Новини

Димитър Стоянов: Заглавието „Бойко, който винаги се завръща“ е парафраза на „I’ll be back“ на Шварценегер от „Терминатор“


Димитър Стоянов: Заглавието „Бойко, който винаги се завръща“ е парафраза на „I’ll be back“ на Шварценегер от „Терминатор“

06-08-2017 20:50

Димитър Стоянов, издател и адвокат, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по "Канал 3" и „Радио К2".


Кино-романът „Аз съм Левски"

 „Действително това е второто издание на едно издателство, което направихме заедно с баща ми Кин Стоянов, автор на книгата е дядо ми Радой Ралин. Проектът го започнахме някъде преди около 1 година  с идеята, че в България в момента има формиран нещо като своеобразен издателски картел. На авторите се предлагат едни възнаграждения, които са фиксирани за всички издатели и едни и същи, няма никаква разлика. То е естествен картел, не че някой се е наговарял, но просто така се е получило и аз смятам, че тези възнаграждения по никакъв начин не допринасят за развитието на българската литература." - заяви Димитър Стоянов относно преиздаването на кино-романа на Радой Ралин „Аз съм Левски".

Издателят поясни, че за „картела" при издателите е научил не при решението да преиздаде книгата „Аз съм Левски", а при желанието за издаване на друга книга на Радой Ралин. Той заяви още, че догодина се навършват 50 години от отпечатването и изгарянето на книгата „Люти чушки" и затова обмислят тя да бъде преиздадена също. „Издателството за нас с баща ми е страничен проект и ни е малко трудно, допълнително работим, но и се сблъскахме с някои и други трудности в производството, но до 1 -2 седмици книгата ще излезе и ще бъде на пазара, като идеята ни е с това да подпомогнем дейността на цялото издателство."- добави още Стоянов.

Относно разпространението на книгата „Аз съм Левски" той заяви, че то ще бъде „по обичайния начин, с обичайните разпространители и основно в големите книжарници ще бъде налична".  „Това е един уникален разказ. Целият разказ е през очите на Левски. Книгата започва със залавянето на Левски в Къкринското ханче и продължава през неговото откарване във Велико Търново, където е разпитван и след това към София. През цялото време, през което той пътува към Търново, после към София, той си спомня цялата история на живота си от ранна детска възраст."- допълни още той.

„Подготвяме едно по- специално издание и едно по-обикновено издание, като по-специалното е предназначено за благодетели, които искат да подкрепят каузата. Вече имаме няколко такива. Бих искал да го спомена- д-р Андрей Ковачев, ЕНП-ГЕРБ, адвокат Иглика Логофетова и Васил Велев, председател на АИКБ и доколкото разбрах Камарата на ЧСИ ще ни подкрепи. Чакам официално потвърждение."- заяви Стоянов относно бъдещото разпространение на „Аз съм Левски". Той изрази и своето мнение като адвокат относно частното изпълнение: „Ако сте кредитор ще искате да имате частно изпълнение, ако някой на Вас Ви дължи пари ще искате да има частно изпълнение. Друг е въпросът, че контролът е труден".

Димитър Стоянов заяви, че според него познаването на историята е много важно за възпитанието на децата и затова неговата 5-годишна дъщеря вече знае кой е Ботев и предстои да научи и за Левски: „Относно своя прадядо Радой Ралин, ние живеем близо до мястото, където сложиха паметника и кръстиха площада „Радой Ралин" , и сме я водили".


Книгата „Бойко, който винаги се завръща"

„Да, чух за тази книга. Аз малко съм се изолирал от политиката напоследък. Сложил съм я във фризера за момента, но чух за тази книга. Аз уважавам в западните медии това, което има, когато една медия каже, че поддържа една партия- първо го заявява открито и второ си я поддържа последователно. Не знам дали „24 часа" са завили такава подкрепа, но е доста явна тяхната подкрепа за ГЕРБ. Нищо лошо няма, не разбирам подигравките, които се изсипаха срещу Кристина. Медията, в която работи Кристина и статиите й са в тази посока, тя поддържа открито управлението. Всеки има право на мнение, което да изразява и отстоява."-  заяви Димитър Стоянов относно книгата на Кристина Кръстева, която предстои да излезе на пазара- „Бойко, който винаги се завръща".

Беновска припомни своето предложение за промени в избирателния кодекс по времето на БСП, когато Мая Манолова  е водила тази комисия за промените и е направила среща с ръководителите на медии. „Медиите да декларираме политическите си симпатии и антипатии и второто- да декларираме източниците на финансиране."- допълни водещата. Димитър Стоянов заяви, че специално за финансирането има правила, но доколко се спазват е друг въпрос. „Според мен е въпрос на морал. Всичко е въпрос на морал, а с писани правила по-трудно се постига. Ако имаш очакване от една медия да има определена позиция.  Тя ясно да я заяви, открито да заявки какво подкрепя и ако една медия не го прави, а подмолно защитава една позиция трябва да спреш да потребяваш тази медия."- допълни Стоянов.

Беновска подари на Димитър Стоянов книгата с интервю на Ахмед Доган от 1992г., както и една здрава българска ябълка. От своя страна той донесе на предаването „Беновска пита" документалната книга за Иван Асен Георгиев с предложение за съвместна инициатива. „Тъй като този човек Иван Асен Георгиев според нас е бил набеден за шпионин и е бил екзекутиран, но не е бил реабилитиран досега, това което искам да предложа е да направим една инициатива или да бъде отменена смъртната му присъда, която е била само на една инстанция и изпълнена два дни след осъждането, или евентуално да бъде помилван. Това зависи от главния прокурор и от президента."- предложи Стоянов.  

„Ако трябва да се изведе заглавие за книга за дядо ми, тя трябва да се казва „Човекът, който винаги ще е сред нас".- сподели Стоянов.


Беновска приключи разговора с Димитър Стоянов, издател и адвокат, и му благодари за участието в „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на -6.08.2017г.


Беновска; Ще съберем пари за зъби в устата на Босия, за да се храни

Беновска; Ще съберем пари за зъби в устата на Босия, за да се храни

Беновска: Вицепремиер Симеонов, президент Радев, председател на БСП Нинова защо заразявате България с „чумата“ на грандомания и раздор?

Беновска: Вицепремиер Симеонов, президент Радев, председател на БСП Нинова защо заразявате България с „чумата“ на грандомания и раздор?