Новини

Диана Саватева: Проблемът не е в свободата на словото, а по-скоро в полуистините и деформираното представяне на новините


Диана Саватева: Проблемът не е в свободата на словото, а по-скоро в полуистините и деформираното представяне на новините

11-10-2017 21:43

Диана Саватева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Оставката на Делян Добрев.

   „Единия го защитихте, другия обаче му гласувахте оставката, защо правите тези разлики между Делян Добрев и Антон Тодоров?", попита водещата Клара Маринова. Диана Саватева отговори, че двата случая наистина са различни. Тя продължи, че е наблюдавала отвътре дебатите при гласуваната оставка на Делян Добрев и е впечатлена от подкрепата, която е получил. Според нея не става въпрос за предпоставена теза, защото е имало и внушения, че тази оставка е имитационна и има заповед народният представител да бъде подкрепен. „Аз видях как тази подкрепа се формира и го казвам най-искрено! Съвсем резонно се стигна до отхвърлянето на неговата оставка", категорична бе Саватева.

   Диана Саватева подчерта, че от законова гледна точка няма нищо нередно в това, което се случва в община Хасково. Отначало е била изкарана една схема и след това е станало ясно, че евентуално тази схема ще потегли към прокуратурата. Това навежда на мисълта, че търсеният ефект е по-скоро медиен.

   „Нали ние, журналистите, правим разлика между закона и морала? В случая с Делян Добрев, който аз харесвам и като политик, и като експерт, имаше проблем с морала! Там възникването на събитието е между него и кмета много отдавна!", попита водещата Клара Маринова, като добави, че в България вече сме станали много чувствителни към назначаването на кръгове от приятели и роднини. Диана Саватева отговори, че е изключително прецизна към фактите и не би си позволила да коментира ситуацията в община Хасково без да я познава в детайли. Тя продължил, че що се отнася до морала, то става видно, че всеки има собствена дефиниция за морал. При опозицията е видно, че също има доста укорими действия. Но докато при ГЕРБ е имало оставки, включително оттегляне на съпруга на депутат от определено работно място, не сме видели никакво действие от страна на БСП. „Затова смятам, че проблемът трябва да се реши със създаване на правила, които да бъдат спазвани от всички!", категорична бе Саватева. Тя продължи, че трябва да имаме усет и за друга граница и това е дискриминацията. Според нея не трябва близките на хора, които заемат важни позиции, да бъдат лишавани от правото на кариерно развитие.


Журналистическите протести, свързани с медийните изяви на Антон Тодоров.

   „Как оценявате цялата тази история, която се създаде около една телевизия, един водещ, двама високоотговорни представители на властта в България и накрая рефлектира върху всички медии?", попита водещата Клара Маринова. Диана Саватева отговори, че всеки има право да протестира и всеки има право да протестира където иска. Стига това да става по съответните правила. Наличието на протести е едно от най-силните доказателства, че демокрацията е жива.

   Народният представител коментира въпросното интервю на Антон Тодоров. Според нея безспорно добрият тон е бил нарушен. Тя продължи, че когато става въпрос за публична изява, човек трябва да мери не само думите си, но и чувството си за хумор. „Това непремерено отношение, този твърд и пиперлив език няма място. Но категорично аз не видях заплаха!", заяви Диана Саватева. Тя добави, че самата тя, като журналист, също не е получавала заплахи. Но много пъти се е прибирала притеснена към къщи и с особена предпазливост е посягала към компютъра, за да напише следващия си материал. Но не мисли, че в интервюто на Антон Тодоров е имало заплаха и го казва с уважение към Виктор Николаев. Освен това журналистът е длъжен да провокира и да търси отговорите, но също така дължи уважение на събеседника си. Диана Саватева уточни, че последното е нейна принципна позиция и няма предвид въпросния казус.

   „С днешния протест на журналисти и освобождаването на Антон Тодоров от Народното събрание приключва ли проблемът?", попита водещата Клара Маринова. Диана Саватева отговори, че не й се иска да отива повече енергия в тази посока, защото смята, че това е изхабена енергия. Тя продължи, че би искала да има по-градивно отношение, защото този тип наслагване на напрежение не е продуктивно. Според Саватева проблемът в момента не е в свободата на словото в класическия смисъл на думата. Проблемът е в тези полуистини, които много често се появяват. Една новина се представя по доста деформиран начин и това е истинският проблем.


Културната програма на европредседателството.

    „Трябва ли да има културна програма, свързана със самото председателство?", попита водещата Клара Маринова. Диана Саватева отговори, че определено трябва, защото културната програма ще се запомни повече от голяма част от събитията. „Доколкото знам вече е изтекъл срокът за подаване на конкретни културни проекти. Те са около 500. Следва процедура по тяхното селектиране от Национален фонд „Култура". Това е схемата!", завърши Диана Саватева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 11 октомври 2017 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Hasta la vista.baby! Чао, протестъри! Нали, няма да ви видим повече?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?

Беновска: Г-н Борисов, ще разсечете ли „Гордиевия възел“ на Радев и Нинова и на ОП ще покажете ли „Колумбовото яйце“ ?