Новини

Емил Караниколов: Аз съм „за” отмяна на Закона на амнистията на Станишев, защото управляващите трябва да носим тежки отговорности


Емил Караниколов: Аз съм „за” отмяна на Закона на амнистията на Станишев, защото управляващите трябва да носим тежки отговорности

07-08-2017 11:38

Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

 

„Миналият път ябълката беше много вкусна и затова не мога да дойда без букет", обърна се Емил Караниколов към водещата. Илиана Беновска благодари и се пошегува, че ако министрите не се справят с работата си ще започне да раздава малинки като в Холивуд за неуспешните филми. Емил Караниколов отговори, че малините са хубав плод и докато се раздават плодове ще е добре.


Защо Емил Караниколов е икономически министър и как ще изпълнява програмата на правителството?


„Познавам бизнеса и синдикатите. Занимавам се с този периметър на дейност 7-8 години от Агенцията за приватизация", заяви Емил Караниколов. Програмата в сектор икономика до края на месеца ще бъде приета. Тя е реална и за нейното изпълнение е нужен 4-годишен мандат. В министерство на икономиката има пет приоритети. Доходи, сигурност, икономически растеж, свобода на предприемаческия дух, демокрация и прозрачност на управлението са част от тези акценти. Основен приоритет е премахване на административните тежести и разговора с бизнеса. В края на месеца ще се проведе Индустриален съвет. Министър Караниколов помоли за подкрепата на медиите за учредяването на Асоциацията на start up-ите. Стартиращите предприятия до момента не са били национално представени. Илиана Беновска обеща медийната подкрепа на Радио К2 и Канал 3 за стартиращите малки предприятия, които са гръбнакът на българската икономика. Другите приоритети са развитие на индустриалните зони, развитието на малките и средни предприятия, конкурентоспособност, засилен следприватизационен контрол и развитие на капиталовия пазар. В средата на месец септември ще са готови анализите на иконоческото министерство и предприетите от него мерки. Оптимизирани са административните услуги от общо 197. Ще бъдат спестени годишно 200 000 лева на големия бизнес от бюрокрацията. Ще бъде намалено и времето за получаване на административна услуга. За 21 услуги ще бъдат премахнати таксите. За 14 от услугите няма да се искат документи, защото администрацията ще се снабдява с тях по служебен ред. Трябва да се обърне сериозно внимание на оперативна програма „Конкурентоспособност". В програмата също има административни тежести, които затрудняват бизнеса. Ще започне отпускането на ваучери за микро, малки и средни предприятия до 30 000 лева за закупуване на машини, издаване на сертификати, вписване на патенти. Ще се кандидатства само с два документа - заявление и декларация, че предприятието не е ликвидация. 6 млн лева ще бъдат отпуснати за тази мярка.
Българската банка за развитие

 

Друг инструмент за подкрепа ще бъде Българската банка за развитие, която е към подчинение към министерство на икономиката, заяви министър Караниколов.

 

Вярно ли е, че Стоян Мавродиев ще бъде назначен за изпълнителен директор на ББР, попита Беновска.

 

Към момента това не е на дневен ред, отговори министър Караниколов. Важното е да се направи анализ какво ще се е случвало в банката. Кадровите промени в банката ще бъдат мислени на по-късен етап. Стоян Мавродиев е експерт, председател на Комисията за финансов надзор.


Водещата попита давани ли са кредити на предпроятия на Делян Пеевски, на Георги Гергов и ще бъдат ли ревизирани те.


„Да не коментираме на кого е даден кредит, преди да се направи анализ. Тази банка трябва да финансира микро, малки и средни предприятия, стартиращ бизнес. Големият бизнес може да си вземе кредит от друго място. В момента и лихвите не са високи. Докато малкия бизнес няма обезпечение, което да предложи. Самият закон на ББР е насочен към малкия бизнес. Трябва да се мисли дали се забранят търговските държавни кредити към едрия бизнес или да се ограничат до 3-5 милиона лева", отговори Емил Караниколов.


Ще ревизирате ли досега раздадените кредити от ББР, попита Беновска.


„Какво значи да ги ревизираме?! Те са вече заварени. Вероятно те се и обслужват. Новите кредити трябва да бъдат насочени към малкия и среден бизнес", отговори Емил Караниколов.Беновска попита Караниколов дали споделя коментара й за отмяната на Закона за амнистията. Ето го целият текст с коментара:

 

Беновска:  Г-н Борисов,"яйцата на граблвите птици", ако отказвате да „люпите" ще отмените ли Закона за амнистия на БСП , щом ще борите корупцията?

Във вторник, 8 август, Борисов ще дискутира публична как ще спре „да люпи яйцата на грабливите птици"...Поводът е Калиакра, а Борисов и министри са там, цитирам го: "Защото яйцата на грабливите птици, се люпят тука, при нас. Миналата година, се излюпиха АЕЦ „Белене" - милиард и 200 милиона лева платихме, а милиард и 300 милиона за двете американски централи. А по-предишната, година, когато дойдохме, ни се излюпи КТБ. 3 милиарда и 700 милиона лева. Значи за две години предишното правителство сме платили към 6 милиарда и 700 милиона живи пари и сега да се излюпят още да наливаме. А от едната страна искаме да вдигаме доходите.Аз го разбирам, затова се вдигнахме на пожар веднага да дойдем и да решим как тези яйца да ги хвърлим в морето, да ги изядат рибите по възможност", заяви Борисов.

