е заявил, че според ДПС в момента няма опозиция, която да е алтернатива на властта и да е в състояние да поеме управлението. БСП обаче не споделя това мнение. „Само преди 7-8 месеца сме се явили на избори с ясна, точна и конкретна програма за управление на България и смятаме, че сме готови да управляваме и то доста по-добре отколкото се справя днешното правителство. Ние пък не подкрепяме неговите основни тези в така наречената „фундаментална реч" и решихме, че поемаме инициативата и си внасяме вота на недоверие сами. Ако колегите от ДПС все пак решат да ни подкрепят - да заповядат, добре са дошли. Ако не - ние имаме достатъчно на брой парламентарна група и не ни притеснява да го направим!", категоричен бе народният представител от „БСП за България".

   „БСП в момента изглежда доста самотна, къде ще търсите вашите съюзници, вашите приятели, вашите съидейници, защото според мен те не са малко в България, но вие сте се вторачили само в ДПС?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че наистина през годините ДПС са нанесли непоправими щети на БСП. Така че може би симпатизантите на БСП ще са доволни от факта, че социалистите сами внасят вота на недоверие. „А относно партньорите за бъдещо управление - вижте, най-силният партньор според мен са българските граждани. Затова с алтернативите, които предлагаме, ще се опитаме да намерим единствения естествен и най-силен съюзник - българския избирател! Да, самотни сме, явно ние сме единствената опозиция в 44-то Народно събрание!", категоричен бе Христо Проданов.


Борбата с корупцията.

   „Защо толкова години в България не можем да се преборим с корупцията?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че темата е много сложна и тук става въпрос и за строй и начин на управление. Той цитира изказване на Андрей Пантев, че „корупцията е кръвоносната система на капитализма", като подчерта, че напълно е съгласен с това твърдение. Народният представител беше категоричен, че първо трябва да се справим с предпоставките и пораждането на корупцията, а не да се опитваме, след като тя вече е навсякъде, да се справяме с нея. Христо Проданов продължи, че за корупцията у нас говори вече не само БСП, но и известни медии и анализатори в Западна Европа. Според „Евробарометър" 83% от българите смятат, че корупцията е най-големият бич за нашето общество. Затова БСП, като българска партия, няма как да не се опитва да се бори с този проблем.

   „Много често управляващите в България подчертават, че корупция има навсякъде и с това сякаш се опитват да се оправдаят, че корупция има и в България. Защо вие смятате, че това е тежък проблем и как може да се преодолее?", попита водещата Клара Маринова. Христо Проданов отговори, че в развитите западни общества корупцията е по-скоро изключение. В България обаче това се е превърнало в норма, корупцията е навсякъде.

   Що се отнася до конкретните законодателни инициативи в борбата с корупцията, народният представител обясни, че БСП са предложили антикорупционен закон, който има фундаментални разлики с този на управляващите. Той продължи, че законът на управляващите няма да доведе до реални резултати, защото механичното сливане на няколко органа, които не работят, няма да направи по-работещ орган. За съжаление обаче депутатите от управляващото мнозинство не са се вслушали в аргументите на левицата. Сега имат възможност да поправят тази грешка след президентското вето. БСП отново ще бъдат аргументирани и конструктивни в пленарна зала при обсъждането на ветото.


Проблемите в София.

    „Вие сте софийски депутат, как ще се процедира оттук нататък в София, за да се преодоляват проблемите, явно е, че градът все повече търпи несгодите на редица проблеми?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това е по-скоро въпрос към СОС. „Както много пъти съм казвал, поне в последните 30 години в София не е управлявала БСП, така че БСП не може да носи отговорност за „сините коалиции" и ГЕРБ, които в последните 30 години направиха от София едно невъзможно за живеене място!", завърши Христо Проданов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 11 януари 2018 г. 

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте, за да заколите „жертвен петел“ и кой ще е той?

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте, за да заколите „жертвен петел“ и кой ще е той?

Беновска отново ще пита в неделя, 20 януари 2019 г. , в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява България?