Новини

Димитър Ганев: Борисов и Ердоган са на много висока точка на взаимоотношения


Димитър Ганев: Борисов и Ердоган са на много висока точка на взаимоотношения

19-06-2017 10:30

Димитър Ганев, „Тренд", в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3, коментира актуални политически теми:


Разменените подаръци с госта.

    Водещата подари на своя гост здрава българска ябълка с думите: „Да Ви пожелая аз да бъдете една здрава, българска, млада ябълка в социологията и политологията, ще оправдаете ли тези очаквания?". Димитър Ганев отговори, че ще направи всичко възможно и на свой ред подари на водещата книгата на Иван Хаджийски „Оптимистична теория за нашия народ". Той изрази мнение, че имаме нужда от оптимизъм, а Иван Хаджийски без съмнение е най-големият български народопсихолог.

   Водещата подари на Димитър Ганев и клубната тениска и го попита има ли въпрос със „защо?", който си задава. Той отговори, че на такъв тип въпроси отиват някакви екзистенциални мисли, самият той влиза в по-тежки размисли, когато се замисля върху такива неща и не стига до кой знае какви заключения. Илиана Беновска подари на своя гост и книгата, съдържаща интервюто с Ахмед Доган, направено от нея преди 26 години.


Анализ на срещата на Бойко Борисов с Ердоган и Йълдъръм в Турция. Може ли България да бъде посредник между Европа и Турция?

    „Е ли България мостът между Турция и Европа? Какъв е анализът Ви на поредната визита и среща на Бойко Борисов с президента и министър-председателя на Турция Ердоган и Йълдъръм? Вие сте и от друго поколение, нещата, които ние с г-н Колев сме учили по един начин Вие не сте ги учили по същия начин, така че гледната точка към Турция е може би с малко по-различна бленда. Кажете, смятате ли, че втората среща на Борисов в кратък срок, от август месец миналата година досега, която се разигра през август по следната схема - първо Борисов при Йълдъръм и Ердоган, после веднага при Меркел. Сега обратното - Борисов при Макрон и Меркел и след ден-два при Йълдъръм и Ердоган. Какво е важното да се отбележи тук в този коридор?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че би се върнал дори малко по-назад и обясни, че това, което виждаме сега, е следствие от една политика на българския министър-председател вече в продължение на 3 години. „Това, което се опитваше и до голяма степен успя да постигне Борисов е да изгради с Ердоган лични отношения на изключително високо ниво!", заяви социологът. „Да Ви напомня, че те ги имаха още от времето, когато Ердоган беше кмет, те ритаха заедно топка!", вметна водещата Илиана Беновска. Събеседникът й се съгласи и продължи, че говори за времето, когато между ЕС и Турция са започнали да прехвърчат искри. Ганев припомни, че Борисов се е застъпил силно за искането на Ердоган за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия. С други думи Борисов е бил този, който най-силно е защитавал интересите на Анкара в Брюксел. „Причината е проста - Борисов искаше да изгради максимално висока точка на отношения с Ердоган по една проста причина. Ердоган, ако си спомняте, през лятото на 2015 г. наводни Европа с един милион мигранти и се стигна до криза, която постави въобще съществуването на ЕС под въпрос тогава! Въпросът беше откъде ще минат всички тези мигранти!", обясни Димитър Ганев. Водещата го допълни, че пътят им ще мине през „Капитан Андреево". Димитър Ганев продължи, че целта на Борисов е била тези хора да не минат през България по няколко причини. На първо място минаването на огромен бежански поток би нанесло много голяма дестабилизация на страната. На второ място - ако всички тези хора бяха тръгнали, то Унгария и Австрия щяха да кажат „до тук" и страната ни автоматически щеше да се превърне в буферна зона. „В този смисъл трябва да поставим въпроса възможен ли е Борисов като посредник между ЕС и Турция? И отговорът тук е - да, възможен е, защото все по-малко европейски лидери искат да си говорят с Ердоган и все по-малко лидери могат да си говорят с Ердоган, докато Борисов успя в рамките на последните 2 години да запази много висока точка на отношения с него!", категоричен бе Димитър Ганев.

    „Веднага да въведа, г-н Ганев, две оси в тази координатна система. Едната е, че Турция чака от 1964 година да бъде присъединена, ще се изразя най-общо, към Европа и ЕС. Давате си сметка, че това е цял един живот - 53 години, човек малко по-късно се пенсионира, ако това е човек. Второ, споменахте Унгария и Австрия, аз ще разширя още кръга, Вишеградската четворка начело със своя лидер Орбан не е смекчила позицията си по отношение на Турция, даже напротив - заякчава я, заздравява я и става все по-твърда. Пред кого Борисов ще бъде посланик за уреждане на цивилизовано отношение между Турция и Европа?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че реално погледнато въпросът за членството на Турция в ЕС не стои от доста време. Самият Ердоган е използвал преговорите за членството на Турция в ЕС като легитимационен механизъм. Социологът обясни, че Ердоган е имал в последното десетилетие съвсем различни амбиции - Турция да стане регионална сила, която да бъде лидер и на арабския свят, на Близкия изток и на Северна Африка. Това е абсолютно несъвместимо с членството на Турция в ЕС. „Защо казвам „легитимационен механизъм"? защото много по-трудно, когато една държава кандидатства за член на ЕС, могат европейските лидери да се обърнат към нея и да кажат - този е диктатор, този източен диктатор, който ние не го признаваме за легитимен лидер!", обясни Димитър Ганев.

