Новини

Славчо Велков: Корнелия Нинова не е мъж, но има мъжко държание, което ми харесва


Славчо Велков: Корнелия Нинова не е мъж, но има мъжко държание, което ми харесва

13-11-2017 10:45

Славчо Велков, член ПГ на „БСП за България", в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:


Как оценява лидера на БСП Корнелия Нинова?

     Славчо Велков заяви, че все пак би казал за Корнелия Нинова, че е един успешен политик, който има достатъчно мъжко поведение и съзнание и не се плаши от нищо. „Защо трябва да има една жена мъжко поведение? Какво значи „мъжко поведение"?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че лидерът на БСП се държи като нормална жена, но държането й уличава много мъже, които са по-малко мъже от нея. „В политиката трябва да има мъжко държание, независимо дали го казва жена или не!", категоричен бе Славчо Велков.

   „Знаете ли защо Ви питам, просто си представих, тук има някаква доза сексизъм, тя си позволява да каже на Борисов „ела да се разберем по мъжки", а ако Борисов й каже „ела да се разберем по женски", как ще бъде разбрано това?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Ще бъде разбрано по същия начин, както Вие ме питате, че Борисов не е мъж! Корнелия мъж ли е? Ами ако й предложи да се разберат по женски как ще се разберат по женски?". „Корнелия мъж ли е?", попита водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че не е мъж, но има мъжко държание, което му харесва. Лидерът на БСП, според него, е „една крехка жена, която се държи мъжки". „Колко крехка?", попита водещата. Събеседникът й отговори: „Колкото всяка друга жена, колкото Вас да кажем!". Илиана Беновска отговори, че няма честта да бъде сравнявана с лидера на БСП. Велков отговори на Беновска ,че е сравнима по влияние в журналистиката с Нинова в политиката.

     „Как оценявате дейността на Корнелия Нинова - вече година и половина председател на партията?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че самият той не е член на партията, затова не би се наел да дава такива оценки. „Но Вие сте представител на тази партия в парламента!", поясни водещата. Гостът й отговори, че не е представител на партията, а на гражданската квота в ПГ на „БСП за България".


Как е попаднал в политиката и кой го е назовал за експерт по сигурността?

   „Как попаднахте в политиката и кой Ви назова за експерт по сигурността?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че никой не го е назовавал експерт по сигурността, може би по-скоро някои журналисти. Народният представител продължи, че тези, които са го назовали „експерт по сигурността"са президенти, министри, генерали, шефове на държавни агенции и служби. „И аз имам признание като такъв, но не бих се наел да говоря, защото моята експертиза, моята работа не е била винаги на светло. Ако някой друг ме е назовавал с някакви други имена по времето, когато съм работил като такъв, това е вече негов проблем!", обясни Славчо Велков. „Много хора назовават други хора с различни имена, историята показва кой какво име е трябвало да носи!", отбеляза водещата Илиана Беновска, с което събеседникът й се съгласи.

   Той продължи, че е попаднал в политиката, доколкото е политик, по покана на председателя на БСП Корнелия Нинова, която познава от 22 години и която, виждайки експертен потенциал в него, му е предложила да оглави листата в родния му край - 13 МИР Пазарджик.


Подготвяният от БСП вот на недоверие.

   „Питам Ви, защото Вие, независимо, че сте от гражданската квота, бидейки в парламента, ставате проводник на тези, които се обсъждат в БСП, например вота на недоверие? Как оценявате парламентарната политика на ПГ на коалиция „БСП за България" и лично как оценявате и виждате своето място там?", поясни въпроса си водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че политиката на парламентарната група е продуктивна, тя има ясно разписани и поставени цели. „Те са насочени към онова, което каза и Йордан Цонев в разговора преди малко. Не съм съгласен с него само за това, че той каза „ако тази цел се сбъдне". Целите се постигат, желанията се сбъдват. Говорим за вота на недоверие и за „монтажа и демонтажа". И тук има нещо много интересно, че онези, които демонтират, това са обикновено монтажниците, тя е една и съща професия!", заяви народният представител от „БСП за България". „Обвинявате ДПС, че са монтажници ли?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не ги обвинява в такова нещо и продължи, че вицепремиерът Томислав Дончев преди дни е казал, че „при демонтаж може да се срути цялата сграда". Славчо Велков обясни, че сграда се демонтира отгоре-надолу, а се монтира отдолу-нагоре, така че няма опасност нищо да срути, най-много някой прогнил покрив.

