Новини

Радио К2 пита Антон Кутев, народен представител от „БСП за България”: Кои ще са най-важните задачи пред 44-тото НС?


Радио К2 пита Антон Кутев, народен представител от „БСП за България”: Кои ще са най-важните задачи пред 44-тото НС?

20-04-2017 19:12


Радио К2 пита Антон Кутев, народен представител от „БСП за България": Кои ще са най-важните задачи пред 44-тото НС? Как ще се отрази резултатът от референдума в Турция на Балканите, ЕС и респективно на България? Каква е Вашата лична позиция за събитията в Турция? Кои решения на служебното правителство се нуждаят от ревизия?


 

Интервю на Радио К2 с народния представител от „БСП за България" Антон Кутев от 20 април 2017 г.


Радио К2: Ако може, като за начало за нашите слушатели да кажете кои ще бъдат най-важните задачи пред 44-то Народно събрание?


Антон Кутев: Аз не знам колко дълго ще просъществува, така че според мен засега трябва да говорим само за първата една година. Ние сме ги набелязали още в предизборната кампания. Най-важните две посоки от тях са социалните закони от вдигането на пенсиите, за което говорим. Ние искаме не това, което предлагат в момента „Патриотите" и правителството, а осъвременяване на всички пенсии на база 2013 г., което означава значително по-голям финансов ресурс от предвидения до момента. Освен това в социалната сфера говорихме за цял пакет закони, свързани с майчинството, с демографската криза. Сега вече инициирахме и предложихме създаването на една специална анкетна комисия, която да види къде, в кои браншове, в кои производства има неплатени заплати и осигуровки и да се направят съответните законодателни промени, така щото тези недостатъци да се избегнат и да се стигне до гарантирано изплащане на заплатите и т.н. Тоест става дума за цяла серия социални закони, които ние сме предвидили, тях ги имаше и в кампанията и в момента ги работим. И отделно цяла серия закони, насочени към сигурността и борбата с корупцията. Промени в НК, свързани с бързото производство, да не се точат дела с години, прокуратурата да не може да връща безкрайно дълго дела и т.н. Тоест това са неща, по които ние и в момента работим, внасяме ги веднага, част от законопроектите вече са готови, друга част ще бъдат готови в близките две-три седмици.


Радио К2: Според Вас как ще се отразят резултатите от референдума в Турция на Балканите, ЕС и респективно на България и каква е Вашата лична позиция?


Антон Кутев: Това си е вътрешна работа на Турция, ние не бива да се месим в това какво правят те и какви референдуми правят. Според мен обаче Ердоган очакваше много по-добър резултат и това, което се случи, е донякъде предупреждение за него. Очевидно неговата власт не е толкова безгранична, колкото си мисли. Турция е много сложна държава, там военни преврати за съжаление са ставали много пъти. Според мен въпреки неговите резки действия нестабилност, която да произлиза от Турция е много възможна. Тоест ние трябва много добре да си правим сметката оттук нататък като външна политика. Опитите на Борисов да посредничи между Турция и Европа са глупави и несъстоятелни. Това, което трябва да правим, е да си защитаваме интересите, а не да се опитваме да се правим на някакви големи политици, каквито особено в случая с Борисов той очевидно не е. Така че за мен една адекватна външна политика, която не е подчинена на интересите на великите сили и на „началниците", както казва Борисов, е много важна за България, тя е възможна и трябва да бъде проведена докрай.


Радио К2: И един последен въпрос, според Вас кои са решенията на служебното правителство, които се нуждаят от ревизия?


Антон Кутев: Те не взеха кой знае колко решения, нямат и кой знае какви правомощия. Аз лично не смятам, че има някакви решения, които трябва да се ревизират. Аз не харесвам част от дейността на правителството, в смисъл за мен има много неща, които правителството не свърши, особено по отношение на здравеопазване. Тоест не е въпросът в това какво трябва да се ревизира тепърва. Изобщо не харесвам варианта при който всяко следващо правителство ревизира предишното. Ревизия от гледна точка на злоупотреби винаги трябва да се прави, но да ревизираме политиките не е правилно, просто трябва да се надгражда!


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Стани ръководител на полети!

Стани ръководител на полети!