Новини

Емилия Русинова: СГП не ни е страх да работим престъпления по високите етажи, без да се влияем от политически игри и воли


Емилия Русинова: СГП не ни е страх да работим престъпления по високите етажи, без да се влияем от политически игри и воли

16-07-2017 21:10

Емилия Русинова, градски прокурор на София, в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3, коментира актуални политически теми:


Тежка ли е длъжността главен прокурор на София?

    „От колко време сте прокурор на София, г-жо Русинова?", попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че през следващата седмица ще стане една година откакто заема поста. Водещата отбеляза, че годишнината от назначаването й на поста съвпада с рождения й ден. Софийският градски прокурор отговори: „Вероятно избирането ми миналата година за административен ръководител малко след рождения ми ден, аз го смятам като подарък за рождения ден!".

   „Не Ви ли е твърде сложен и тежък подаръкът? СГП е една от най-важните прокуратури след ВКП, а вашите клиенти, ако мога така да се изразя образно, са високопоставени държавни, политически, бизнес, а защо не и съдебни служители?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че действително СГП е най-голямата окръжна прокуратура. Нейната изключителност се обосновава и от голямата компетентност, която е предвидена в закона. Обуславя се и това, че е окръжна прокуратура на София-град, където живее голяма част от населението на нашата страна и се извършват голям брой както криминални, така и икономически престъпления. В София са ситуирани всички държавни институции, нормално е най-тежките престъпления да се извършват в района на град София. „Разбира се да си административен ръководител на такава голяма прокуратура е предизвикателство, което аз миналата година реших да поема. Бях подкрепена от своите колеги. От екипа, с който работих преди това като заместник-административен ръководител и се надявам, че в рамките на тази една година показахме всички ние, работещите в СГП, че не ни е страх да работим както тежки криминални престъпления, така и престъпления, извършени от лица по високите етажи на властта!", категорична бе Емилия Русинова.


Как ще обори твърденията, че е „фаворитка" на главния прокурор Сотир Цацаров? Кои са силните страни в концепцията й?

     „Наричат Ви „фаворитката" на главния прокурор Сотир Цацаров и когато Ви избираха за прокурор на София Вашият претендент получи 0 гласа, опровергайте ме!", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори: „Аз бях избрана от ВСС, от Прокурорската колегия на ВСС, в която участва не само главният прокурор!". На въпроса с какво нейната концепция е била силна и възможно ли е съдабната система да стане по-ефективна и да бъде мобилизирана тя отговори: „Надявам се, че това е възможно и ще Ви кажа защо мисля така. На първо място, макар и малко субективно да звучи, аз съм първият градски прокурор от женски пол, избран от ВСС, което за мен означава, че е крачка напред към модернизацията на този тежък ешелон!".

    Емилия Русинова обясни, че в концепция й, която е била възприета от ВСС, е извела няколко приоритета. На първо място е контактът с колегите, техния опит, който е изграден в рамките на работата през всичките тези години, предложенията, които те ще дадат и ще бъдат обсъдени за подобряване на работата и организацията в СГП. Софийският прокурор заяви, че към настоящия момент е изпълнила и ще продължава да изпълнявам този свой приоритет, тъй като по всички наболели теми провежда най-общо казано събрания, дискусии колегите, с екипа, с който работи. Разбира се основни приоритети в нейната работа са и чисто професионални проблеми на СГП, като брой обвинителни актове, брой върнати дела, като дела, прекратени по давност, като дела, които следва да бъдат обсъждани на плоскостта на изтичащите срокове по глава 26. Теми, които стоят пред всеки административен ръководител. „Заложила съм много на обучението на колегите, на прокурорските помощници, на служителите, тъй като, както и Вие казахте, ние работим в една динамична среда, която непрекъснато се променя. Трябва да сме готови за новостите на деня, за предизвикателствата, да бъдем актуални, да можем да реагираме всеки един момент на това, което ни се поднася!", обобщи Русинова.