   „Може ли малко по-малко иносказателно! Какво целите Вие лично, какво мислите, че ще постигнете с този вот на недоверие, за който Йордан Цонев уточни, че целта е по-скоро демонтаж на правителството, отколкото предсрочни избори? И се разграничи, ДПС, от целите и задачите при този вот, които иска БСП!", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че нещата са свързани, защото няма как да минем без предсрочни избори, ако има успешен вот на недоверие. Той продължи, че много анализатори твърдят, че вотът на недоверие е само математика, но това не е така. Според народния представител това е политически акт, политическа реплика на правителството, а доколко ще успее е друг въпрос.

   „Но все пак ще е успешен ли вотът?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че има още време и може да станат различни неща. Той продължи, че премиерът е заявил, че на конгреса си в края на ноември ГЕРБ ще приеме декларация, че няма да прави коалиции с БСП и ДПС докато Борисов е председател на партията. Народният представител попита откъде знае Борисов какви решения ще вземе конгресът на ГЕРБ. Нали ГЕРБ е демократична партия? „Но може той да го предложи, нали е председател!", отбеляза водещата Илиана Беновска. „Но до последния ден на конгреса на БСП вашите колеги гадаеха ще падне ли Корнелия, или няма да падне! Вие не знаехте ли какво решение ще вземе конгресът на БСП?", попита Славчо Велков. Водещата отговори, че е предполагала. Гостът на свой ред отвърна „И аз предполагах". „Няма да адвокатствам на Борисов, но той каза, че ще „поиска", „помоли" или „внесе", нещо такова беше глаголът, да се вземе подобно решение на конгреса!", поясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че думите на премиера на са били точно такива, самият Велков го е прочел в материала, изпратен му като линк от водещата. Според него думите на Борисов са били „Конгресът на 26-ти ще вземе решение".

   „Но Вие виждате ли градивност в това да поиска БСП вот на недоверие, евентуално да успее, вариант А, и да се яви на нови предсрочни избори? Вариант Б - да не успее и Корнелия Нинова и парламентарната група да понесете упреци за неуспеха?", попита водещата Илиана Беновска. На въпроса от кого, водещата уточни, че има предвид вътрешната опозиция в партията, анализатори и т.н., а може да понесат подигравки и от ГЕРБ. Народният представител каза, че самото обявяване на предстоящия вот на недоверие е разтревожило до такава степен ГЕРБ, че са свикали ИК на партията. Според него работа на опозицията е да го прави, а справката показва, че през последните 27 години БСП не е предлагала чак толкова много вотове на недоверие.


Отношението на вота на недоверие към националната сигурност.

    „Кратко охарактеризирайте как вотовете на недоверие клатят националната сигурност? Особено в скоби, ако отворим, в подножието на еврепредседателството, първо за България!", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че обикновено политически инструменти като вот на недоверие оказват влияние върху състоянието на националната сигурност, но това няма връзка с европредседателството. Той обясни, че е имало случаи, когато в европейски държави е имало служебни правителства по време на европредседателство. Народният представител припомни вота на доверие, поискан от Филип Димитров през 1992 г., който е повлиял на политическата сигурност на България. Водещата отбеляза, че по отношение на тези събития разговорът може да се разшири, а интересен е въпросът кои са били тогава съветници на Филип Димитров. „За единия знам, че работеше към чужда разузнавателна централа към този момент!", добави Славчо Велков.


Инициативата на ДПС за отмяна на давностните срокове за разследване на приватизацията.

