Новини

Светлозар Лазаров: За срещата Борисов-Ердоган – времето ще покаже. Когато използваш исляма за политически цели, не е позитивно


Светлозар Лазаров: За срещата Борисов-Ердоган – времето ще покаже. Когато използваш исляма за политически цели, не е позитивно

18-06-2017 22:03


Светлозар Лазаров, национален координатор на „Атака", в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми


В началото на разговора Беновска подари на своя гост здрава червена българска ябълка с пожеланието да бъде полезен на политиката, в която влиза. Лазаров пък подари на водещата книгата „Време разделно" на Антон Дончев. Според госта не е време за разделяне, а за обединение.

Светлозар Лазаров получи книгата с интервюто на Беновска с Ахмед Доган от 1992 г., както и клубната тениска на предаването с въпроса „Защо?", изписан на нея. Беновска го попита защо е станал национален координатор на „Атака".

„Работим с г-н Сидеров от 2013 г. и нещата се случиха поетапно. Тогава имаше засилен миграционен натиск. Имаше сериозно изпитание в сектор „Сигурност", а аз бях главен секретар на МВР. Г-н Сидеров, в качеството си на лидер на „Атака", внесе искане за изграждане на възпрепятстващо съоръжение или ограда по българо-турската граница. Започнахме да работим съвместно и изградихме нормални човешки отношения, които се развиха. Първо ме покани за съветник в парламента и след това дойде и това предложение, което аз приех", каза Лазаров. В отговор на Беновска той припомни, че е бил предложен за главен секретар на МВР от тогавашния министър Йовчев.

Беновска отбеляза, че Лазаров е зет на бившия зам.-министър на МВР Камен Пенков, а той посочи, че неговата съпруга е най-голямата дъщеря на Пенков. Лазаров каза още, че родителите на съпругата му са разведени и в момента имат нормални отношения.

„Когато ме назначиха за главен секретар първите жълтини, които излязоха, бяха, че Пенков е причината. Вие знаете, че той беше от екипа на Румен Петков. Знаете какви бяха тогава отношенията в БСП, така че всеки, който следи политическия процес, може да си отговори кой до каква степен е имал влияние", посочи Лазаров. Той добави, че се гордее с родителите си и със съпругата си и поддържа нормални отношения с нейните родители. Лазаров каза, че най-много го крепи семейството, близките и приятелите, а времето ще покаже какво не би изтърпял.

На въпрос на къде отива „Атака" и дали е проруска, проевропейска или пробългарска, Лазаров отговори, че „Атака" е национална пробългарска партия.

„Атака" работи преди всичко за българския национален интерес, който може да бъде развит в няколко посоки - взаимноизгодни отношения с различни държави. „Атака" е партия, която стои здраво на земята и поставя на първо място националната сигурност, националната отговорност, националния интерес. Иначе бихме могли да работим и със САЩ, и с Русия, но преди всичко е България", каза Лазаров.

На въпрос относно това какво лошо има в това да се харесват добрите страни на Путин и руската политика, Лазаров отговори, че няма самочувствието на политик.

„Политикът е един завършен политически субект, който се развива в годините. Аз тепърва съм се заел с политическа дейност и каквото мога, ще направя. По покана на г-н Сидеров в България гостува руският депутат Анатолий Карпов, който е приятел на България. Той поддържа добри отношения с няколко американски президенти от Картър до Тръмп. Такива хора могат да помогнат на българо-руските отношения", смята Лазаров. По думите му от България да се дава оценка на Владимир Путин е несериозно, защото трябва да се коментират реалните неща от първо лице единствено число. Именно поради тази причина Лазаров посочи, че дава пример с бившия шахматист и настоящ депутат в руската Дума Анатолий Карпов.

Беновска зададе на своя гост въпрос във връзка със санкциите срещу Русия и за това къде е България в координатната система САЩ-Русия-ЕС-Турция.

„Колкото по-скоро отпаднат санкциите срещу Русия, толкова по-добре за прекратяване на двойните стандарти. Не разбирам на какво основание са наложени и какъв е ефектът от тях. Питал ли е някой българския народ за НАТО и ЕС? Какво намерихме там? Имаме ли провал на мултикултурния модел? Имаме ли провал на интеграцията? Имаме ли частична загуба на суверенитет? Имаме ли проблеми с глобализацията и идентичността на нациите? На къде вървим и какво се случва? Брекзит е начало на разпад", смята Лазаров.

По отношение на борбата срещу тероризма и контрабандата Лазаров посочи, че „Атака" работи ефективно в тази посока с излъчения от партията министър на икономиката Емил Караниколов.

„Наскоро излязоха данни, че чрез действия на министър Караниколов са документирани загуби за около 100 млн. в хазната. От гледна точка на тероризма трябва много задълбочено и внимателно да се работи за възпрепятстване на нелегалните мигранти. През годините „Атака" е първата партия, която работи в тази посока, а сега във формата на „Обединени патриоти" този процес е продължен с изграждането на защитно съоръжение и прилежаща инфраструктура по границата", каза Лазаров.

По думите на Лазаров времето ще покаже какъв ще бъде резултатът от срещата на Борисов с Ердоган и Йълдъръм.

„Когато говорим за Турция, аз съм леко скептичен за някои неща, защото когато смесиш религията и политиката и използваш исляма за политически цели, нещата не са особено позитивни. Ако разглеждаме в стратегическа дълбочина интересите на Турция на Балканите, можем да си отговорим на много въпроси. Скептичен съм, но дано да бъркам", завърши Светлозар Лазаров.


Стани ръководител на полети!

Стани ръководител на полети!

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?