Новини

Николай Цонков и Николай Николов: Бюджет 2018 – оцеляване и застой.  Хората живеят в страх.


Николай Цонков и Николай Николов: Бюджет 2018 – оцеляване и застой. Хората живеят в страх.

05-12-2017 22:40

Николай Цонков, депутат от БСП, доктор по управление на сигурността и отбраната и преподавател в УНСС и Николай Николов, общински съветник от БСП в София и лидер на социалистите в кв. „Красно село", в разговор с Деница Гацинска в ефира на „Радио К2", заявиха позиции по следните теми:


Бюджет 2018.

„Най-важният закон в държавата - Бюджет 2018 беше приет миналата седмица. Каква посока за развитието на държавата, за икономиката и за хората предлага този бюджет?", обърна се водещата Деница Гацинска към Николай Цонков. „С приетия бюджет за 2018 г. определям развитието на България като оцеляване и застой. Няма реформиране на важни сектори като образование, като здравеопазване, решаване на дълбоките проблеми, които са се натрупали с годините в сектор сигурност. Над 35% е некомплекта в Държавна агенция разузнаване. Заплатите са извънредно ниски. Това е симптоматично и за останалите сектори, например образованието. Там продължава принципа „парите следват ученика", вместо да се обърне внимание на качеството на образованието и училищната среда. Парите, които се отпускат, може да се увеличават в бюджета, но те не водят до положителни резултати", заяви депутатът.

„Беше ли прието поне едно рационално предложение на опозицията и какъв ефект постигна алтернативният бюджет на БСП?", попита водещата Деница Гацинска преподавателя в УНСС. Той изрази съжалението си, че нито едно предложение от алтернативния бюджет на левицата не е било прието, допълвайки, че се наблюдава вредната тенденция - процедурата по приемането на бюджета да се превръща във фарс, лишен от реформаторски дух. Дипломиралият се в специалностите „Политология" и „Стопанско управление" политик даде пример с отказа на управляващата коалиция да приеме предложението на БСП за финансиране на ремонта на катедралния храм „Св. Александър Невски" и Зографския манастир в п-в Атон с 1 200 000 лева.


Вотът на недоверие.

„БСП заяви, че след като бъде приет Бюджет 2018 подготвя вот на недоверие. Кога ще бъде внесен вотът на недоверие с ДПС и избрахте ли вече тема на вота?", попита водещата Деница Гацинска родения в София, но израснал в Габрово социалист. Докторът по управление на сигурността и отбраната във военната академия Г. С. Раковски сподели, че текат интензивни преговори с други политически формации, целящи включването им в инициирането на вота на недоверие. „Темата, която ние предлагаме е корупцията. Има достатъчно и сигнали, и фактология, и основание да искаме темата корупция да бъде основна за един бъдещ вот за недоверие", коментира Николай Цонков и изрази оптимизъм, че до края на годината вотът ще бъде внесен в Народното събрание.


Здравеопазването.

„Днес БСП поиска да бъде наложен мораториум върху издаването на лиценз на нови здравни заведения. Какви са основанията Ви за това искане и в контекста на това - как коментирате започващите проверки от страна на прокуратурата на лечебните заведения?", попита водещата Деница Гацинска. Миналият през професионалните волейболни среди депутат приветства започващите проверки на лечебните заведения от страна на прокуратурата, макар че той ги счита за закъснели. „Имаше многобройни случаи на фалити на болнични заведения. 500 000 000 са дълговете на болниците в България и на този фон - да виждаме откриването на нови и нови болници е абсурд. Трябва да се укрепят съществуващите болници. Болниците и лечебните заведения не са търговски дружества, защото здравето не е стока. Трябва да бъде наложен мораториум за разрастване на тази система от болници. Това важи с пълна степен и за образованието, защото системата е оптимална. Категорично сме против финансирането, от страна на държавата, на частни училища и частни университети. Не може с обществени средства да се финансират частни услуги. В условията на демографска криза намалява населението, включително и завършващите средно образование, което не предполага разрастване на системата от средни училища и висши учебни заведения", категоричен беше Николай Цонков.


Царската реституция.

„Какво е становището на БСП, трябва ли да бъдат върнати със специален закон царските имоти? Волен Сидеров каза по темата, че по-висока цел от спасяването на имотите трябва да бъде спасяването на душите ни.", попита водещата Деница Гацинска своя събеседник. „Така наречените „царски имоти" са национално богатство. Това е собственост на държавата. Предстои да бъде обсъдена в БСП позицията ни по този въпрос. В следващите дни ще излезем с официална позиция.", завърши Николай Цонков.


Взломът в кв. „Красно село".

„И сега към общинския съветник Николай Николов. Как да спасим имуществото си от крадците и от битовите посегателства? През уикенда беше разбит клубът на БСП в „Красно село.", обърна се водещата Деница Гацинска към Николай Николов. Той заяви, че е останал шокиран от вандалския акт, реализиран в нощта на 2 срещу 3 декември. „Крадците са задигнали предимно техника - два компютъра, лаптоп, усилвателна уредба, микрофони и други електроуреди. На компютрите имаше информация на наши членове - над 750 човека. Започнали сме да ги уведомяваме да бъдат много внимателни с телефонни обаждания покрай „ало-измамите. Имаме и възрастни хора сред нас.", довери председателят на Районния съвет на БСП-„Красно село".

„Увеличава ли се битовата престъпност в София, в централните квартали, в по-далечните райони?", попита водещата Деница Гацинска своя гост. Николай Николов анализира, че битовата престъпност се увеличава и разкритикува действията на столичния кмет Йорданка Фандъкова за превенция на битовата престъпност, които се ограничавали с поставянето на  камери.

„Но тези камери основно са в училищата и в детските градини.", допълни водещата Деница Гацинска. Общинският съветник обясни, че се монтира видео-наблюдение и по стълбовете и пътищата, но това не е достатъчно. За него е безспорна необходимостта от засилено полицейско присъствие в невралгични райони на столицата, за които има данни за повишени нива на престъпност. Особено проблемни участъци са Лъвов мост и Женския пазар, където са каналите за бежанците и мотелите, в които те обикновено се настаняват, смята Николай Николов.

„Сигурен град за живеене ли е София? Наближава евро-председателството през следващата година. Това евро-председателство ще наложи повече полиция в центъра, но ще бъде ли намалено полицейското присъствие в кварталите на София за сметка на това?", попита водещата Деница Гацинска. „Имах възможността през изминалите две седмици да бъда на среща с граждани. Всички се оплакват, че буквално София е на две скорости. Идеалният център, където всичко се влива - инфраструктура и осветление, канализация, ред, сигурност. Всичко се концентрира в центъра. В крайните квартали липсват такива неща. Хората живеят в страх.", завърши Николай Николов разговора си с Деница Гацинска в ефира на „Радио К2" на 5 декември 2017 година. 

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Президент Радев, на Гладиатор ли се правите?

Беновска: Президент Радев, на Гладиатор ли се правите?

Беновска отново ще пита в неделя, 11 ноември , в 5 часа следобед:

Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?