Атаката срещу главния прокурор Сотир Цацаров от страна на Лозан Панов. Къде е мястото на прокуратурата?

    „Съдебната власт е независима по закон, водят се големи полемики дали прокуратурата трябва да бъде към изпълнителната власт. И не на последно място, от почти две години е една явна война срещу главния прокурор Сотир Цацаров от „протестъри". Нейният флагман е председателят на ВКС Лозан Панов. Без да взимате страна, как ще се излезе от това напрежение, което вероятно не е продуктивно?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че не иска да заема страна, само може да каже, че според нея и повечето й колеги мястото на прокуратурата е там, където е определено от законодателя, а именно в съдебната власт.

      „Намесата на политиците обаче непрекъснато се реализира пряко или косвено. Онзи ден и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова към повече ефективност, справедливост и правораздаване. Знаете, че сега предстои новият ВСС да бъде допълнен с политическата квота на Народното събрание. Вън от това, пак подчертавам и сега ще се спрем на няколко имена. Ваши клиенти са и политици, как се работи в тази обстановка и как ще отговорите на г-н Карадайъ?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че не се страхува, както тя, така и колегите й, работещи в СГП, доказали са това с множеството обвинения, които са повдигнали през последната една година, в това число на депутати, министри, лица от високите етажи на властта.


Повдигнатото обвинение към лидера на ПП Воля заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки.

    Емилия Русинова обясни, че обвинението към Веселин Марешки и трима от народните представители от неговата парламентарна група е по член 213 от НК. Става въпрос за заплашени собственици на аптеки да се разпоредят с търговските дружества, на които те са управители, като заплахата, най-общо казано, от обвиняемите се изразява в увреждане на имуществото или други неблагоприятни действия за тях и техните семейства.

    „Може ли малко по-човешки! Марешки и неговите народни представители са искали да отнемат собствеността на други аптеки, така ли?", продължи водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова обясни, че действията на Марешки и неговите съучастници, Кръстина Таскова и Пламен Христов, се изразяват в това, че те са принуждавали собственици на други аптеки да продават на цени, по високи от аптеките на Марешки, да купуват от Марешки. В противен случай или ще им бъдат затворени аптеките чрез множество проверки, или ще се открият аптеки на Марешки в близост до тях, както в повечето случаи е ставало. В аптеките на Марешки се продават на по-ниски цени лекарствата и е нормално гражданите да купуват от неговите аптеки, това води до увреждане на търговската дейност и най-общо състоянието на аптеките на принуждаваните лица. На въпроса от кого са получени сигналите софийският градски прокурор отговори, че те са подадени от лицата, които са били заплашвани, тези лица са разпитани като свидетели по делото, потвърдили са това, за което са сигнализирали и въз основа на тези обвинения, както и други, е повдигнато обвинение.

   „Колко време се водеше предварителната проверка и не съвпада ли тя подозрително с, защо да не кажем, успехите на Марешки, той се класира с един много висок резултат на изборите за президент и в момента е заместник-председател на Народното събрание?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че би могла да отговоря за момента, от който делото е в СГП, тъй като първоначално разследването е водено от Варненската окръжна прокуратура. В момента, в който са събрани доказателства, които да обосноват извършването на престъпление от лица с имунитет, делото е изпратено на компетентната прокуратура, тоест СГП. На въпроса на водещата откога СГП се занимава с Марешки, софийският градски прокурор отговори, че това се случва от около месец, през който месец е бил поискан имунитета на г-н Марешки и останалите депутати и веднага след това се е пристъпило към привличането им в качеството на обвиняеми.

    „Веднага щом го привлякохте в качеството му на обвиняем г-н Марешки заяви пред медиите в парламента, че е упражнен спрямо него натиск във връзка с повдигнатото му от СГП обвинение. Цитирам го: „Едно от нещата, които ми беше поставено като много тежко условие беше да прекратим до края на май бизнеса с горива". Главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди пак на вас, СГП, да извършите проверка на твърденията на Марешки пред медиите!", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че действително в СГП е заведена такава преписка, започната е работа по нея и в случай, че се потвърдят изнесените от г-н Марешки твърдения ще бъде направен анализ и ще се предприемат необходимите действия по закон.

