Новини

Николай Цонков: Основни приоритети за БСП през 2018 г. са здравеопазването, борбата с бедността и повишаването на доходите


Николай Цонков: Основни приоритети за БСП през 2018 г. са здравеопазването, борбата с бедността и повишаването на доходите

10-01-2018 22:08

Николай Цонков, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приоритетите на ПГ на „БСП за България" през новата година.

   Николай Цонков заяви, че за него и колегите му е важно как живеят българските граждани, затова основни приоритети са здравеопазването, борбата с бедността и повишаването на доходите. „Как ще реализирате тези ваши приоритети, какво ще направите, за да може да се решават тези проблеми? Какво ще направите, за да може да се обърне внимание на тези 3 области?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че още в самото начало на 44-то Народно събрание „БСП за България" са показали, че са конструктивна опозиция, а освен това са се очертали и като алтернатива. Внесли са повече от 30 законопроекта, а единствената им цел е била да бъдат защитени работещите и служителите, да се гарантират нормални доходи и да се защитят правата на българските производители. „Ще използваме всички законодателни, парламентарни инструменти, за да се опитаме да бъдем коректив, ще се опитаме да прокараме и нашите законопроекти, за да могат да живеят хората по-добре в България!", категоричен беше народният представител. „Но не ви се получава!", отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че не винаги е така и даде пример с оставката на здравния министър, като според него проблемите и нередностите в тази сфера са били посочени именно от БСП. Ще се продължи в тази посока.

    „Посочвате проблемите, но алтернативите някак не се забелязват, защо така се случва, че алтернативите са малко встрани?", попита водещата Клара Маринова. Николай Цонков отговори, че БСП има добри предложения, но може би не успява достатъчно добре да ги аргументира и артикулира. „Ние сме идентифицирали проблемите, знаем как трябва да бъдат решени, ще се опитаме максимално добре да ги обясним на хората!", категоричен бе той.


Тежките криминални престъпления от последните дни.

    Николай Цонков заяви, че в навечерието на европредседателството виждаме, че живеем в една нестабилна и несигурна България. Страната ни е най-корумпираната в ЕС. „Този проблем се шири на всички нива в управлението, очевидно това е философия в управлението на ГЕРБ за последните години на всички нива!", категоричен бе народният представител. Към това трябва да прибавим и показните убийства от последните дни, а анализът показва, че управлението не е способно да се справи с тези проблеми.

     „Но случаят в Нови Искър не е ли битов?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че има доказателства, които говорят за нещо много по-голямо. Става дума за тефтерчето, което е било намерено при последната жертва. В него е имало суми, както и изборни секции. Това едва ли е случайно. Що се отнася до показното убийство от последните дни в София, тук става въпрос за човек, който е близък до управляващите, което поставя много важни въпроси, но не се дават отговори. „Аз не съм убеден, че МВР има капацитета да гарантира сигурността на гражданите и на официалните лица, които идват в България!", категоричен бе народният представител.

   „Искате Бойко Борисов да бъде изслушан в Народното събрание. Смятате ли за нормално точно в деня на откриването на европредседателството премиерът да идва в Народното събрание, за да обяснява за престъпността в страната?", попита водещата Клара Маринова. Николай Цонков отговори, че не може да се съгласи и подчерта, че не бива да смесваме вътрешната и външната политика. Той подчерта, че БСП подкрепя правителството в подготовката на европредседателството и формулирането на приоритетите, стига да се защити националния интерес. Не може обаче да си затваряме очите за ежедневните проблеми. „Затова смятам, че Бойко Борисов трябва час по-скоро да дойде, за да каже какви мерки са предприети!", категоричен бе Николай Цонков.


Европредседателството.

