Новини

Яна Дочева: Подготовката за европредседателството върви добре, има добър напредък във всички направления


Яна Дочева: Подготовката за европредседателството върви добре, има добър напредък във всички направления

11-10-2017 21:59

Яна Дочева, Директор на Дирекция „Подготовка и провеждане на председателството" в МБПСЕС 2018, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Работата на доброволците по време на европредседателството.

    „Каква е тази дейност и защо толкова млади хора са се устремили към нея?", попита водещата Клара Маринова. Яна Дочева отговори, че такава е практиката при всички останали членки на ЕС - да използват доброволци, млади хора, които да придружават делегациите или да ги насочват, като работят на едни така наречени информационни бюра. До момента има около 200 кандидатури.

   „Какви са изискванията за тези доброволци?", продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Яна Дочева отговори, че те трябва да владеят английски, немски или френски език на достатъчно високо ниво, за да могат да осъществяват комуникацията с делегатите. Като преимущество ще се счита, ако владеят някои друг официален език за ЕС. Тя обясни, че от доброволците се иска да бъдат отворени, комуникативни, да имат поне някаква елементарна култура по отношение на историята на България. От друга страна самите кандидати ще бъдат подготвени, предвиден е специален наръчник стъпка по стъпка какво трябва да се направи. Ще се направи и обучение в НДК. Има и обучение по протокол и етикет. Част от делегатите ще минат и обучение по първа помощ в БЧК.

   „Как успяхте да се доверите на младите хора, на които много малко от по-възрастното поколение им оказват доверие?", попита водещата Клара Маринова. Яна Дочева отговори, че в това няма нищо изненадващо или учудващо. Тя продължи, че при много други големи събития, които са се провеждали в България, се е ползвал точно такъв доброволчески труд. „Аз вярвам на тези млади хора, те са мотивирани, имат желание да се включат в тази кауза, наречена българско европредседателство. Така че ние трябва да им гласуваме доверие и оттам насетне да покажем нашите млади хора, че те са способни и талантливи!", категорична бе тя.

   На въпроса от какви среди се набират доброволците, Яна Добрева отговори, че те са в повечето случаи студенти от специалности „Европеистика", „Политология", „Международни отношения", различни филологии. Разбира се няма ограничения. Има и младежи от различни неправителствени организации.


Как върви подготовката на европредседателството?

   Яна Дочева обясни, че подготовката върви доста забързано. Вижда се добър напредък във всички направления. Всички обществени поръчки по логистичната подготовка вече са пуснати. За част от тях вече има и сключени договори. Скоро ще бъде обявено в кои хотели ще бъде препоръчано настаняването на гостите. Всичко върви в график.

   „Каква ще бъде паралелната дейности, свързана с председателството?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че събитията са със строг график и дневен ред, така че няма много възможности за обикаляне на страната и обширни културни програми. Разбира се за по-високопоставените гости е предвидена различна културна програма, която обичайно ще бъде преди вечерите. Това е проект на Министерство на културата. По отношение на останалите делегати отделните министерства имат право на избор какво да предпочетат.

   „Къде са най-големите проблеми при подготовката?", попита водещата Клара Маринова. Яна Дочева отговори, че не вижда някакви сериозни проблеми. Все пак всичко зависи от закона за обществените поръчки и сроковете, които са свързани с него. Тя продължи, че ние разполагаме с достатъчно информация от предходни председателства как трябва да се проведат нещата от логистична гледна точка.

   „Прословутият „НДК-гейт" преодоляхте ли го, докъде стигна ремонтът и как се движи подготовката на централната сграда?", продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Яна Дочева отговори, че всичко върви в срок. До края на годината всичко ще бъде в завършен вид.


Каква релация между властите в България и българското председателство ще се осъществява?

   Яна Дочева заяви, че по отношение на Народното събрание предстои да се приеме декларация, че европредседателството е наднационална цел и няма да има боричкания в тази сфера. Очаква се това да бъде оповестено публично от Народното събрание. „А участниците в заседанията на председателството ще имат ли възможност да се срещат с представители на властта в България?", попита водещата Клара Маринова. Яна Дочева отговори, че неформалните заседания на съвета са с участие на министрите и техните екипи. А експертните срещи са с директори или други експерти от институциите.


Ползите за България.

   Директорът на Дирекция „Подготовка и провеждане на председателството" обясни, че ще бъдем в центъра на събитията през 2018 г. или поне в рамките на ЕС. „Така че каква по-добра реклама и какъв по-добър начин да популяризираме страната си, която така или иначе не е безкрайно известна сред нашите партньори в ЕС. Сега имаме възможност да покажем по-различна визия и имидж!", завърши Яна Дочева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 11 октомври 2017 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?