    „Но тази проверка ще бъде ли с приоритет пред повдигнатите на Марешки обвинения. Първо нея ли ще завършите, за да видите дали обвинението не е свързано със заплаха във връзка с неговия горивен бизнес?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че досъдебното производство и проверката са две различни преписки. В зависимост от необходимостта от действията, които ще бъдат извършени по едното и по другото разбира се това ще определи и тяхната продължителност.

     „Мисълта ми е, че практически г-н Марешки има два варианта - или г-н Марешки си пуска чадър, че обвинението за аптеките срещу него се води заради интереси на заинтересовани в бизнеса с горива, или ако се окаже вярно, че той е заплашван, може да се мисли, че са манипулирани сигналите срещу него за изнудване на аптекари?", продължи водещата. Емилия Русинова беше категорична, че Веселин Марешки ще има възможност да обясни кои лица кога и по какъв начин са го били заплашвали за това, което е казал вчера и за това, за което е започната проверката. На въпроса с каква скорост ще се действа софийският градски прокурор отговори, че това ще става със скоростта, с която се действа по всички преписки.

    „А има ли някакви действия от страна на прокуратурата по отношение на горивния бизнес на г-н Марешки? Знаете, че се говори за картел, че се говори за дъмпинг на цените, даже се говори за не съвсем регламентиран, ще се изразя меко, внос и продажба на горива от страна на неговите бензиностанции?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че би могла да говори единствено за преписките и делата, организирани в СГП, не би могла да коментира такива в други прокуратури, защото няма информация.

    „Тогава възниква много интересният въпрос, Вие знаете, аз не съм много наясно с детайлите, на г-н Марешки му беше искан имунитета, но той кандидатстваше за президент, във връзка с едно дело във Варна, свързано с някаква пицария. Доколкото знам има и други дела във Варна или на различни инстанции, по-високи. Няма ли координация в прокуратурата, защото гледам, че той по това дело за аптеките е с мярка подписка, това достатъчно ли е? Първо, има ли координация за това срещу кой какви производства се водят? И второ, как се определя тежестта или лекотата, ако мога така да се изразя, на мярката?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че мярката за неотклонение се определя от наблюдаващия прокурор, това е преценката, която е направил относно необходимостта от мярката за неотклонение, предвидена в закона. По отношение на делото, за което водещата говори, след решение на ВКС то е било върнато в град Варна и самата тя не разполага с информация за него.

    „Питам Ви, защото се говори от анализатори, че в момента се извършва една публична манипулация, свързана с дискредитация на правителството на Бойко Борисов, от субекти, които се занимават с политика, бизнес, част са от съдебната система, които са клиенти на прокуратурата?", продължи водещата. Емилия Русинова отговори: „Това са теми, които са извън моята компетентност, няма как аз да коментирам какво се случва в политическия живот и какво правят политиците! Единственото, което бих могла да коментирам, са досъдебни производства и преписки от компетентността на СГП, доколкото разбира се това ми е позволено от наблюдаващите прокурори. И искам да убедя Вас и зрителите, че ние работим само въз основа на събраните по делата доказателства, без да се влияем от политически игри и воли!".


Безкомпромисна ли е наистина СГП срещу лица от високите етажи на властта? Срещу кои конкретни имена има повдигнати обвинения?

     „Градски прокурор Русинова, не Ви се получи да ме убедите, защото политиката съществува около нас и няма как, сега ако тръгнем по конкретните имена, които са клиенти на прокуратурата, ще видим че те са собственици на голям бизнес, на медии, основатели, ако не е иронично да кажа и собственици на политически партии!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори: „Това са всички лица, спрямо които са постъпили сигнали и спрямо които ние сме събрали доказателства. Не мисля, че би се харесало нито на Вас, нито на обществото, ако има сигнали по които не работим, защото се страхуваме, че лицата, срещу които са постъпили тези сигнали, са големи бизнесмени, собственици на големи фирми или участници в политическия живот!".

