Новини

Светлозар Лазаров: За срещата Борисов-Ердоган – времето ще покаже. Когато използваш исляма за политически цели, не е позитивно


Светлозар Лазаров: За срещата Борисов-Ердоган – времето ще покаже. Когато използваш исляма за политически цели, не е позитивно

18-06-2017 22:03


Светлозар Лазаров, национален координатор на „Атака", в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми


В началото на разговора Беновска подари на своя гост здрава червена българска ябълка с пожеланието да бъде полезен на политиката, в която влиза. Лазаров пък подари на водещата книгата „Време разделно" на Антон Дончев. Според госта не е време за разделяне, а за обединение.

Светлозар Лазаров получи книгата с интервюто на Беновска с Ахмед Доган от 1992 г., както и клубната тениска на предаването с въпроса „Защо?", изписан на нея. Беновска го попита защо е станал национален координатор на „Атака".

„Работим с г-н Сидеров от 2013 г. и нещата се случиха поетапно. Тогава имаше засилен миграционен натиск. Имаше сериозно изпитание в сектор „Сигурност", а аз бях главен секретар на МВР. Г-н Сидеров, в качеството си на лидер на „Атака", внесе искане за изграждане на възпрепятстващо съоръжение или ограда по българо-турската граница. Започнахме да работим съвместно и изградихме нормални човешки отношения, които се развиха. Първо ме покани за съветник в парламента и след това дойде и това предложение, което аз приех", каза Лазаров. В отговор на Беновска той припомни, че е бил предложен за главен секретар на МВР от тогавашния министър Йовчев.

Беновска отбеляза, че Лазаров е зет на бившия зам.-министър на МВР Камен Пенков, а той посочи, че неговата съпруга е най-голямата дъщеря на Пенков. Лазаров каза още, че родителите на съпругата му са разведени и в момента имат нормални отношения.

„Когато ме назначиха за главен секретар първите жълтини, които излязоха, бяха, че Пенков е причината. Вие знаете, че той беше от екипа на Румен Петков. Знаете какви бяха тогава отношенията в БСП, така че всеки, който следи политическия процес, може да си отговори кой до каква степен е имал влияние", посочи Лазаров. Той добави, че се гордее с родителите си и със съпругата си и поддържа нормални отношения с нейните родители. Лазаров каза, че най-много го крепи семейството, близките и приятелите, а времето ще покаже какво не би изтърпял.

На въпрос на къде отива „Атака" и дали е проруска, проевропейска или пробългарска, Лазаров отговори, че „Атака" е национална пробългарска партия.

„Атака" работи преди всичко за българския национален интерес, който може да бъде развит в няколко посоки - взаимноизгодни отношения с различни държави. „Атака" е партия, която стои здраво на земята и поставя на първо място националната сигурност, националната отговорност, националния интерес. Иначе бихме могли да работим и със САЩ, и с Русия, но преди всичко е България", каза Лазаров.

На въпрос относно това какво лошо има в това да се харесват добрите страни на Путин и руската политика, Лазаров отговори, че няма самочувствието на политик.

„Политикът е един завършен политически субект, който се развива в годините. Аз тепърва съм се заел с политическа дейност и каквото мога, ще направя. По покана на г-н Сидеров в България гостува руският депутат Анатолий Карпов, който е приятел на България. Той поддържа добри отношения с няколко американски президенти от Картър до Тръмп. Такива хора могат да помогнат на българо-руските отношения", смята Лазаров. По думите му от България да се дава оценка на Владимир Путин е несериозно, защото трябва да се коментират реалните неща от първо лице единствено число. Именно поради тази причина Лазаров посочи, че дава пример с бившия шахматист и настоящ депутат в руската Дума Анатолий Карпов.

Беновска зададе на своя гост въпрос във връзка със санкциите срещу Русия и за това къде е България в координатната система САЩ-Русия-ЕС-Турция.

„Колкото по-скоро отпаднат санкциите срещу Русия, толкова по-добре за прекратяване на двойните стандарти. Не разбирам на какво основание са наложени и какъв е ефектът от тях. Питал ли е някой българския народ за НАТО и ЕС? Какво намерихме там? Имаме ли провал на мултикултурния модел? Имаме ли провал на интеграцията? Имаме ли частична загуба на суверенитет? Имаме ли проблеми с глобализацията и идентичността на нациите? На къде вървим и какво се случва? Брекзит е начало на разпад", смята Лазаров.

По отношение на борбата срещу тероризма и контрабандата Лазаров посочи, че „Атака" работи ефективно в тази посока с излъчения от партията министър на икономиката Емил Караниколов.

„Наскоро излязоха данни, че чрез действия на министър Караниколов са документирани загуби за около 100 млн. в хазната. От гледна точка на тероризма трябва много задълбочено и внимателно да се работи за възпрепятстване на нелегалните мигранти. През годините „Атака" е първата партия, която работи в тази посока, а сега във формата на „Обединени патриоти" този процес е продължен с изграждането на защитно съоръжение и прилежаща инфраструктура по границата", каза Лазаров.

По думите на Лазаров времето ще покаже какъв ще бъде резултатът от срещата на Борисов с Ердоган и Йълдъръм.

„Когато говорим за Турция, аз съм леко скептичен за някои неща, защото когато смесиш религията и политиката и използваш исляма за политически цели, нещата не са особено позитивни. Ако разглеждаме в стратегическа дълбочина интересите на Турция на Балканите, можем да си отговорим на много въпроси. Скептичен съм, но дано да бъркам", завърши Светлозар Лазаров.