Новини

Мустафа Карадайъ: Заявената от ДПС подкрепа за ГЕРБ, но без националисти, все още не сме оттеглили


Мустафа Карадайъ: Заявената от ДПС подкрепа за ГЕРБ, но без националисти, все още не сме оттеглили

12-10-2017 17:21

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговаря на въпрос на Илиана Беновска на 12 октомври 2017 г.

 

 

Илиана Беновска: Беновска, Радио К2. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създател на модела за етнически мир вече 28 години в България. Някак естествено настоящият министър-председател Борисов се опитва да обедини Балканите и от гледна точка на това, че България е единствената стабилна страна в региона. Въпросът ми е трябва ли ДПС да направи някакви компромиси, за да разшири своя обществен авторитет и да получи повече властови и управленчески позиции?


Мустафа Карадайъ: Благодаря Ви. Уважаеми дами и господа, българският етнически модел няма алтернатива. В основата на българския етнически модел е борбата на турците и мюсюлманите през 1989-90 г. за граждански права и свободи в името на името, религията, езика, достойнството. Нещо повече, ако през 1989-90 г. в България беше най-опасно за етническо противопоставяне от всички балкански държави, след 27 години, ако направим една рекапитулация, то оказа се, че може би единствено в България не се получиха крайните противопоставяния междуетнически, такива, каквито видяхме в съседните балкански държави. Според нас българският етнически модел няма алтернатива. Безспорно, както казахте и Вие, в основата на българския етнически модел стои ДПС и нашия почетен председател д-н Ахмед Доган.

   Това е от една страна. От друга страна виждаме едни процеси, крайните, националистическите, национализма, радикализма в момента получават популярност и в Европа, и на Балканите, и в България. При всички положения това не е в принос и в посоката на този модел. Напротив, това е отрицание на този модел, а алтернативата ние виждаме в публични изяви на тези хора и на техните програмни документи, включително и отношенията вътре в страната, и към малцинствата, включително и тяхното отношение към наши съседни държави. Почти към всички съседни държави. А такива са отношенията и на сродните им организации в другите държави. Тогава какво правим? А колкото до властта, нашата оценка и нашето твърдение след изборите беше публично и днес е актуално, ние друга позиция не сме изразявали. Изборните резултати дадоха отговорност на ГЕРБ да поеме управлението на страната, но в никакъв случай, според нас, тази отговорност не включва националисти в участието във властта. И още тогава бяхме казали, че бихме подкрепили управление на страната без националисти, дори и без да участваме в това управление. Тази теза ние все още не сме я коригирали. Благодаря ви!

 


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?