   „А вярно ли е наистина, че не пощадявате никой от високите етажи и как ще ми го докажете?", настоя да получи отговор водещата. Софийският градски прокурор настоя категорично, че не са пощадили никого, срещу когото са получили сигнал или са се самосезирали.

   „Хайде конкретно да ми кажете! Колко души от високите етажи на политиката, бизнеса, съдопроизводството са клиенти на прокуратурата и респективно отиват в съда, пък и на всичкото отгоре може би пък и биват осъдени. Там вече нещата излизат извън вашия контрол, понеже са в ръцете на съда?", продължи водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че за последната една година, откакто е ръководител на СГП, има около 30 дела срещу лица с имунитет. Ако трябва да споменем конкретни имена това са Веселин Марешки, депутатите Кръстина Таскова, Пламен Христев от Воля. На 14 юли е било повдигнато обвинение и на директора на Областната дирекция по храните. Неотдавна е повдигнато обвинение и е внесен обвинителен акт срещу областния управител на София Валентин Пенев. Също така са повдигнати обвинения срещу министри от предишното правителство - Петър Москов и заместник-министри от неговото министерство, както и Николай Ненчев. Също така има повдигнати обвинения и срещу министри от служебното правителство. Обвинения са повдигнати и срещу Румен Овчаров, както и срещу Делян Добрев и Александър Методиев, депутат от ДПС. „Също така сме внесли обвинителен акт срещу Светла Бъчварова-Пиралкова от БСП. Срещу Манол Генов от БСП за купуване на гласове. Също така сме повдигнали обвинение срещу министри от предишни правителства, като г-н Петър Димитров. Разбира се няколкото дела срещу Волен Сидеров, които приключиха. Трайчо Трайков също така, заместник-министър Христо Ангеличин. Също повдигнато обвинение имаме за пътнотранспортно произшествие срещу Иван Миховски, който също е депутат и имахме искане за сваляне на имунитета. Срещу Димитър Гамишев, който също е лице с имунитет, срещу Илия Илиев, депутат от миналото Народно събрание!", обясни още Емилия Русинова.


Делото за фалита на КТБ.

    „Добре, но хората остават с впечатление, че малко се действа на по-нисък етаж. Много пледоарии, ако мога така да се изразя, извън съдебната зала, в политическото пространство, се изнасят от политици, от експерти, от знайни и незнайни, по отношение на КТБ, за която г-н Цацаров каза, че май другата седмица ще внесете обвинителния акт, който ще бъде 15 000 страници, или 150 000 страници, колко беше?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че към настоящия момент делото е от компетентността на Специализираната прокуратура. Тя обясни, че делото е започнато в СГП и когато колегите й са събрали доказателства за организирана престъпна група, която е от компетентността на Специализираната прокуратура делото е било изпратено по компетентност там. Доколкото знае предстои внасянето му в Специализирания наказателен съд. „Действително обемът на това дело ще бъде доста голям, тъй като обемът на самите обвинения е доста голям. То е така, защото стигаме до темата за формализма на нашия процес, изискванията към обвинителния акт и към обвинението да бъде изключително подробно. Това налага и голяма описателна част на обвинителния акт!", каза софийският градски прокурор.


Случаят „Убийството на Виола от Станев". Пропуските в работата на прокуратурата и съда.

