Новини

Кольо Колев: Непотентни са опитите на Слави без политически субект. Борисов е „гълъбът на мира” между Европа и Турция.


Кольо Колев: Непотентни са опитите на Слави без политически субект. Борисов е „гълъбът на мира” между Европа и Турция.

18-06-2017 21:59

Кольо Колев, агенция Медиана, в разговор с Илиана Беновска по темата „България ли е мостът между Турция и Европа?" в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита" по ,,Канал 3" и ,,Радио К2", заедно с Димитър Ганев, ТРЕНД


 

 

Кольо Колев заяви позиция по следните теми:


 

 

Турция - България - Европа

Гостите започнаха разговор по темата за срещата на Борисов с Ердоган и Йълдъръм и дали България е мостът между Турция и Европа. Колев отговори, че вариантите за страната ни са два - мост или граница, но много по-добре ще е да бъде мост, а не място на напрежение между двата свята. Той одобрява „играта на добросъседство" и търсенето на взаимоизгодно сътрудническо и решения. Беновска образно попита „дали не са ни крехки краката на моста". Колев потвърди и сравни иначе несравнимата 80 милионната Туция с 6,5 - 7 милионната България, както и несравнимите икономики и военното състояние и призова за балансирана и внимателна игра. Той уточни, че не сме в изолиран свят, а сме член на НАТО, на ЕС, имаме и други съседи - например Русия и затова е важно сътрудничеството, но не и „лакейското отношение". Гостът изрази неодобрението си към екстрадацията на Бююк и други неща влизащи в разрез с цивилизоваността и европейските политики. Това, което би толерирал в отношенията между Турция и България, е липсата на диктати и опит за конфронтация. Според него случаи като на Бююк навяват мисли за готовност на България за подчинение, но границата между уважението и лакейското държание е много тънка и се надява тя да не бъде прекрачена.


„Гълъбът на мира" Борисов; Турция в ЕС; Меркел и мигрантите

 Относно влизането на Турция в ЕС, която чака от 1964 година, затвърждаващата се позиция на Вишеградската четворка за Турция,  пред кого Борисов ще бъде „посланик" в името на цивилизованите отношение между Турция и Европа и каква е цената и ролята на България, Колев каза, че понякога „Големите" не могат директно да коментират, защото „дипломатически са се напсували", референдуми и скандалите около тях, обвинение в диктат и т.н. и в момента Борисов умело влиза във вакуума на комуникация и е в ролята на „пощенски гълъб", а щом има диалог - той прилича повече на „гълъб на мира". Беновска попита как ще се получи дипломатическата мисия на гълъба на мира при втвърдяващите се позиции за влизането на Турция в ЕС, а Колев отговори, че е постижима мисия и е възможно да се намери формата на диалог, която да доведе до взаимно изгодни отношения, а ключът не е Борисов - „не е важен гълъбът на мира, а конфронтиращите се страни, над които прехвърча". Той допълни, че не трябва да се мисли за Борисов като миротворец, а като човек, който успява да намери нишата, която да бъде изгодна за България и световното напрежение да не рефлектира върху страната. Колев каза, че е странно той да хвали така, тъй като са известни техните „закачки", но в случая наистина застава така, че България да мине между споровете.  За Вишеградската четворка и позицията ѝ за Турция каза, че е правилна и разкритикува решенията на Меркел да приветства мигрантите, а след това да ги разпределя по другите държави. Гостът определи Дъблинското споразумение за „сито", което пресява най-добрите мигранти, които да бъдат приети, а другите да бъдат разпратени другаде.


Медиите и политиката

Относно фалшивите новини, свободата на словото и т.н., нарушените права на журналистите и медиите, превземането им и смяната на позициите им в Турция и България - Колев каза, че „разликата е между проституция и изнасилване", защото на Околовръстното си плащаш и получаваш услуга, а когато хванеш някого и го пребиеш - това е изнасилване, каквато е и ситуацията в Турция,  а в България  - проституция.

 

Референдумът на Слави

Беновска премина към темата за т.нар. Референдум на Слави, който не мина в НС, а Колев каза „Слава Богу!", защото е имал съмнения, че ДПС ще гласуват за него. Ганев каза, че това е невъзможно, защото би означавало да си направят „публично харакири", а и дори да има мажоритарно гласуване ДПС ще получат подобен брой депутатски места, заради регионална концентрация на електората. Относно писмото на Слави Трифонов и концертите му, които мобилизират голяма част от гражданите, Беновска попита дали това е закана за подобряване живот на хората, подобряване на политиката или за срутване на политическото статукво. Колев каза, че вече има „няколко закани", но всичко това „изтлява" и няма да бъдат приемани сериозно и трябва да се действа, но той не повежда хората, които вярват в него - „това малко прилича на закана към девойките... „леле, сега какво ще ви направя, само първо да си измия зъбите, щото съм ял чесън" каза още Колев, което с времето загубва силата си. Беновска разкодира това и попита госта дали няма предвид „непотентна закана". Той каза, че ще е такава, ако не се превърне в потентна, а това ще стане с формирането на политически субект, защото играенето в политиката от името на шоуто е несериозно. Колев потвърди, че Слави има голям потенциал и би събрал около 30 процента на парламентарни избори, което може да го направи първа политическа сила, но въпросът е „да се скокне в сферата", а Трифонов иска да скокне в сферата, но и да бъде извън нея.


За финал на разговора между Кольо Колев, Димитър Ганев и Илиана Беновска на 18-ти юни 2017 година в предаването „ Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" Колев каза, че Трифонов ще се включи в политиката, но не е ясно дали ще бъде в най-подходящия момент, и най-вероятно ще има предсрочни избори, но не и в следващата 1 година и половина и даде за пример гласуването на оставката на Главчев.