Новини

Беновска: Г-н Радев, с каква позиция Борисов трябва да разговаря с Ердоган и ще отстраните ли „Хитлер-Узунов“?


Беновска: Г-н Радев, с каква позиция Борисов трябва да разговаря с Ердоган и ще отстраните ли „Хитлер-Узунов“?

11-06-2017 19:14


Г-н президент, два теста Ви предстоят в понеделник. Ще ги издържите ли, за да докажете, че сте обединител на нацията?


Единият е по искането на министър-председателя Бойко Борисов, цитирам: „Във вчерашното интервю/ на 9.6.17г. по БТВ/ президентът отговори ли за вътрешния министър на неговото служебно правителство и сега съветник по сигурността/Пламен Узунов/ - където би трябвало ДАНС да отиде или разузнаването - се е направил на Хитлер? Той каза ли, че това е недопустимо?! Аз се надявам - сега, събота и неделя не се издават укази - но в понеделник да видим указ за отстраняването на този съветник."


Вторият тест, господин президент Радев,  е национално-отговорен. На 13 юли премиерът Борисов отива в Турция с европейска и българска мисия на разговор с президента Ердоган и министър-председателя Йълдъръм. Защо не чуваме Вашата президентска позиция, Вашият държавнически съвет към Борисов, за да споделите отговорността за България и Европа, както следва да бъде? Ще ви припомня, че на 25.08.2016 г. - по време на първата Ви публична среща от предизборната Ви кампания в читалище в „Младост" - ви зададох същия въпрос. На следващият ден Борисов заминаваше, отново, за Турция при Ердоган и Йълдъръм, и веднага след това при канцлера Меркел. Тогаване пожелахте  да отговорите, независимо, че цели 20 минути упреквахте премиера Борисов и ГЕРБ, че нямат позиция по националната ни сигурност. Утре ще излезете ли с официална позиция на президент каква трябва да е позицията на България?


Е, г-н Радев, великолепно аранжирано и романтично телевизионно осветено интервю дадохте. Само че премиерът Борисов Ви призова към повече осветеност на „стъклената къща" на президентството. Ще превърнете ли дебелите каменни стени в прозрачни, за да ни убедите, че сте президент на всички българи, а не президент на интереси и лобита?


Аз съм Беновска и питам.