     „В обсега на Вашата дейност влизат и тежки криминални престъпления, някои от които доста зрелищни. Обществото много се развълнува и Вие дадохте тази седмица брифинг по отношение на лицето Стефан Станев, което уби своята приятелка Виола вследствие на употребата на наркотици и по особено жесток начин. Главният прокурор Цацаров призна без да прикрива конкретни имена на прокурори, които от отделни прокуратури, и районна, не са обърнали, да го кажем обикновено, внимание на сигнали за заплахи за убийства, подадени от неговата бивша съпруга на този Станев. Как ще убедите обществото, което не вярва в ефективността на МВР, че прокуратурата е по-ефективна?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че отговорността на прокуратурата е да потърси грешките, които са допуснати. „Разбира се на това, което сме отчели като пропуски, докладът, който беше изготвен от комисията, която аз назначих да извърши проверки по тези преписки, ще бъде изпратен на МВР. В тяхна компетентност е да преценят дали ще извършат проверка на действията на техните служители и какви мерки ще бъдат взети. Само искам да Ви кажа, че както беше съобщено, аз съм разпоредила цялостна проверка на дейността на тези прокурори от Софийска районна прокуратура със задача да се прецени дали това са изолирани случаи в тяхната практика, или има и други случаи на небрежност, проявена в тяхната работа!", обясни Емилия Русинова. След тази проверка ще бъдат преценени действията, които ще се предприемат по отношение на тези прокурори. Разпоредена е и проверка, която предстои да започне, изобщо на всички преписки и сигнали, подадени в СГП за закани за убийство от граждани.

    „Но знаете, че обществото протестира, и справедливо според мен, за това, че в много малко от случаите може да се потърси евентуално наказателна отговорност и от прокурори, и от съдии, за, както Вие меко се изразихте, небрежност при изпълнението на задълженията. Аз бих казала за грубо потъпкване в много от случаите на закона, но малко трудно се доказва мотивацията с корупция, с некадърност, с неангажираност житейска и човешка. Знаете, че в закона пише, че особено съдиите трябва да се произнасят по закон и убеждения", заяви водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова обясни, че нейната работа е да провери работата в конкретния случай на тези прокурори и въобще цялата работа въз основа на анализа, който ще бъде направен на тяхната работа. Тя подчерта, че ще упражни своите правомощия при наличие на данни за дисциплинарни нарушения. Ще бъде внесено искане за образуване на дисциплинарни производства и налагане на дисциплинарни наказания. Най-тежкото наказание е уволнение и при наличие на данни за такова нарушение няма да се поколебае да поиска и уволнение.

     „Да, но въпросът за ненаказуемостта, ето по повод казуса „Станев", убиецът на Виола, аз което Вие дадохте брифинг заедно с главния прокурор Цацаров, че има нарушения от страна на прокуратурата, аз написах едно писмо, адресирано до Лозан Панов, председател на ВКС и Калоян Топалов, председател на СГС, с което питам и моля за незабавно и публично съобщение, както вие съобщихте от прокуратурата, образувани ли са съдебни производства за домашно насилие и въдворяване за принудително лечение на лицето Стефан Станев, убиецът на Виола, какви жалби са разглеждани срещу Станев от бившата му съпруга Благовеста Панова и какви са мотивите на съдебните решения и имената на произнеслите се съдии? Получих отговор засега, след няколко дни, само от СГС, в който пише, че исканата информация е общодостъпна на сайта на СГС и може да бъде проверена. Подписан е от Калоян Топалов, председател на СГС. Не искам да Ви вкарвам в интрига, но важно е да се разбере, както се разбра за прокурорските грешки, довели косовено, може би, до убийството на Виола. Има ли подобно поведение от СГС. Вие пак ли ще запазите, прокуратурата, учтива дистанция и няма да отговорите на това? Така ли трябва да се отговаря? Аз откъде да знам кои са делата, как да ги намеря в сайта на СГС, той не е съвършен!", обясни водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори: „Действително това, което смятахме, че трябва да бъде извършено в прокуратурата, ние го извършихме. Признахме си, ако така мога да кажа, грешките, които сме допуснали!". Що се отнася до писмото на СГС, софийският градски прокурор заяви, че не би искала да го коментира.

