Новини

Мажд Алгафари: Бих станал МВР министър, за да го закрия и създам наново


Мажд Алгафари: Бих станал МВР министър, за да го закрия и създам наново

12-02-2017 23:28

Мажд Алгафари, член на Движение „Воля", в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по Канал 3" и „Радио К2".


На влизане в студиото Мажд Алгафари подари на Илиана Беновска овошно дръвче „Златна ябълка" с призив „да подкрепим българското" и книгата „Проницателят" на Анди Андрюс.  От своя страна Беновска му подари книга с интервю на Ахмед Доган от 1992г. и негнила българска ябълка с пожелание Мажд Алгафари да бъде негнила ябълка в политиката. Алгафари получи и клубна тениска на предаването „Беновска пита" с въпрос „Защо влизаш в политиката?"

Веселин Марешки и Движение „Воля"

„Вярно ли е, че Марешки Ви плаща на Вас, за да му продадете имената си и експертизата, за да застанете до него?"- попита водещата Беновска. Мажд Алгафари заяви, че е тепърва ще излизат такива спекулации, но: „Досега един лев от него не съм видял и не искам да видя."
На въпрос на Илиана Беновска дали има нещо лошо в това на човек да му се заплаща за това, което е, Алгафари категорично заяви, че в конкретния случай не става въпрос за пари, а за промяната на България, давайки пример с некомпетентността в държавата.

„Къде ще бъдеш издигнат за народен представител?"- попита Беновска, а Алгафари отговори, че няма да бъде издигнат за народен представител и че листите на Движение „Воля" най-вероятно ще са готови идващата седмица. На въпрос дали Алгафари се готви за вътрешен министър, той заяви: „Може, защо не?! С такова нещо бих се захванал. МВР има огромна нужда не да се преформира, не да се преструктурира, трябва да се изкорени изцяло и да се изгради."  

„Спомена ли на Марешки, когато те покани, че би влязъл в политиката при това условие- ако спечели властта да можеш да реформираш МВР?"- попита Беновска. Алгафари заяви, че единственото, което е казал на Марешки е, че влиза с чисто име в политиката и се надява то да не се изцапа.

На въпрос дали Веселин Марешки може да стане министър-председател, Мажд Алгафари беше категоричен, че може, защото Марешки може да ръководи. Относно заявката на лидерът на „Воля"- България да бъде превърната в рай, Мажд Алгафари заяви: „Не само той. Ние мислим всички заедно. Целият ни екип. Всички, които сме около Марешки- да превърнем България, не да я превърнем, тя е рай, но искам просто да го почистим този рай, защото много прах е хванал."

„Кога ще ни известите с програмата си"- попита Беновска. Алгафари сподели, че понеже са ново Движение нямат стара програма за преработване и изготвянето на нещо качествено ще отнеме време.

Предсрочните избори

На въпрос на Беновска дали касирането на изборите е предрешено със схемата- добро използване на гласувани неща в закона, Алгафари заяви, че и Огнян Герджиков се опасява от това живота на служебното правителство да продължи дълго. „Има много заложени бомби в цялото ни управления"- заяви Мажд Алгафари. „Сценарий възможно е да има, възможно е да няма. Основното, което е според моите преценки, е некомпетентност. Никой не сяда да смята от това, когато предприемат някакъв закон или го приемат или някаква наредба, това може ли да работи или не може. Ако нещо се случи как и по какъв начин ще бъде решено по законодателство. Няма как да стане". Това каза Мажд Алгафари в отговор на въпрос относно това кой се опитва да саботира изборите за 44-тото НС. Той даде пример с наредбата за преводачите и заяви, че тя до ден днешен не може да заработи, а е издадена преди 2 години: „Издават едни закони или наредби, които не работят. Ние не искаме да живеем в една такава държава, в която всичко това, което го правят не работи."

Бежанската криза

С оглед придобитата известност на Агафари покрай протестите на МВР и покрай темата за бежанците, Беновска попита: „Къде е некомпетентността при операциите с бежанците"?
Мажд Алгафари заяви, че един от основните пропуски е липсата на преводачи в цялата процедура: „Преводачите няма как да бъдат платени за мижави стотинки. 15 лева на час. Днес я работи 1 час, я не. Понякога цяла седмица не работи". Той добави още, че в съюза на българските преводачите има защитна тарифа, според която под 60 лева не е изгодно да се работи. Този въпрос бива поставян от две години насам и за него няма решение. „Това, че не се превежда квалифицирано до къде води?"- попита Илиана Беновска. Алгафари отговори, че поради това в страната влизат какви ли не мигранти, на които се взимат само имената , които дори не са изписани правилно и не се снемат обяснения на тези хора.
„Цацаров издаде една заповед- не знам дали е устна или писмена, без значение, да се спре повдигането на обвинения за всеки, които влиза в България нелегално. От 2014г. спряха да се повдигат обвинения спрямо нелегално влезлите. Влизат и моментално ги пращат в лагера."- добави още Мажд Алгафари.  „Имаше спор и той не е решен ясно- какво значи нелегално влизане."- допълни Беновска. „Това е нелегално влизане. Влизаш през зелена граница, не през КПП-то. Този човек трябва да бъде задържан, арестуван, да му се снемат обяснения."- заяви Алгафари.

 

Така завърши разговорът на Мажд Алгафари с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по Канал 3" и „Радио К2".