    „Аз се гордея с европредседателството, но не прекалихте ли политиците с лансирането му като едно огромно събитие, като че оттам започва и завършва света, а това е едно рутинно събитие? Ние като че ли непрекъснато се опитваме да черпим външен авторитет?", попита водещата Клара Маринова. Николай Цонков отговори, че авторитетът на България в ЕС е силно подронен, затова и такива мерки трябва да бъдат предприети за възстановяване на образа на страната ни. Може би в тази посока са правилни действията на правителството. Не трябва обаче да забравяме, че председателството е само 6 месеца. Народният представител подчерта, че трябва не само да бъдем посредник в разговорите, но и да бъдем активен участник в процесите, да изработваме позиции и да ги защитаваме. Трябва да използваме председателството и за изграждане на нови отбранителни способности в рамките на общата отбранителна политика, която се формира в ЕС.

   „Но не смятате ли, че ние сме просто едни домакини и политиката, която се кове в ЕС, е резултат от действията на Брюксел, а не на страната домакин?", попита водещата Клара Маринова. Николай Цонков отговори, че решенията, които се вземат в Брюксел, наистина са по-дългосрочни, но в крайна сметка досега ние винаги сме оставали встрани от изготвянето на позиции и политики. Сега е времето да променим отношението си към ЕС и да бъдем активен участник в процеса на формулиране на европейски политики. Народният представител цитира европейски медии, които са писали, че страната ни е „корумпирана, но послушна", което е голямо унижение за България и затова трябва да направим така, че институциите да работят заедно, за да се опитаме да променим поне малко този негативен имидж.

   „Защо и как управляващите си представят, че могат да отворят европейските врати за Западните Балкани и Турция, след като тези процеси не зависят само от нас, други държави в ЕС са категорично против? Защо поемаме такива ангажименти, след като са леко нереалистични?", попита водещата Клара Маринова. Николай Цонков отговори, че това до голяма степен е така. Затова външната ни политика трябва да бъде много балансирана, умерена и да отчита националния интерес. „В този смисъл съм съгласен, че трябва да бъдат по-реалистични целите, които си поставяме!", заяви Цонков.


Отношенията ни с Турция.

    „В речта си при откриването на църквата „Св. Стефан" в Истанбул турският президент постави въпроса за ремонтирането на джамиите в България. Българските църкви в Турция са 3, а джамиите у нас са няколкостотин. И още нещо, спомняте си какви големи дебати и дори протести имаше на българско население свързани с вакъфските имоти. Не правим ли така, че се предявяват големи претенции към нас от турска страна?", попита водещата Клара Маринова. Николай Цонков отговори, че темата е много чувствителна и затова управлението трябва да действа много внимателно. Той продължи, че управляващите са направили грешка като сме допуснали и финансиране от турската държава за възстановяване на църквата ни в Истанбул. Това дава възможност и повод на турската страна да поиска същото в България. Народният представител обаче подчерта, че трябва да поддържаме добри отношения с Турция и най-вече икономически. Но във външната политика трябва да сме много премерени и всичко да бъде изчислено.


Повече оптимисти или повече песимисти са българите?

    „Повече песимисти или повече оптимисти са българите от второто десетилетие на XXI-я век? Как се отнасяме към митовете: от миналото, настоящето и бъдещето? Какви са идеите ни за бъдните дни и нашето място в тях; за новите ни отговорности, права и задължения?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че за съжаление сънародниците ни са станали по-скоро песимисти, отколкото оптимисти. Това е продиктувано от социално-икономическите условия и стандарта на живот. „Затова ние трябва да се опитаме да променим тези условия. Всичко това минава през борбата с корупцията. Надявам се, че най-после през тази година ГЕРБ и управляващите ще признаят, че има корупция в България след като и европейските медии го казват. И когато вече проблемът е осъзнат да се търсят решения и мерки за противодействие!", завърши Николай Цонков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 10 януари 2018 г. 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте, за да заколите „жертвен петел“ и кой ще е той?

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте, за да заколите „жертвен петел“ и кой ще е той?

Беновска отново ще пита в неделя, 20 януари 2019 г. , в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява България?