Новини

Теменужка Петкова: Няма шанс ТЕЦ „Свищов“ да бъде поставен над закона и екологичните норми в търга за студен резерв


Теменужка Петкова: Няма шанс ТЕЦ „Свищов“ да бъде поставен над закона и екологичните норми в търга за студен резерв

16-07-2017 21:44

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните теми в соя ресор.


Търгът за студен резерв

Теменужка Петкова каза, че на 10 юли са отворени офертите на големите горивни инсталации, които са депозирали оферта за участие в търга за студен резерв. През предстоящата седмица ще бъде обявена класирането. Списъкът с всички горивни инсталации, които имат право да участват в тръговете на ЕСО за осигуряване на студен резерв е създаден с процедура през март месец, по време на служебното правителство. Всички горивни инсталации, които отговарят на изискванията, са намерили място в този регистър.

Процедурата за студен резерв е изключително важна, за да гарантира отоплителния сезон през зимата. В конкурса съществува риск да участват и да бъдат допуснати горивни инсталации, които не отговорят на съответните екологични изисквания или комплекси разрешителни не са актуални. ЕСО е изисквал информация от МОСВ коя от големите горивни инсталации отговаря на изискванията и има безсрочно комплексно разрешително. Отговорът на МОСВ е от 13 юли и гласи, че една от горивните инсталации ТЕЦ „Свищов" притежава комплексно разрешително, издадено през 2005 година, което е актуализирано през 2016 година, но ТЕЦ „Свищов" не е предприел необходимите мерки да приведе комплексното си разрешително в съответствие промяната на нормативната уредба за нормите за серен диоксид. Няма шанс нито една горивна инсталация, която не спазва закона и екологичните норми, да намери място с компаниите, които ще осигурят студения резерв през зимата, подчерта министър Петкова. Има информация, че персоналът в ТЕЦ „Свищов" е освободен и там има само две кучета. Но собствениците на ТЕЦ „Свищов" са декларирали, че ако те бъдат избрани, могат да осигурят работна ръка, което е малко наивно, защото все пак това трябва да бъдат хора, които притежават съответната квалификация, не може да вземеш хора от улицата и да ги пуснеш да разпалят котела, допълни Теменужка Петкова. Няма нито една горивна инсталация, която ще бъде поставена над закона, категорична е тя.


Проведената на 7 юли в Стара Загора кръгла маса на тема: „Промените на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации". Можем ли да спасим българската въглищна енергетика?

Енергийната сигурност е част от националната сигурност, каза Теменужка Петкова. Енергийният министър се надява бъдещето на големите горивни инсталации да бъде сигурно и стабилно. ЕК прие на 28 април тази година поставянето на голямо изпитание българската енергийна система. Всички политически сили заявиха своята готовност да обединят усилията си за подкрепа на искането на големите горивни инсталации за искането на дерогация. Тези големи горивни инсталации осигуряват 40% от енергийната ни система. Всяка една инсталация ще се бори сама за себе си и ще иска дерогация, което означава, че те трябва да подготвят анализ, че разходите, които ще бъдат извършени в пъти ще превишават ефекта за екологията. В Маришкия басейн има запаси от лигнитни въглища за следващите 60 години. Тези централи, които са изградени там не могат да работят с друг тип въглища, т.е. не съществува възможност да се търси друг вид опция за доставка на въглища, които са с по-малко количествено сяра. Всяка една подмяна на мощност в енергийната система изсиква много време. Няма как в рамките на четири-пет години да се пренастрои енергийната система, за да замести 40% мощности. Тези централи осигуряват поминака на няколко региона и сто хиляди души, които са заети. Ще търсим по помощ от Германия, Румъния, Словакия, Полша в ЕК и помощ от всички депутати в Европейския парламент. Мобилизирани са всички усилия на държавата за получва е на дерогация.


„Южен поток" и газовия хъб „Балкан"

Министърът на енергетиката подчерта, че не по времето на ГЕРБ е бил спрян проектът "Южен поток". Основната цел е да запазим своите позиции като транзитьор на природен газ. Малко над 110 милиона долара са приходите от транзит,  каза още Теменужка Петкова. България трябва да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. ЕК твърдо стои зад България в концепцията за газоразпределителен център. Газов хъб „Балкан" ше гарантира диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ.


Стани ръководител на полети!

Стани ръководител на полети!

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?