Новини

Калоян Паргов: Борисов го свали народът и през 2013 г., и през 2016 г.


Калоян Паргов: Борисов го свали народът и през 2013 г., и през 2016 г.

08-08-2017 22:05

Интервю на Илиана Беновска с председателя на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов от 8 август 2017 г.

 

 

Илиана Беновска: Беновска, К2. Г-н Паргов, икономическият и политическият анализ на външната политика е важен, но Вие не отбелязахте откъде бихте тръгнали вие, за да надскочите написаното в програмата на управляващите и да го проведете, ако нямате изборна победа?

 

Калоян Паргов: На въпроса за свалянето на Борисов, ще припомня, че през 2013 г. го свалиха хората с протестите. Хората с протестите и самозапалванията предизвикаха оставката на Борисов. През 2016 г. спечелването на президентските избори от БСП, които самият той не искаше да спечели, предизвикаха тази оставка. До края на председателството догодина по това време, очевидно всичко ще е спокойно - цветя и рози. Въпросът, който стои не само пред правителството, но и пред всички нас е какво следва след председателството? А сега накъде? Сигурно ще го отчетем като много успешно, макар и проведено под диктовката на Брюксел по начина, по който е планирано. Но неслучайно маркирам това с отправна точка след една година. Тогава пак ще си говорим, тогава ще правим оценки. Ще чертаем перспективи, да не се окажем пред друга ситуация.

   А по отношение на това откъде ще тръгне. БСП винаги е била последователна. Имаме много хубави програми, започнахме да се учим да ги пишем на по-достъпен за хората език, нещо, което сме го отчитали като грешка. Но ако използвам това, което каза в едно предаване в неделя Емил Караниколов, министърът на икономиката, той каза, че ще укрепваме държавните предприятия. И ето нещо, което ние сме предлагали и ще Ви направя сравнение, само като пример. 10% е само приносът на държавните предприятия в БВП на България. За сравнение в Австрия, Швейцария, Холандия, Германия, Великобритания този процент е над 20%, стига и до 45%. Развити капиталистически държави. Сиреч казано мантрата на десните 28 години „държавата е лош стопанин", „държавата не може да прави бизнес", „държавата не може да прави икономика", „дайте всичко на нас, дайте да освободим пазара, дайте да либерализираме пазара, по-малко държава", очевидно, че е била една грешна политика, в която или ние сами сме се натикали, или някой ни е натикал без ние самите да разберем. Това е едно от нещата, които ги говорихме в предизборната програма. Говорихме и за социалните придобивки. Това беше казано от колегата Добрев. За доходите. Всички се надпреварваха на полето на социалната политика. Кой по-високи пенсии, средни заплати, максимални пенсии да предлага. Минаха изборите, всичко е забравено, но пак казвам, очевидно някой счита, че може да си го позволи в края на мандата. Ако разбира се изкарат мандата.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска; Ще съберем пари за зъби в устата на Босия, за да се храни

Беновска; Ще съберем пари за зъби в устата на Босия, за да се храни

Беновска: Вицепремиер Симеонов, президент Радев, председател на БСП Нинова защо заразявате България с „чумата“ на грандомания и раздор?

Беновска: Вицепремиер Симеонов, президент Радев, председател на БСП Нинова защо заразявате България с „чумата“ на грандомания и раздор?