Новини

Надя Клисурска: БСП ще продължи да разкрива злоупотребите на управляващите и да работи в подкрепа на обикновените хора


Надя Клисурска: БСП ще продължи да разкрива злоупотребите на управляващите и да работи в подкрепа на обикновените хора

12-10-2017 19:12

Надя Клисурска, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Възникналите проблеми, свързани с изчисляването на повишението на пенсиите.

   Надя Клисурска обясни, че този проблем е в полезрението на МТСП и те са наясно, че с измененията, направени през 2015 г. самата формула се изменя и там коефициентът от 1,1 за всяка година стаж сега е променен на 1,126, като се има предвид и нарастването на коефициента за осигурителен стаж за всяка година. Така се стига дотам, че определени пенсионери, които получават пенсии над минималната, не са получили индексирането от 2,4%.

   Народният представител се върна малко по-назад във времето и подчерта, че ПГ на „БСП за България" е предлагала да се направи преизчисление на пенсиите със средномесечния осигурителен доход към 2013 г. Държавата може да си позволи такова нещо. Още повече, че правителството твърди, че имаме преизпълнение на бюджета с над 2 милиарда лева, а част от българските пенсионери въобще не са го усетили.

   „Всички партии, когато са на власт, гледат да трупат излишъци в бюджета, но не ги използват за социални плащания. Защо така се случва?", попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че приоритетите са ключови за всяко едно управление. Явно приоритет на сегашното правителство са магистралите. „И тук лъсва истината, че това донякъде води до облагодетелстване!", категорична бе тя.


Разкритията на БСП за злоупотребите на ГЕРБ във властта.

   Надя Клисурска заяви, че има изключително много кадърни млади хора, които се явяват на различни конкурси, но те биват измествани от семейно обвързани хора, които нямат необходимия опит, не са минали през конкурси и не отговарят на изискванията за заемане на конкретната длъжност. Тези млади хора, които са пренебрегвани по този начин, в крайна сметка просто бягат в чужбина. „Това е в основата на проблема и това искаме да се изкорени!", категорична бе тя.

   Надя Клисурска обясни, че с колегите й имат много сигнали и няма да спрат да изнасят в публичното пространство информация. Целта обаче не е да се уязвят конкретните лица, а нещата да се случват на принципна основа и младите и активни хора да чувстват подкрепа. „Това трябва да бъде изкоренено и грешките, които са направени през тези 27 години да се изкоренят. Трябва да тръгнем към нов фокус и нова визия за България!", категоричен бе народният представител от „БСП за България".

  „Помогнаха ли ви среди от ГЕРБ, за да влезете в дълбочина?", попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че на обикновените хора вече им е преляло и огромната част от информацията се получава именно от такива обикновени хора, които са уязвени от тези схеми.


Какво пречи на БСП да спечели изборите?

    „Какво тогава ви пречи да спечелите изборите, след като вие разобличавате управляващите?", продължи с въпросите си водещата. събеседникът й отговори, че всяка година бюджетите на общините са орязвани или зависят от политическата принадлежност на съответните кметове. Самите общини имат много административни задължения, вменени им със законите, а финансова обезпеченост няма. Накрая на годината, когато се получи излишък в държавния бюджет, той се разпределя тенденциозно в общините и кметове на ГЕРБ получават суми, с които реализират инфраструктурни проекти. По този начин върху гражданите рефлектира подобряване на социалната среда на населението в съответната община. От друга страна в общините работят голям брой роднини и обвързани  хора и когато дойдат местни избори това си е един вид изборна машина. Това всъщност е нещо като омагьосан кръг.

   На въпроса на водещата как в крайна сметка може да се промени всичко това, Надя Клисурска отговори, че „БСП за България" готви законопроект, свързан с общинските предприятия, на фокус е и създаването на един нов закон за местното самоуправление, който да даде съвсем нова визия за функциониране на общините. „Така че правим конкретни стъпки към промяна и разкъсване на този омагьосан кръг и няма да спрем!", категоричен бе народният представител.


Предстоящото заседание на конгреса на БСП.

   „Какво налага свикването на заседание на конгреса на БСП?", попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че това действие е предизвикано от приемането на бюджета за следващата година и политиките. Лидерът на партията иска да чуе всички гледни точки, свързани с политиките в бюджета за 2018 г. Във фокуса на конгреса ще бъде и европредседателството. „Но вие сте опозиция, нито едното, нито другото решение зависи от вас! Тази енергия не е ли по-добре да се насочи към срещи с хората?", попита водещата Клара Маринова. Нейният събеседник отговори, че с колегите й правят такива срещи във всички населени места. Създадени са работни  групи по всички важни политики. Срещи има и с партийните организации и се приемат техните мнения за бюджета.

  „Има ли опозиция в БСП?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че има, но инструментите, които използва не са ефективни. В момента партията стои добре. „Винаги е необходима конструктивна критика, в която да се намерят проблемите. Опозиционното говорене понякога е полезно. В момента както парламентарната група, така и националното ръководство стоят добре!", завърши Надя Клисурска разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 12 октомври 2017 г.

 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?