   „Но нека да добавим, че Турция е южният фланг, както се изрази премиерът Борисов, на НАТО в Европа. Така че това е още една ос в координатната система, непреодолимо условие Турция да бъде упреквана пряко!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й се съгласи. Той обясни, че местоположението на Турция предполага, че тя е много стратегическа част в общата конфигурация на НАТО, тъй като това е граничната държава с най-конфликтните точки.

    „Г-н Колев каза, че България трябва да намери своята ниша в този конгломерат от държави от Европа и Турция отсреща. Да не попаднем обаче ние в някаква дупка?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че засега не вижда такава опасност. Той продължи, че ако България трябва да бъде в ролята на посредник между големите европейски държави и Турция, това е голям политически капитал.

   „Казахте „ако успеем", какво би ни дало възможност да бъдем посредник и какво би ни попречило? Колко сме големи и колко сме малки?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че според него Ердоган добре си дава сметка, че трябва да започне да затопля отношенията си с Европа. Според Димитър Ганев в един момент Турция се е оказала едновременно в ситуация да сваля самолети на Русия, да бъде в ужасни отношения с Европа и в много обтегнати отношения с Обама. В същото време Турция не е велика сила от мащабите на Русия, Китай или САЩ.

    „Извинете, че Ви прекъсвам, но ще използвам един турцизъм, как баш Ердоган ще затопли отношенията между Турция и Европа? Чрез „Турски поток" ли, чрез въздържане на бежанците от своя страна ли? Чрез какви отстъпки, които се искат от него по отношение на политиката му вътре в самата Турция и упреците, че той я връща назад светлинни години, извън традициите на Кемалистка Турция?", продължи водещата. Димитър Ганев отговори, че ЕС е направил много компромиси със своите ценности, когато става въпрос за Ердоган, например със свободата на словото. Социологът обясни, че докато Ангела Меркел е на посещение в Турция, в същия момент десетки хиляди журналисти се арестуват, а вестници се атакуват и буквално за един ден се превръщат от опозиционни в органи на Партията на справедливостта и развитието.

   „Какво лошо намирате в това, как го доказвате, че е лошо? Вие привърженик ли сте на Сорос?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че по никакъв начин не е и няма никакво отношение към този човек. Водещата тогава обясни: „Много модерно е всички ние да се правим, както г-н Колев подчерта преди малко, на хуманно настроени. Както и Вие казахте - това са бежанци, ще ги приемем, стоплим, нахраним, ще им дадем пари, ще им дадем условия. Свободата на словото докъде спира? Не защитавам Ердоган, но се питам, защото виждам свободата или свободията, словоблудството вече или блудството с новините и с информацията в България! Къде е границата на нарушените права на едните и отнетите права на другите? Задавам въпроса къде е равновесието?". Димитър Ганев отговори, че не можем да прави сравнение между положението на журналистите в България и техните колеги в Турция.


Отхвърлянето от Народното събрание на предложението за мажоритарен вот. Ще влезе ли Слави Трифонов в политиката и ще има ли предсрочни избори?

    Димитър Ганев заяви, че за него резултатът от вота е напълно очакван. Той продължи, че ДПС никога не биха могли да подкрепят подобно нещо, защото това е все едно да си направиш публично харакири. Причината за това не е, че ДПС ще намалят депутатите си, напротив, те биха имали приблизително същия брой депутати. Причината се корени в това, че мажоритарната система произвежда еднопартийни мнозинства. „В случая ДПС, като роля, която тя изпълнява вече десетилетия - а именно да бъде партньор на по-голяма партия и съответно по този начин да бъде част от изпълнителната власт, няма как да я практикува!", обясни Димитър Ганев.

   „Слави Трифонов изпрати едно много знаково писмо в което накрая казва така - „и понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по Конституция, а то наистина е така, не защото аз го казвам, а защото е така, в крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър. Затова ще завърша с две поговорки - „каквото повикало - такова се обадило" и „на зла круша - зъл прът". Концертът му онзи ден в „Арена армеец" беше поредно доказателство каква мобилизираща и консолидираща сила имат Слави Трифонов и неговите хора. Анализирайте това закана ли е, обещание за по-добър живот ли е, за по-добра политика или закана да се срути това политическо статукво?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че има един много ясен феномен, който се наблюдава, когато се отчитат статистическите данни. „Когато стоиш отстрани в политиката и не си в това политическо блато ти си един човек. Когато заявиш позиция и искаш да влезеш в политическия живот на страната, това вече е съвсем различна позиция!", обясни социологът. Той поясни, че няма предвид, че Слави Трифонов няма потенциал, а че това, което виждаме в момента, с пълненето на залите, не е политическата роля на Слави Трифонов. „Той набра много сериозен политически капитал покрай референдума, защото направи много ясно и точно позициониране!", заяви Димитър Ганев. Той добави, че освен всичко друго не бива да забравяме и факта, че Слави Трифонов има 2 часа ефирно време всеки ден. Водещата отвърна, че никой не му го е подарил това ефирно време. Ганев на свой ред отговори, че ако влезе в политическа роля, тогава няма да го има.

   „Финал с едно изречение - какво ще се случи, ще направи ли Слави Трифонов партия и ще предприеме ли политически действия, моля за ясна прогноза?", попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че опитът за даване на отговор би бил врачуване. Той все пак допусна, че Слави Трифонов би се въздържал и може би това е по-правилната позиция. „Няма да има Борисов проблем с парламентарното мнозинство. Със сигурност в следващата година и половина няма да има предсрочни избори!", завърши Димитър Ганев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2.