Новини

Светлана Ангелова: В бюджета за следващата година са предвидени политики за увеличение на доходите на хората


Светлана Ангелова: В бюджета за следващата година са предвидени политики за увеличение на доходите на хората

12-10-2017 19:41

Светлана Ангелова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Проблемът при някои пенсии, които не са получили индексацията от 2,4%.

    Светлана Ангелова обясни, че проблемът е възникнал на 1-ви юли, когато е била обявена въпросната индексация. Той е свързан с новия механизъм за преизчисляване и индексиране, който е заместил швейцарското правило. Няма грешка, НОИ е преизчислил пенсиите съгласно действащото законодателство. Действително около 4900 пенсионери не са получили това увеличение, причината е свързана с постановление на МС от 2006 г. „Тези пенсии, които през 2006 г. са се увеличили на базата на едно ПМС, когато техният размер е бил значително по-малък, те тогава са получили по-голямо увеличение!", обясни народният представител от ГЕРБ. Това нещо може да се поправи като в КСО се запише текст, който да не позволява да се ощетяват пенсионерите при индексация. Експертите от НОИ трябва да подготвят тези конкретни текстове. До началото на декември нещата вероятно ще бъдат изчистени.


Ангажиментите на ГЕРБ за увеличение на доходите на гражданите.

   „В предизборната програма на ГЕРБ сериозен приоритет беше повишаване на доходите. Докъде стигнахте с изпълнението на този приоритет? Може ли да очакваме, че в следващия бюджет ще има заложени средства за изпълнението на тази задача?", попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че едно от най-бързо реализираните обещания вече е факт - увеличението на минималната пенсия на 200 лева, което е станало факт от 1-ви октомври. Тя продължи, че за следващата година е предвидено увеличение на доходите на работещите, на учители, полицаи, държавни служители. Не бива да пропускаме и увеличението на минималната работна заплата. „Знам, че очакванията на хората са изключително големи когато става дума за пенсии и доходи, но няма как този голям проблем, натрупан през годините, да се реши с магическа пръчка!", категорична бе Ангелова.

   „Хвалите се с възможния резерв, който се получи през тази година, защо тези пари не се използват в социалната сфера?", попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова не се съгласи, че нищо от тях не е отишло в полза на социалната сфера и обясни, че само 100 милиона лева са отишли за увеличение на минималната пенсия. Доста средства са били насочени и към увеличение на заплатите на учителите. Наистина всеки сектор има нужда от парични средства и стремежът е да се удовлетворят нуждите на всяка една сфера.

   На въпроса предвижда ли се в следващия бюджет увеличение на всички пенсии, народният представител от ГЕРБ отговори, че един човек, който цял живот се е осигурявал на минималната работна заплата, реалната пенсия би трябвало да бъде около 115 лева. Тоест държавата додава, за да не попада в групата на хората под социалния минимум. Тя продължи, че в момента се правят разчети и може да каже, че от средата на следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с около 3,4%.


Ще има ли съкращаване на държавни чиновници?

    „Какво е успокоението за тези хора, как ще си намерят работа, въобще какво ще става с тези хора?", попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че за реални съкращения никой не е говорил. Тя продължи, че това, което а казал вицепремиерът Томислав Дончев, е, че става дума за оптимизация на администрацията, което е изключително важно, защото по този начин може да се освободят ресурси за повишаване заплатите на служителите. За реално съкращаване на хора обаче не е ставало дума.


Основните задачи пред Комисията по труда, социалната и демографската политика.

   Светлана Ангелова обясни, че в момента се разглеждат промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. Законопроектът е минал единодушно на първо четене в пленарна зала. Става дума за намаляване на административната и ригулаторната тежест за гражданите.

   Друг важен законопроект е свързан с промените в Кодекса на труда. Те се гледат на второ четене. Свързани са със защита тези работници, които са пострадали от недобросъвестни работодатели и не са им изплатени заплатите. „В момента тези работници и служители, чиито работодател е в несъстоятелност и им дължи възнаграждения, с месеци чакат, за да го получат. Това са важни промени, които ще бъдат в подкрепа на работниците и служителите!", завърши Светлана Ангелова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 12 октомври 2017 г.

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?