Новини

Ивайло Крачунов: Войната между Сотир Цацаров и Лозан Панов няма да бъде в полза на Панов и неговата компания от протестъри


Ивайло Крачунов: Войната между Сотир Цацаров и Лозан Панов няма да бъде в полза на Панов и неговата компания от протестъри

16-07-2017 21:34

Ивайло Крачунов, управител на Агенция „Блиц", в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по "Канал 3" и „Радио К2".


„Има много интересни теми, които са в дневния ред, но може би изказването на премиера Борисов, който дълго време не беше говорил пред парламента и темите за външната политика бяха сред водещите акценти." - отговори Ивайло Крачунов на въпрос кои са били най-важните теми през изминалата седмица за Агенция „Блиц". По повод това, кое е било впечатляващо в изказването на Борисов, той заяви, че премиерът е дал красноречив отговор на опозицията, „която постоянно го атакува за различни политически теми, които често пъти са без основание".


„Надявам се, че този процес ще бъде завършен, който е започнал преди няколко години  и мисля, че Македония трябва да е благодарна за прекалено големите жестове, които й направи България и трябва да подпише този договор за добросъседство. И за двете страни ще е полезен. Мисля, че в интерес на здравата логика и добите международни отношения е той да бъде подписан."- коментира Ивайло Крачунов това дали Борисов ще успее да подпише договора за приятелство с Македония.


„Как ще коментирате срещата между сръбския президент Вучич и министър-председателят на Гърция Ципрас в Солун с министър-председателя на Република България?"- попита Илиана Беновска. Ивайло Крачунов заяви, че срещите, които Борисов е провел до момента са: „една добра поредица от срещи, които изкарват България от дългата международна изолация, в която беше попаднала по времето на премиера Орешарски и са едно добро начало за нашата външна политика".


„Борисов като министър-председател е представител на изпълнителната власт, така че е добре да подпомага този процес на външната политика, както и прави. Прави впечатление, че той работи много добре с президента Радев и че няма война между институциите, както изкуствено имаше опити да се насади."- добави още  управителя на Агенция „Блиц".


На въпрос дали Борисов е израснал на ново равнище на качество със своя трети мандат, за да може да бъде ефективен в ролята на обединител на Западните Балкани, с ролята на свързващо звено между Турция и ЕС, с ролята на привличащ инвеститори в България Крачунов коментира: „Борисов е за трети път водач на изпълнителната власт. Мисля, че е натрупал и е надградил достатъчно много в своята работа и във вътрешната сигурност на страната. С тази поредица от срещи се носи авторитет и уважение към Българската държава, което е изключително ценно в този момент. Борисов влиза в един нов етап от своето управление като министър-председател и подпомага своя кабинет, като лично го води в тези срещи на високо ниво в Европа".


„Мисля, че за президента Ердоган бяха прибързани опасенията, които се появиха в различни медии в цяла Европа и по-специално в тези на соросоидите, че той ще бъде едноличен диктатор. Мисля, че и посещението, което Борисов направи, срещата, която проведе с участието на Вежди Рашидов, даде своя добър резултат и мисля, че ние трябва да бъдем в едни добри съседски отношения с Турция и че те ще претърпят положително развитие от гледна точка на бизнеса, тъй като виждаме, че Турция има много силно развита икономика и ще бъде добре двете държави да си сътрудничат по отношение на търговското и икономическото сътрудничество."- коментира Ивайло Крачунов по повод годишнината от събитията в Турция (опит за преврат на 15 юли 2016г.).


На въпрос на Илиана Беновска дали се създава политическо сътрудничество на високо равнище между президента Ердоган и Бойко Борисов, или това е само привидно, Крачунов заяви: „Виждаме топлото отношение, което демонстрира Ердоган. Двамата си говориха на малки имена по време на срещата. Срещата продължи близо два часа, което е изключително добър знак за искрената оценка, която Ердоган е дал към Борисов, както и Борисов, който му засвидетелства подкрепа, защото е добре ние да бъдем в изключително добри отношения с нашите съседи. Няма по-добро нещо за мира и опазването на стабилността в балкански и европейски смисъл".


„Мисля, че повдигнатото от прокуратурата обвинение на Марешки не е за сегашната му дейност като зам.-председател на НС, а за негови предишни прегрешения, които бяха и снимани, и документирани от медиите. Беше проведено едно задълбочено досъдебно производство и смятам, че прокуратурата не е действала прибързано и в никакъв случай това не е саморазправа. Разбира се, когато се повдигне обвинение на определен човек, лично аз като съдебен и криминален журналист, не съм виждал той да каже браво на прокуратурата или да похвали конкретния прокурор, който го е подвел под отговорност и да каже, че е виновен. Всички хора, на които е повдигнато обвинение, казват, че са невинни."- коментира Крачунов повдигнатото обвинение на Веселин Марешки, зам.-председател на НС и лидер на Движение „Воля", в рекет и опит за изнудване. Според управителя на Агенция „Блиц" това дали Марешки трябва да се оттегли от поста на зам.-председател на НС си е негово лично решение и че той трябва да разговаря с избирателите си, тези които са дали своя глас в негова подкрепа.


„Очаквам този сигнал да бъде разгледан. Както виждаме г-н Лозан Панов е изключително словоохотлив, когато стане въпрос да дава морални оценки на различни хора, но самият той виждаме, че се изявява като политик. Сигналът, който съм внесъл в деловодството на ВСС е именно за това, че той е присъствал на политическо мероприятие, на което са били и кандидати за народни представители от две политически формации, които са клонингите на Костов- тази на Радан Кънев и другата на Христо Иванов и на неговите поставени лица. Моето лично мнение е, че сигналът, който съм внесъл за Лозан Панов трябва да бъде разгледан и вече съдебните кадровици да вземат решение с демократично гласуване." - отговори Крачунов на въпрос за това какви са очакванията му до избора на нов ВСС, във връзка с подадената от него жалба за неправомерното поведение на Лозан Панов.

 

„Видяхме, че Моника Маковей и Лаура Кьовеши бяха разобличени. Това, като говорим и за един от акцентите на Агенция „Блиц" за тази седмица, беше едно авторско разследване, което направих за Христо Иванов и за това, че има сигнал срещу него в Сметната палата. След доклад на Сметната палата, тя е депозирала документи в прокуратурата за това, че по времето, когато Христо Иванов е бил министър на правосъдието, има съмнения за съмнителни обществени поръчки свързани с българските затвори за доставка на храни и различни други видове продукти, като става дума за сума от 6 млн. лева. Христо Иванов обаче няма да го чуем да говори по тази тема. Той ще говори по различни други жълти, измислени скандали. Нищо ново под слънцето."- добави още Ивайло Крачунов.

 

„Как ще приключи войната „прокуратура, Цацаров- Лозан Панов, протестъри"?"- попита Илиана Беновска. Управителят на Агенция „Блиц" заяви, че според него няма война между тези две институции, но: „Мисля, че няма да бъде в полза на Лозан Панов и неговата компания от протестъри".


Така завърши разговорът между  Ивайло Крачунов, управител на Агенция „Блиц", и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по "Канал 3" и „Радио К2".


Стани ръководител на полети!

Стани ръководител на полети!

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?