Модната тема на Корнелия Нинова в пустия политически август е борбата с корупцията.В петък ,в 13 часа, тя яхна „черния кон" на БСП и  галопира срещу Вас, г-н Борисов - била се договорила с президента Радев, главния прокурор Цацаров, чакала Лозан Панов ,шефа на ВКС да се върне от морето /където, може би, си пийва мохито/ и заедно със съдии, НПО-та и други подобни щяла да спаси бедния българин от богатите и властни корумпирани... Решила да го направи, защото,Вие, г-н  Борисов не сте бил искал и можел да спрете корупцията. Добре. Нека. Дано.

Но Корнелия премълча  за  хитро заложената от правителството на Станишев  юридическа „мина" наречена Закон за амнистията. Да напомня - през 2009-та година,часове преди Вие,  Бойко Борисов да станете за пръв път министър-председател, БСП се „хвана за косата" и се самоспаси от удавяне в тежки съдебни присъди. За да не попаднат в затвора за корупция,социалистите приеха Закон за амнистия, чрез когото освобождават от отговорност всички свои високопоставени   функционери. Този закон прилича на онзи член от устава на БКП /партията, от която произхожда БСП/ ,който забраняваше да бъдат съдени за каквото и да било - от крупни кражби до катастрофи- членове на БКП.

Още на 25.09.2009 г. , дни след като влизате, г-н Борисов, за първи път в МС ,Вие  изискахте от КС да отмени Закона за амнистия. Не Ви се получи. Г-н Борисов, присещате се  отвреме-навреме, че този закон Ви е вързал ръцете да преборите корупцията, но до днес, Преображение Господне, нищо не сте направил ефективно. И резултатите са на лице - новият председател на ВКС Лозан Панов безпроблемно , но сигурно не без „благодарности" оправдава високопоставени политици, че не са корумпирани и не са присвоявали, бидейки на върха на властта.

Та, г-н Борисов, докато обещавате светло бъдеще на България с Програмата си за управление 2017-2021, докато обединявате Балканите, докато светът Ви поздравява за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония, докато очаквате в Евксиноград френския президент Еманюел Макрон вземете ,че се срещнете с председателя на КС проф. Борис Велчев и даже публично обяснете защо този Закон за амнистията трябва да бъде отменен,за да не „люпите яйцата на грабливите птици". Ако КС не иска или не може да го отмени продължете онова, което ГЕРБ  в 44 НС направи с промените в НПК - косвено отмени някои от членовете на Закона за амнистия. Правете спешни промени и в други закони, за да сте убедителен,че наистина искате и ще успеете да борите корупцията. Иначе Корнелия ще яха лъжевълната, че тя е „Райна Княгинята"-та на борбата с корупцията , докато Вие „лъжете"/цитирам Нинова/, че сте единни  с президента Румен Радев да сложите край на корупцията по високите етажи.

Беновска:  Г-н Борисов,"яйцата на граблвите птици", ако отказвате да „люпите" ще отмените ли Закона за амнистия на БСП , щом ще борите корупцията?

 

Аз съм Беновска. И питам.


„Ние управляващите сме част от обществото. За нас не трябва да има привилегии, а по-тежка отговорност за това, което правим. Трябва за нас да има отговорност, а не права.
Облекчени са условията за обезпечаване на кредити за  малкия и среден бизнес, но към момента такива кредити не се дават. Тепърва ще се анализира защо не са давали и били ли са насочени към големия бизнес", отговори Емил Караниколов.


 

Диалогът със синдикатите и бизнеса


Синдикатите са много важна част от българската икономика. Диалогът с тях е добър. Няма как да има бизнес без работници, както и обратното. Синдикатите и бизнеса винаги са добре дошли в министерство на икономиката, заяви министър Караниколов.


Всички чуждестранни инвеститори в България споделят, че имат проблем с работната сила. Колкото повече инвеститори идват, те ще започнат да се борят за работниците си. Начинът е да се подобрят условията за труд, да се увеличат заплатите и да се подобри стандарта на служителите.


Септември месец се очакват да дойдат големи инвеститори от ЕС и Китай  в България с реални проекти. Около 20 проекти ще бъдат сертифицирани.

 


Подписването на договора за добросъседство с Македония


Има междуправителствени комисии, които от ниво зам.-министри ще бъдат променени на ниво министри, като се вдигне ранга. Това се оценява от бизнеса и инвеститорите. Необходимо е да има повече бизнес форуми, посочи Караниколов.


До момента действащото законодателство за концесиите не е достътчно добре работещо и са нужни законодателни промени в тази посока, посочи министърът като част от законодателните приоритети на правителството.


Беновска подари на министъра на икономиката клубната тениска на предаването с въпроса „Защо?". Емил Караниколов отговори на въпроса защо е част от правителството и с какво ще бъде полезен. Той каза, ме преди му се е налагало да продава държавните активи в Агенцията за приватизация, докато сега има възможност да ги надгради.

 


Беновска приключи разговора с Емил Караниколов и му благодари за участието в „Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3 на дата 6 август 2017 година.


Беновска; Ще съберем пари за зъби в устата на Босия, за да се храни

Беновска; Ще съберем пари за зъби в устата на Босия, за да се храни

Беновска: Вицепремиер Симеонов, президент Радев, председател на БСП Нинова защо заразявате България с „чумата“ на грандомания и раздор?

Беновска: Вицепремиер Симеонов, президент Радев, председател на БСП Нинова защо заразявате България с „чумата“ на грандомания и раздор?