  „Защо да не го коментирате? Вие бихте ли отговорила по този начин?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че изцяло в правомощията на съда е да прецени по какъв начин да отговори на запитването на Илиана Беновска.

    „Мога ли тогава да Ви помоля за съдействие? Ако такива преписки са постъпвали, сега в момента го импровизирам, в СГС жалби от съпругата на Станев Благовеста Панова, ако са попадали в ръце на ваши прокурори или не са, ние как можем да установим това по косвен път, след като съдът не ни отговаря? Дали има такива производства, които са прекратени или са довели до някакви решения съдебни?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че е извършена проверка на всички преписки и сигнали, които са постъпили в СГП и СРП. Не е  констатирано препращане от съда на някакви сигнали.


Исканията за въвеждане на „румънския модел" в съдебната ни система.

    „Имате ли модел за ефективността на работата на нечия прокуратура по света, който България трябва да следва? И съвсем пряко да Ви попитам, какво мислите за модела, който определени политици и магистрати се опитаха да внедрят в България, визирам „Да, България", Христо Иванов, председателя на ВКС Лозан Панов, с пропагандирането на модела на Румъния, Моника Маковей, Лаура Кьовеши, за Лаура Кьовеши сега чета, не знам дали е вярно, че се е опитвала да манипулира производства в нейната специализирана прокуратура срещу румънски политици и това ще бъде разкрито докрай?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори: „Аз съм на мнение, че не трябва сляпо да следваме определен модел, а трябва да се ползваме от всеки добре действащ модел по света, от това, което е довело до добри резултати. Разбира се да отчитаме тези положителни практики, разбира се и недотам добрите практики, да се учим от тях и да се опитваме да ги използваме и внедряваме в нашата система!".


Политическите речи на председателя на ВКС Лозан Панов.

    „Редно ли е да се изнасят политически речи в съдебната палата?", попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че не би искала да коментира. „Вие къде живеете, къде работите? В момента сме в Съдебната палата, в близост до Вашия кабинет Лозан Панов произнасяше политически речи!", продължи водещата. Софийският градски прокурор отговори, че съдебната палата е институция, която от самото й име е видно, че е образ на съдебната власт. Водещата подчерта, че съдебната власт е на народа. Събеседникът й отговори: „Разбира се! Разбира се! Аз Ви казах, ние работим за обществото, в полза на обществото. Прокуратурата, както знаете, е общественият защитник на правата на гражданите!".


Случаят с отстраняването на надстрояването на хотел „Маринела".

    „Защо искате да премахнете надстрояването на хотел „Маринела"?, попита водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова отговори, че са отчетени нарушения, които са дали основание за постановяването на този акт на съда. „Тоест законът си е закон и за богатите, и за бедните?", продължи водещата. Софийският градски прокурор отговори, че това наистина е така.


Производството срещу Антон Генов, директор на Областна дирекция на храните.

    Емилия Русинова обясни, че е било повдигнато на Антон Генов в качеството му на директор на Областната дирекция по храните за две престъпления по чл. 282 и по чл. 143. Престъплението по чл. 282 се изразява в това, че той в нарушение на своите правомощия и превишавайки своите правомощия е причинил вреди и е набавил облаги за различни дружества.

   „В това число и за дружество, в което е работил синът му, дайте по-конкретно!", подкани водещата Илиана Беновска. Емилия Русинова каза, че облагите са изключително в полза на дружество, в което в един дълъг период от време през миналата година е работил неговият син. Принудата е по отношение на дружество с еднакъв предмет на дейност с дружеството в което работи неговият син. „Дружества, които се занимават със закупуване на отработена мазнина. Тази отработена мазнина се използва за изработване на биодизел. Дружеството, в което е работил неговият син, се опитва като ново дружество да се наложи на пазара, предимно на пазара в София и действията на Антон Генов са чрез извършване на проверки, които не са в неговите правомощия, или чрез заплахи да осигури налагането на това дружество на пазара!", завърши Емилия Русинова разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2.