   „Самата Корнелия Нинова не се ли безпокои? Йордан Цонев каза, че в понеделник започват подписка за отмяна на давностните срокове, които ще подпомогнат реализацията на предложението на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов да се ревизират всички приватизационни сделки. Знаете, че се говори усилено, че, внимание, юридически проверките срещу Корнелия Нинова по отношение например на приватизацията на „Трансимпекс" и дейността й като заместник-министър на икономиката и туризма са прекратени. Тоест те могат да бъдат винаги възобновени, защото нямат влязло в сила съдебно решение. Корнелия Нинова не се ли безпокои?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че явно лидерът на БСП не се безпокои след като внася вот на недоверие и той е именно за корупция. „Ние също поискахме да се извади списъка с политиците, които са се облажили с големи суми от КТБ! Ние не се безпокоим, там има може би над 80 имена!", добави той. „Кого искате да хванете, гербаджия ли?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че никого не подозира и добави: „Всички онези, които са бъркали в кацата с меда трябва да ги нажилят пчелите, независимо кои са, включително и да са от БСП!".

   „Това някакво отмъщение ли е - едните крадоха от приватизацията, другите крадоха от фалита на една банка?", попита водещата Илиана Беновска. „Как така „от една банка", тази банка без малко да бутне България!", отбеляза Славчо Велков. Водещата отговори, че не го казва с подценяване. Народният представител добави, че очаква с интерес този списък, в него ще има много политици, независимо от кой спектър на политическата дъга са.


Дава ли чрез вота на недоверие БСП поле за политическа изява на президента Румен Радев. Детайлите около номинацията и избора на президента.

 

 

   „Разбира се, това е легален политически инструментариум, но възниква и друг въпрос, не правите ли Вие опит за реклама на издигнатия от БСП кандидат за президент и избран с гласовете на ДПС да не забравяме, президент на България в момента Румен Радев? Не правите ли опит да му дадете повече аргументи и поле за изява, ако започне да се говори за този вот на недоверие, ако започне да се прави, ако започне да се „гадае" какъв служебен кабинет би направил Румен Радев по време на европейското председателство? Той каза, че не бива да се използва като „омерта", забележете термина, европредседателството!", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че самият той и групата на „БСП за България" няма как да дадат поле за изяви на президента. „Нали сте стратег, това са косвени податки! Давате му тема за коментар!", отбеляза водещата. 

    Славчо Велков продължи, че не може да се съгласи, че Румен Радев е избран от ДПС. Разбира се има гласоподаватели на ДПС, които са го подкрепили, но това е въпрос на тяхна позиция. Народният представител каза, че в своя коментар Беновска говори за Борисов като за генерал, след това говори за Ахмед Доган като доктор по философия, за Радев като генерал, а никъде не казва, че Борисов също е доктор. „Ами да вземем да ги попитаме и кой номер обувки носят! Аз съм извела главното, а не детайлите! Генерал срещу генерал! Искате да кажете, че Радев не е доктор?", отговори Илиана Беновска. Славчо Велков каза, че Радев не е доктор. „И какво да напиша - Борисов генерал, но Радев не е доктор?", попита водещата. „Бих искал да напишете: Борисов - доктор, Доган - доктор, Радев - генерал!", обясни гостът. Водещата попита Борисов не е ли генерал, събеседникът й отговори, че преди да стане генерал е бил доктор.

   „Аз и в коментара си напомних един публично известен факт, че изборът на ген. Радев за президент, номинацията му от страна на БСП, издигането му от инициативен комитет е консултиран с един друг руски генерал, даже той не е доктор на науките, а професор и разузнавач - Леонид Решетников!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й я попита откъде знае, че Решетников е консултирал номинацията на ген. Радев. Тя отговори, че за тези неща са говорили Корнелия Нинова, Светлана Шаренкова, президентът на Славия Венцислав Стефанов. „А кой е присъствал на тази среща?", попита народният представител. Водещата отговори, че са присъствали тримата, които е изброила. „Сигурно има и стенограма от това?", продължи гостът. Водещата отговори: „Ама Вие пак искате да разберем кой номер обувки носят. „Защо не? Знаете ли колко е важно, защото номерът на обувките, колкото е по-голям, толкова по-силно могат да те ритнат! Кракът е голям!", отбеляза Славчо Велков. „Може да е прекалено тромав този крак, да не може да се повдигне!", отвърна водещата. „Докато не замахне!", отвърна на свой ред народният представител от „БСП за България".

