Новини

Радостин Танев: Българските граждани ще усетят ползите не след, а още по време на самото европредседателство


Радостин Танев: Българските граждани ще усетят ползите не след, а още по време на самото европредседателство

10-01-2018 17:04

Радостин Танев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приоритетите на ПГ на ГЕРБ през новата година.

    Радостин Танев заяви, че основен приоритет на ПГ на ГЕРБ, а би трябвало това да се отнася и за останалите парламентарни групи, е председателството на България на Съвета на ЕС, което е изключително важно. Той продължи, че парламентът ще продължи своята текуща работа по подобряване на законодателството в страната.


Антикорупционният закон.

   „Ветото на президента вероятно ще бъде отхвърлено, но много партии и извън парламента се обявиха против този закон. Днес много остра реакция на АБВ, както и на СДС, ДБГ, ДСБ - всички се обявиха против този закон. Не мислите ли, че оставате в изолация с този закон, а той би трябвало да бъде един от тези, които се приемат с преобладаващо мнозинство?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че законът е бил подложен на обществено обсъждане и трябва да се постави въпроса защо тогава тези извънпарламентарни партии не са били толкова активни. Що се отнася до президентското вето, президентът има това право. Народният представител беше категоричен, че целта на закона и на всички институции, които ще бъдат създадени, е да покажат реална борба с корупцията.


Европредседателството.

    „Какви са основните очаквания и надежди, какви са главните ползи за държавата и отделния човек от тази важна международна проява? Защото твърде много се говори, но другите държави, които бяха домакини, сякаш по-малко „вдигаха пушилка", докато ние много активно занимаваме обществото с това домакинство, какво да очакваме от него?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че освен всички дейности, които предстоят, бюджетът до 2027 г. и Брекзит са едни от основните теми, които ще бъдат коментирани. Той продължи, че е важно по време на нашето председателство ние да върнем доверието в ЕС на останалите страни. Политиката, която водим към страните от Западните Балкани, е била изключително добре приета от останалите членове на ЕС.

   „За редовия гражданин, този, към който се обръщате с вашата политика, за него какво значение има това европредседателство, освен едни ремонти, едно затваряне на улици? Ще се усети ли от обикновените граждани?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че обикновеният гражданин ще види ползите не само след, но и по време на председателството. Той продължи, че всички хора и институции, които ще дойдат у нас, ще помогнат за развитието както на бизнеса, така и на туризма и много други дейности. „Най-вече, когато имаме възможност да председателстваме Съвета на ЕС, самочувствието, което трябва да има българина, може би ще се повиши?", категоричен бе народният представител от ПГ на ГЕРБ.


Криминалните престъпления от последните дни.

   „Какво се случва у нас, пак ли започва разчистване на сметки с оръжие и налагане на „улично правосъдие"?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че тези случаи наистина са доста неприятни. Той обаче изрази мнение, че не се връщат „мутренските време", а по-скоро трябва да оставим съответните органи да си свършат работата.

   „Разстреляният в София бизнесмен е бил симпатизант на ГЕРБ, подпомагал е финансово партията, силно обвързан с партия ГЕРБ. Има ли някаква връзка между това, че е ваш спонсор, обяснявате ли си по някакъв начин тази връзка между вас и него и разстрела му?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че не смята, че има нещо подобно. Той добави, че когато органите излязат с някаква официална информация, тогава може да се направят и по-обширни коментари.


Реставрацията на църквата „Св Стефан" в Истанбул. Отношенията ни с Турция.

    „Безспорно са налице активни двустранни отношения между официална София и официална Анкара. Това дава ли основание да се твърди, че са преодолени всички спорни проблеми, в т. ч. исторически, религиозни политически? Ремонтът на забележителната църква „Св. Стефан" в Истанбул означава ли ремонт и поддръжка на огромен брой джамии в България? А претенциите за вакъфски имоти на тези джамии? Как ще се развият тези проблеми?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че това, което сме видели в Истанбул, е голяма стъпка в отношенията между двете страни и ще донесе големи ползи. А относно това дали ще бъдат ремонтирани джамии в България, според народния представител в това няма нищо лошо. Водещата отбеляза, че българските църкви в Турция са само 3, докато джамиите в България са стотици, а освен това въпросът с вакъфските имоти е много сложен. Събеседникът й отговори, че религията не би трябвало да разделя и противопоставя обществото в България.

   „Защо си позволяваме да даваме надежда, че ще бъдат отворени вратите на ЕС за Западните Балкани и Турция, а всъщност това е непосилна задача?", попита водещата Клара Маринова. Радостин Танев отговори, че ние не трябва да разглеждаме Западните Балкани като едно цяло и да искаме те пакетно да бъдат включени. Всяка отделна страна трябва да заслужи своето присъединяваме към ЕС. „А що се отнася до това дали е непосилно за нас, аз смея да твърдя, че преди 15 години беше непосилно да се случат тези неща, които се случиха през последната година, а именно договора за добросъседство с Македония, отношенията, които имаме около нас, благодарение на добрата ни външна политика и особено на премиера Борисов. Така че когато поставим проблемите на масата смятам, че един такъв дебат би бил от полза!", категоричен бе народният представител от ГЕРБ.


Повече оптимисти или повече песимисти са българите!

    „Повече песимисти или повече оптимисти са българите от второто десетилетие на XXI-я век? Как се отнасяме към митовете: от миналото, настоящето и бъдещето? Какви са идеите ни за бъдните дни и нашето място в тях; за новите ни отговорности, права и задължения?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че през последните години по-скоро наблюдава желание за подобряване качеството на живота и по-голяма активност от страна на обществото. „Радва ме, че голяма част от младите хора също проявяват активност, което е важно за развитието на обществото ни като цяло. Надявам се този позитивизъм, който според мен го има, и това, което се вижда, че голяма част от младите хора се връщат от чужбина в България, това да продължи, защото смятам, че това е важно за развитието на държавата ни!", завърши Радостин Танев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 10 януари 2018 г. 

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте, за да заколите „жертвен петел“ и кой ще е той?

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте, за да заколите „жертвен петел“ и кой ще е той?

Беновска отново ще пита в неделя, 20 януари 2019 г. , в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява България?