Новини

Татяна Дончева: Станишев даде на лизинг кабинета „Орешарски“ на Цветан Василев


Татяна Дончева: Станишев даде на лизинг кабинета „Орешарски“ на Цветан Василев

12-02-2017 23:31

Татяна Дончева, председател на ПП „Движение 21", в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми


Коалиция „АБВ - „Движение 21" срещу БСП и кабинета „Орешарски"

По думите на Дончева разликата между алтернативната коалиция вляво и БСП е, че от АБВ и Д21 знаят кое, за колко време и как се прави, както и в това, че не се блазнят от популистични послания, зад които не се крие нищо.

„БСП не е в състояние да издържи дълго състезание. Не случайно правителството на Орешарски имаше такава участ", каза Дончева, а Беновска я репликира, че БСП вече има нов лидер и нов дух, със самочувствие на победител. Лидерът на „Движение 21" посочи, че зад това се крие партия, в която над 90% от членовете са над 70 години. Дончева продължи по темата за кабинета „Орешарски".

„Правителството на Орешарски имаше всички изгледи да успее, но не успя поради три причини - зависимости, за които никой не си даваше сметка, когато го избираше, защото ръководството на БСП се беше поставило в тях и нямаше как да излезе. Заради това Цветан Василев имаше възможност да направи правителството на лист хартия, т.е. правенето на правителството му беше дадено един вид „на лизинг", защото нямаше визия и защото нямаше изпълнители", каза Татяна Дончева и допълни, че според нея въпросът за визията и изпълнителите е като спорът за яйцето и кокошката, но ако има визия и хора, които са нейни носители, тогава има екип, който е в състояние да провежда разумна и реформаторска политика. Беновска попита Дончева кой е дал на лизинг правенето на кабинета „Орешарски" на Цветан Василев, а тя отговори лаконично: „Сергей Станишев". Според Дончева съдът нищо няма да докаже по тази тема, защото там няма особено квалифицирани хора, които да се заровят в нещата, а прокуратурата много отдавна работи просто като икономически играч.

„С БСП ще се различаваме по прагматизма в проблемите и решенията. Коалицията „АБВ - Движение 21" е възприела от нашата партия три приоритета - радикалната съдебна реформа, включително конституционните промени, културата и образованието да бъдат национален приоритет", заяви Дончева.

Идеята за свикване на ВНС и съдебната реформа

Според Дончева съдебната реформа не може да избягва конституционните промени.

„Съдебната реформа трябва да включва свикването на Велико Народно събрание, което да отмени института на Великото Народно събрание. Това може да стане бързо, сръчно и безконфликтно по консенсус на политическите сили още в следващия парламент", смята Дончева.

„Нашата прокуратура не може да остане в сталинския си модел, в който е закрепена. Този модел е бил установен във всички бивши съветски републики. При него горестоящите прокурори могат да ви нареждат заключителните актове. Това, което трябва да се промени, е на базата на проследяване развитието на бившите соц страни, които в голямата си част са намерили други решения за своята прокуратура", каза Дончева, а Беновска я попита дали темата за радикална съдебна реформа е това, което е събрало „Движение 21" и ДСБ, след като Татяна Дончева сърдечно приветства последния конгрес на партията на Радан Кънев. Лидерът на Д21 отговори, че за да може да се постигне радикална съдебна реформа, е необходима 2/3 подкрепа в парламента и 3/4 обществена подкрепа.

Отношенията с Борисов и Нинова и предстоящите избори

По темата за отношенията й с Бойко Борисов и разменените целувки, Татяна Дончева посочи, че отношенията в политическия живот трябва да имат ниво, което да се изразява в общуване, а не във война между политически врагове.

„Това е етикет, норма на поведение между политическите сили - леви, десни, центристки, нови, стари. Трябва да има такива отношения, в които те да си гостуват на своите основни форуми", отбеляза Дончева. Беновска я попита дали би се разцелувала и с Корнелия Нинова, а Дончева отговори, че е била в много добри отношения с нея до лятото на миналата година.

„Корнелия Нинова има твърде елементарен подход към едни преговори, но аз мога винаги да седна да говоря с нея по всякакви въпроси", каза още Дончева. 

„Понеже видях тук Кирил Домусчиев обясняваше бизнесът с кого е, едрият бизнес е разделен - 2/3 за ГЕРБ, 1/3 за БСП. Ние нямаме фенове в едрия бизнес. Нямаме фенове при земеделските производители, те също са разделени - 2/3 за ГЕРБ, 1/3 за ДПС. Нямаме фенове и при най-бедните хора. Ние имаме фенове в една образована прослойка, с прилично възнаграждение, хора, които няма да залетят нито към ГЕРБ, нито към БСП, нито към Марешки. Това са около 5% резултат, което ще ни даде една добра група от 15 човека в парламента. И тогава ще се запитате за нещо просто - като ви предлагат тези млади и нови лица, защо не погледнете американския Сенат, Бундестага, френския парламент, какви лица виждате? С каква биография?", попита риторично Дончева. Тя коментира и водачът от листата на БСП в София - област Иван Ченчев, за когото стана дума в предния разговор на Беновска с Калоян Паргов. Дончева зададе въпроса какво ще прави Ченчев в парламента, ако е ново лице, при положение, че на 30 г. има вече година стаж в парламента, година почивка и е бил пресаташе на ЦСКА.

Дончева разкри, че тази седмица от коалиция „АБВ - Движение 21" приключват с преговорите за листи и водачи в конкретика. В края на разговора тя подари книгата на Георги Божинов „Караджата", а Беновска подари на Дончева книга с интервюто й от 1992 г. с Ахмед Доган, както и клубната тениска на предаването „Беновска пита". На подадената от Беновска червена негнила българска ябълка, Дончева отговори, че бившият френски посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан е неин добър приятел.


Стани ръководител на полети!

Стани ръководител на полети!