  „Та консултиран ли е този вот на недоверие с външни съветници, по линия на продължение на практиките?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че решението за вота е взето на конгреса, парламентарната група го обсъжда, определена е и темата, а в момента има достатъчно обемен материал, затова и явно някои хора се безпокоят толкова.


Разменените подаръци.

    Гостът подари на водещата домат. „Ще ме замеряте със зрели или с развалени домати?", попита водещата Илиана Беновска. Славчо Велков отговори, че ще я замеря само ако тя хвърли по него ябълка. Беновска обясни, че няма да го замеря, а ще му я хвърли и иска той да я улови със спортна хватка. Народният представител поиска да уточни  с какъв спорт - елегантен или боен, и попита на свой ред дали да хвърли домата? „Как искате, да го размажа или да го захапя?", попита водещата. Събеседникът й отговори: „Ако искате оставете го за една салата тип „БСП"!". Той добави, че доматът е сорт „Биволско сърце", което символизира това, че има биволски нерви, и е червен, но не дотам, защото самият той е от гражданската квота.

   „Ревизоро ми подари мина, а евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев ми подари лимонка. Съпоставим ли е Вашият домат, и той ли е скрита бомба със закъснител? Това „домат с часовников механизъм" ли е, ако цитирам една пиеса?", продължи водещата Илиана Беновска. Славчо Велков още веднъж припомни символиката на домата, това, че е „биволско сърце" и добави, че обикновено цивилните, които си играят на войници, подаряват оръжие.

    Водещата даде на своя гост ябълка с пожеланието да я наблюдават както портрета на Дориан Грей дали няма да изгние, ако притежателят й демонстрира една същност, а ябълката поема последиците от нея. Събеседникът й отговори, че портретът на Дориан Грей се променя външно, а гниенето е вътрешен процес. Той на свой ред попита дали има гнили ябълки в българската журналистика. Водещата отговори, че има такива.

   „Само не очаквах, че ябълката ще се пръсне! Аз не исках да я пръскам с ръка!", отбеляза Славчо Велков. „Да бяхте донесли един ятаган да я разсечете!", отвърна водещата. Народният представител от „БСП за България" продължи: „Вие бъдете благодарна, че не дойдох с тиква, защото и тя е зеленчук. Но да разнообразим малко, Вие само плодове предлагате, ето аз Ви нося и зеленчук!". „Тиквите може да ги сложите на едно друго място, не им е тук мястото!", отговори Илиана Беновска.

   Илиана Беновска подари на своя гост и книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. като отбеляза, че вътре има много аспекти от въпросите на националната сигурност. Гостът подари книгата „Биотероризмът-скритата война" на Камен Плочев, на която е бил консултант. Водещата му подари и клубната тениска с въпроса „защо". Тя го попита защо смята, че трябва да се занимава с политика. Народният представител отговори, че не се занимава с политика, а с политическа експертиза, тоест гледа да бъде полезен в комисиите, в които участва, а това са тези за контрол на службите за сигурност и по отбрана. Той добави, че има предложение за инициатива и то е да бъдат „обрулени" или „одрусани" гнилите ябълки в българската журналистика. Водещата попита как точно ще стане това. „Друсането е когато одрусаш дървото, а за бруленето трябват пръти, така си го представям!", завърши Славчо Велков разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2 на 12 ноември 2017 г.

Беновска: Президент Радев, Борисов да ви подари куче-спасител, а аз - „Празни мисли на един празен човек“, вместо ябълка

Беновска: Президент Радев, Борисов да ви подари куче-спасител, а аз - „Празни мисли на един празен човек“, вместо ябълка

Беновска: Защо все Борисов, Радев, Доган, Цацаров са ни „виновни“, а ние сме „невинни“?

Беновска: Защо все Борисов, Радев, Доган, Цацаров са ни „виновни“, а ние сме „невинни“?